lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de març, 2010

Pla de restitució territorial: Què és això?

El govern de l'Estat i la Generalitat van rubricar ahir, vuit mesos després d'anunciar-ho, el conveni per tirar endavant l'anomenat pla de restitució territorial, que ha de garantir la seguretat de l'abastiment d'aigua a 71 municipis durant els treballs de descontaminació del pantà de Flix. El pla inclou 144 actuacions i beneficiarà (¿?) una població de més de 185.000 persones. La previsió de les dues administracions és invertir-hi un total de 57,3 milions, uns 13 més dels previstos inicialment. I espera't !!!

El Punt: El projecte per garantir l'aigua durant la descontaminació del pantà de Flix s'encareix 13 milions

Muriel Casals pren el relleu de Jordi Porta a Òmnium

Muriel Casals pren el relleu de Jordi Porta al capdavant d'Òmnium Cultural amb les eleccions que se celebren avui amb una única candidatura. Porta ha presidit vuit anys la institució cultural després d'haver encapçalat una renovació important d'aquesta històrica entitat. Muriel Casals assumeix la responsabilitat màxima d'Òmnium acompanyada d'una junta que també veurà renovada la meitat dels seus membres.

Les eleccions d'avui finalitazaran amb una assemblea oberta a tots els socis on Jordi Porta s'acomiadarà i Casals exposarà les seves intencions i els objectius principals de la junta renovada.

La llista encapçalada per Casals inclou Joan Abellà, gerent del MACBA, l'escriptora Vinyet Panyella, els periodistes Rita Marzoa, Carles Cuní i Vicent Sanchis, els empresaris Oleguer Serra i Jordi Cuixart, el comunicòleg Xevi Montoya, l'editor Gerard Birbe, l'informàtic Toni Reig, els historiadors Soler Sabater i Joaquim Colominas, Roger Buch, Sònia Llinars i Josep Maria Forné. De la junta actual se'n van Miquel Sellarès, Marta Rovira, Jordi Foz, Ramon Rivera i Jordi Sumarroca. directe.cat: Muriel Casals relleva Jordi Porta a la presidència d'Òmnium Cultural amb el suport del 93 % dels vots

Interior assegura que les persones que apareixen al vídeo difós pel govern francès són bombers i no etarres

Fonts de la conselleria d'Interior han assegurat a que les persones que surten dins un supermercat en un vídeo difós per la policia francesa no són suposats etarres, sinó un grup de catalans, entre els quals hi ha diversos bombers de la Generalitat, de vacances a França per fer escalada. Interior fa gestions amb el govern francès per mirar d'aclarir la difusió de les imatges. L'error l'han detectat uns amics dels implicats que han vist les imatges per la televisió des de Catalunya. Els han trucat per avisar-los i els bombers mateix s'han reconegut a través dels vídeos que hi ha penjats al Youtube. Les imatges les ha fet públiques el govern francès aquest divendres. VilaWeb: Els presumptes etarres són en realitat bombers de la Generalitat i de Barcelona

LaVanguardia: Francia rectifica tras confundir a unos bomberos catalanes con supuestos etarras Avui: Els bombers van ser confosos per etarres perquè parlaven en català

El Punt: Els bombers confosos per membres d'ETA tornen a Catalunya després del «malson»

Un jutge de Tolosa obre una investigació sobre la mort d'Anza, l'etarra trobat en un dipòsit de cadàvers

Un jutge d'instrucció de Tolosa de Llenguadoc ha obert una investigació sobre les circumstàncies de la mort del membre d'ETA Jon Anza, el cadàver del qual va romandre deu mesos en el dipòsit de cadàvers d'un hospital d'aquesta localitat occitana sense ser identificat. La fiscal de Baiona, Anne Kayanakis, ha explicat aquest divendres que, per una qüestió de competències territorials, ha traspassat el dossier del cas al seu homòleg de Tolosa, qui al seu torn l'ha derivat a un jutge d'instrucció que ha decidit obrir una 'informació judicial'.

Fato, alego, calsigar ...

Rabosa o guineu? Espill o mirall? Granera o escombra? Roig o vermell? Donar una resposta a aquestes i altres preguntes semblants, i orientar sobre quines paraules haurien d'usar els parlants de l'Ebre i del Maestrat. Això és el que ha pretès el lingüista Joan Beltran, qui ahir va presentar a la biblioteca de Tortosa l'obra en dos volums Vocabulari de cruïlla. Els mots de les Terres de l'Ebre i del Maestrat en el context del català formal, que ha editat Onada Edicions. Una obra que pretén orientar els usos formals de la llengua catalana en unes comarques que, també des del punt de vista del lèxic, vertebren els territoris del domini lingüístic.

El Punt: Les paraules d'un territori cruïlla