lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de febrer, 2009

El govern alerta que "cap llei" pot "eliminar" els símbols i el "concepte nacional" de Catalunya

Símbols Nacionals 180209 RAC1 El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha assegurat que "no hi ha cap llei que pugui eliminar, per llei, els nostres símbols, la nostra terminologia i el nostre concepte nacional".

Després que el diari La Vanguardia hagi publicat aquest dimarts que el Tribunal Constitucional (TC) s'oposa a que l'Estatut proclami que Catalunya té símbols nacionals en les deliberacions sobre la sentència que està elaborant, Ausàs ha afirmat que no està d'acord amb la possibilitat de "treure el qualificatiu nacional de molts àmbits de l'administració i la institució, i fins i tot del paisatge urbà i geogràfic del país".

En tot cas, Ausàs ha volgut remarcar que, en la reunió del consell de govern d'aquest dimarts, no s'ha parlat sobre la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut. A més, s'ha declarat "optimista de mena" i per això ha dit que no vol posar-se "la bena abans de la ferida".

LaVanguardia: El Constitucional se opone a que Catalunya tenga "símbolos nacionales"

L’Estat pretén ara eixugar dèficit amb el finançament

Exigeix a les comunitats que no destinin els recursos addicionals del nou model a gastar sinó a reduir el deute Espanya està a l’espera que Brussel·les l’expedienti per superar el dèficit límit del 3% i no està disposada que el model de finançament dispari encara més els seus números vermells. Abans d’oferir la xifra exacta de recursos addicionals que aportarà, l’Estat llança ja un avís preventiu a totes les comunitats sobre el seu ús correcte: els diners que rebin de més no podran anar en cap cas a despesa, sinó forçosament a reduir els seus dèficits. El manual del bon ús el va escriure ahir el seretari d’Estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, en un dinar organitzat per l’Associació de Periodistes d’Informació Econòmica (APIE). “Amb dèficit, l’ús dels nous recursos no pot ser més despesa”, avisa. Ocaña admet que “no pot imposar-ho”, però sosté que la majoria de comunitats comparteixen la visió. L’última previsió per al 2009 del vicepresident econòmic, Pedro Solbes, és que el dèficit conjunt de les administracions públiques serà del 5,8% del PIB. D’aquest 5,8%, un 4,7% correspon a l’Estat, un 0,9% a les comunitats i 0,4% als ajuntaments. La tesi de Solbes és que cedir diners des de l’Estat ha de tenir un efecte nul sobre el dèficit global, perquè el que l’Estat gasti de més serà el mateix que les comunitats restin del dèficit en el camí cap als números verds.

La Autònoma de Mèxic dedica una setmana a l’exili espanyol

Setanta anys després de la fi de la Guerra Civil, la Universitat Nacional Autónoma de México (UNAM) organitza aquesta setmana un congrés internacional dedicat a l’exili espanyol i la seva aportació intel·lectual al país. Joaquín Xirau, José Gaos o Américo Castro van trobar-se a l’UNAM, on van desenvolupar les seves idees. De fet, la universitat va acollir un gran nombre de intel·lectuals exiliats per la victòria franquista. Ara i amb motiu del congrés, que es celebra fins al 20 d’aquest mes, se analitzarà la influencia dels acadèmics espanyols en el desenvolupament de la cultura del país asteca. Mèxic va ser un dels països que més exiliats republicans va acollir desprès de la Guerra Civil, amb prop de 25.000 refugiats espanyols. Molts d’ells encara resten vivint-hi en un país que els hi va obrir les portes i on van integrar-se intel·lectualment, formant famílies i continuant amb les seves vides.

Kosovo celebra el primer aniversari de la seva independència

L'Estat espanyol encara no l'ha reconegut, malgrat la insistència de la Unió Europea Els kosovars celebren avui el primer aniversari de la seva declaració unilateral d'independència. Aquell dia, el Parlament aprovava majoritàriament una resolució per la qual Kosovo passava a ser un Estat independent de Sèrbia. Des de llavors, 54 Estats han reconegut a Kosovo, entre els quals no hi figura Espanya que es nega a fer-ho tot i que la Unió Europea li ha demanat. El Parlament europeu va aprovar una resolució la setmana passada per instar els cinc països de la Unió que reconeguin la independència de Kosovo. El ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, ha manifestat que l'Estat espanyol no reconeixerà la independència de Kosovo. Sèrbia va fer un pas endavant la setmana passada reconeixent a Kosovo com a membre de ple dret al Fons Monetari Internacional. El nou president del Estats Units d'Amèrica, Barack Obama, ha felicitat Kosovo amb motiu de l'efemèride. La crisi econòmica i l'atur són els principals problemes de la població kosovar, tot i això des de la independència la situació es manté tranquil·la en un territori amb el 90% de la població d'origen albanés. El Parlament kosovar celebrarà una sessió especial i s'han organitzat diversos actes commemoratius. VilaWeb/ElPunt: Kosovë, l'estat més jove d'Europa, compleix un any