lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de març, 2010

L'oposició de Móra la Nova vol una consulta popular sobre l'MTC

Els dos grups de l'oposició a l'Ajuntament de Móra la Nova (PSC-Imnova i ERC) van presentar aquest dilluns una sol·licitud per forçar la celebració d'un ple extraordinari. L'objectiu de la sessió no és altre que discutir una moció dels socialistes sobre la convocatòria «immediata» d'una consulta popular no vinculant entorn de la instal·lació de l'MTC a Ascó. El grup del PSC-Imnova, que fins i tot va criticar el delegat de la Generalitat al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, per la seua opinió personal favorable al projecte del magatzem nuclear, ha agraït la col·laboració d'ERC per tirar endavant la convocatòria del ple extraordinari. Móra la Nova és un dels municipis de la Ribera d'Ebre que no s'han manifestat en contra de l'MTC a Ascó, i només va aprovar una moció del PSC-Imnova, esmenada pel govern municipal de CiU, en què es rebutjava la instal·lació del magatzem nuclear a la població. La nova moció dels socialistes demana que en un termini màxim de 20 dies s'informe la població dels pros i contres de l'MTC amb una sessió informativa al casal, i que la setmana següent s'organitze una consulta no vinculant.

Alego: L' OPOSICIÓ DE MÓRA LA NOVA DEMANA A L' EQUIP DE GOVERN(CIU) UNA CONSULTA POPULAR SOBRE LO CEMENTERI NUCLEAR A ASCÓ

La PDE i Amics de l'Ebre donen suport directe a la manifestació

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha aconseguit el suport directe de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i de l'entitat Amics i Amigues de l'Ebre, amb la signatura d'un comunicat conjunt en contra del magatzem nuclear i cridant a la manifestació de diumenge a Móra d'Ebre. En concret, el manifest pretén sensibilitzar el teixit associatiu, cultural i artístic del territori. A més d'Amics de l'Ebre, la PDE i la CANC, ja s'han recollit una vintena d'adhesions, entre les quals hi ha el Centre d'Estudis Planers del Montsià, el Centre d'Estudis de Vandellòs, del Baix Camp, i el Centre Quim Soler, la literatura i el vi, del Priorat. A banda, el portaveu de la CANC, Sergi Saladié, va explicar ahir que també s'està promovent un manifest semblant entre el personal de la URV. «Sabem que la decisió de la comissió interministerial sobre l'emplaçament del cementiri nuclear no serà tècnica, sinó que l'MTC anirà a parar al lloc en què la gent es queixi menys», va sentenciar Saladié. D'altra banda, el portaveu de la CANC va reiterar que si Ascó aconsegueix la instal·lació del magatzem nuclear, el centre tecnològic i el centre d'empreses associat anirà a parar als terrenys de l'antiga Vandellòs I. Segons Saladié, Vandellòs tindrà un reactor experimental de transmutació de residus i ha estat sempre la ubicació predilecta dels tècnics d'Enresa i dels directius de l'Associació Nuclear d'Ascó i Vandellòs (ANAV). «Fins i tot van mantenir la línia d'evacuació de la central i no han desclassificat els terrenys com a zona nuclear; això és perquè hi ha un pacte entre l'AMAC i Enresa perquè Ascó rebi el cementiri i Vandellòs, el centre tecnològic», va assenyalar. En la mateixa línia, Saladié va valorar que CiU i PSC també tenen força ganes que l'MTC s'acabe instal·lant a Ascó. Així, el portaveu va criticar que les dues forces polítiques hagin jugat a la confusió sobre la seua posició oficial en aquest tema, i que només per l'escenari proper de les eleccions hagin matisat el seu suport al projecte. «El delegat del Camp va dir que endavant amb l'MTC, tot i que el PSC de l'Ebre ha dit que no», va remarcar Saladié. «I CiU fa veure que vol expedientar l'alcalde d'Ascó, però sembla que Sànchez Llibre hauria parlat a Madrid amb els socialistes, per facilitar la candidatura d'Ascó», va afegir-hi. Amb tot, Saladié va matisar que una cosa són les cúpules dels partits i l'altra els ajuntaments i els polítics del territori. «Hi ha un eix pro cementiri nuclear format per Tivissa, Móra la Nova, Garcia i Ascó, tots de CiU; però també hi ha l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, amb govern de CiU, en què són els més antinuclears del món», va dir. Sobre la protesta de diumenge, Saladié va avançar que, de superar els 5.000 manifestants, es consideraria un èxit.

La CANC convida Montilla i Benach a manifestar-se contra el magatzem nuclear

Sergi Saladié CANC 030310 CATr

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha convidat formalment el president de la Generalitat, José Montilla, i el president del Parlament, Ernest Benach, a participar en la manifestació que aquest diumenge recorrerà els carrers de Móra d'Ebre. L'objectiu de la protesta és fer sentir la veu del territori en contra de la candidatura d'Ascó al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears, un rebuig que ja ha posat d'acord 91 ajuntaments, 9 consells comarcals, la Diputació de Lleida i el mateix Parlament català. El portaveu de la CANC, Sergi Saladié, va fer ahir a Tortosa una crida a la mobilització del territori i de tot el país. «Només si ara ens queixem molt, Ascó deixarà de ser el candidat preferit del govern de l'Estat», va dir Saladié.

Xavier Garcia: «Volen que desapareguem» (El Punt)

Alego: VINDRÀ MONTILLA A ENCAPÇALAR LA MANIFESTACIÓ DE MÓRA?

CANC: Vídeos de la roda de premsa de la CANC a Tortosa (2-3-2010)

Riberencs a favor de l'MTC

Són estos!!! Tot i que és un fenomen poc habitual en aquests casos, la possible instal·lació del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears a Ascó també ha generat un moviment ciutadà a favor del projecte. Es tracta del Grup Veïnal de la Ribera d'Ebre, un col·lectiu ciutadà que el 25 de febrer va irrompre en el ple del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre amb pancartes i cartells a favor de la candidatura d'Ascó. La plataforma partidària de l'MTC, que ha iniciat una recollida de signatures a favor del projecte i ja ha obert un web a internet, ha explicat que l'objectiu de la seua protesta era posar de manifest que a la Ribera d'Ebre hi ha «molta gent que està a favor» de la instal·lació. «Només una consulta popular decidiria el sí o el no a l'MTC», afirmen per desautoritzar públicament l'oposició del govern del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre al projecte. «Si ells diuen que Ascó no pot decidir per tota la comarca, nosaltres diem que el Consell Comarcal tampoc pot decidir per tota la població», afirma el Grup Veïnal de la Ribera d'Ebre en un comunicat. El col·lectiu també ha penjat al seu web un decàleg amb les 10 raons per donar suport a la possible instal·lació de l'MTC a Ascó. Així, recorden que el 2004 tots els grups de la comissió d'Indústria van aprovar la creació d'un magatzem centralitzat, i que el 2006 es va obrir un període d'informació. A més, afirmen que la inversió és una «oportunitat» per a la Ribera d'Ebre, que servirà per frenar el despoblament i que generarà entre 300 i 500 llocs de treball, 100 més durant el seu funcionament, i 150 al centre tecnològic associat, més els que puga generar el centre d'empreses. La plataforma recorda que la comarca ja és una zona nuclear i que altres països europeus ja tenen dipòsits semblants.

El Punt: CiU diu que no va entrar en el Consell de la Ribera perquè el president volia cobrar més

Oriol Junqueras demana a la UE que el Govern espanyol compleixi els acords per l’ús del català

L’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha demanat a les institucions europees que exigeixin al Govern espanyol el compliment dels cinc acords administratius que va signar el 2005 per a l’ús del català a les institucions europees. En concret, Junqueras ha fet una una bateria de 17 preguntes parlamentàries per cadascun dels incompliments del Govern espanyol amb el català: 5 preguntes al Consell de la UE, 4 preguntes a la Comissió, 3 a la Mesa del Parlament, i 5 al Defensor del Poble Europeu. Conicideix així amb les manifestacions del think thank Horitzó Europa, qui va assenyalar que el govern de Zapatero, cinc anys després de comprometre-s'hi, encara no ha creat un òrgan que tradueixi del i al català les comunicacions dels ciutadans amb les institucions comunitàries, així com tampoc ha acomplit els compromisos de traduir la legislació comunitària adoptada per codecisió o els documents informatius del Defensor del Poble Europeu.

Raül Romeva: 'Quan veus les dificultats de l'Espanya federal, penses si val la pena apostar-ho tot a aquesta carta'

"Això que hem defensat fins ara, de bona fe, és una opció practicable, possibilitsta. Com que ens interessa avançar, avancem. Quan te n’adones de totes les dificultats que té avançar cap a l'Espanya federal, reflexiones sobre si val la pena apostar-ho tot a aquesta carta. Posats a suar, suem en la bona direcció."

Entrevista al directe.cat

Acte d'Estat

Sabadell acollirà aquest vespre un acte per la independència amb la intervenció d'Alfons López Tena, Joan Carretero, Oriol Junqueras i Josep Guia. La trobada també comptarà amb la presència de Joan Laporta i serà presentat per Joel Joan. Definit com a 'Acte d'estat', té el propòsit de mostrar el camí que portarà Catalunya a esdevenir un nou estat. L'acte començarà a les 20.00 al Teatre Municipal La Faràndula de Sabadell, que té cabuda per mil cent espectadors.

Segons els organitzadors, 'Acte d'estat oferirà el full de ruta que s'ha de seguir per arribar a l'obtenció d'aquest objectiu plenament democràtic, la independència de Catalunya'. En algun moment de l'acte es projectarà un curtmetratge que reflecteix les millores de Catalunya en cas d'esdevenir Estat català. També hi haurà una actuació del músic Francesc Ribera 'Titot'.

El Parlament dóna suport a les consultes i l'autodeterminació, amb el vot en contra de PSC i PP

El Parlament ha aprovat aquest matí una resolució de suport a les consultes sobiranistes i al dret a l'autodeterminació, tot i el vot contrari del PSC, el PP i Ciutadans. La resolució, que havia estat inicialment proposada per ERC i s'ha consensuat amb CiU, s'ha debatut a la comissió d'afers institucionals i expressa el "reconeixement" del legislatiu català als referèndums que es van celebrar el cap de setmana passat.

Un segon punt aprovat és que el Parlament ratifica la vigència del dret a l'autodeterminació de Catalunya, com ja ha validat en diverses ocasions des de la recuperació de l'autogovern. El PSC s'ha abstingut en aquesta ratificació, mentre que ICV hi ha donat suport. En la resta del text que s'ha debatut, els ecosocialistes s'han abstingut.

CiU i ERC també han secundat que el legislatiu "encoratgi" a la participació a les consultes previstes per al 25 d'abril i el 20 de juny. I finalment la resolució expressa la voluntat de la cambra de buscar els instruments per aplicar el dret a decidir.

VilaWeb: El Parlament aprova una resolució de suport a les consultes amb els vots de CiU i ERC

Bono considera "ridícul" voler "muntar nacions" sobre "el genotip o qualsevol distinció"

El president del Congrés, José Bono, ha titllat de "ridícul" voler "muntar nacions" sobre el "genotip o sobre qualsevol distinció ètnica o religiosa o cultural o fins i tot física". Bono ha defensat aquest dimecres a Mèrida que allò que cal és "defensar" l'Espanya "que és mare, que no és madrastra, a l'Espanya que és nació i per tant marc d'igualtat de tots els espanyols".

Localitzen la primera lloba a Catalunya en 80 anys

Pos per aquí n'hi ha més de dos i més de quatre!!! Tècnics del departament de Medi Ambient han confirmat per primera vegada en 80 anys la presència d’una lloba a Catalunya. El llop (Canis lupus) es va donar per extingit a Catalunya el 1929 amb la captura d’un últim exemplar a Horta de Sant Joan. A principis d’aquest segle es van tornar a trobar indicis de la presència d’aquesta espècie emblemàtica al Pirineu i el 2004 la Generalitat va confirmar-ne l’existència. Després es va descobrir que procedien de les serralades de Madres (França) i dels Apenins (Itàlia). Ara les anàlisis genètiques de les mostres d’excrements i pèl dels llops recollides el 2008 confirmen la presència de sis llops, un dels quals era una femella. En concret, la lloba va ser detectada al Parc Natural del Cadí-Moixeró i, de moment, es desconeix si es tracta de la mateixa femella detectada a França anys enrere. Els tècnics no han trobat fins ara cap indici de reproducció i no es descarta que la femella sigui un exemplar jove. Les dades acumulades fins ara indiquen que la població de llops identificats al Pirineu i el Prepirineu català és molt petita (en total, 11 exemplars diferents) i està formada per animals que es desplacen al nord i el sud de la serralada.

Se celebra el debat parlamentari sobre les corregudes de toros

Ha començat amb màxima expectació mediàtica la primera sessió de compareixences al Parlament en relació a la proposició de llei per prohibir les corregudes de toros a Catalunya. Han comparegut a la comissió el filòsof Josep Maria Terricabras, l'apoderat del torero José Tomas, el torero 'Joselito', la presidenta de la Plataforma per a la Promoció i la Difusió de la Festa, Rosa Gil, l'escriptora i defensora dels toros Natàlia Molero, entre d'altres.

El debat en comissió que avui ha començat és el resultat de la decisió que va prendre la cambra el mes de desembre passat quan va aprovar l'inici d'una comissió que demanava una ILP antitaurina. Aleshores, el ple del parlament va obrir la porta a la prohibició de les corregudes de toros a Catalunya, perquè va tombar les esmenes a la totalitat presentades pel PSC, PP i Ciudadanos contra la Iniciativa Legislativa Popular (ILP). La votació secreta sobre les esmenes a la totalitat va tenir el resultat següent: 59 vots favorables, 67 de contraris i 5 abstencions (quatre diputats no van participar en la votació). En conseqüència, la ILP antitaurina va ser acceptada a tràmit i ara el procés en comissió ha d'establir si cal regular per llei la prohibició dels espectacles taurins. Avui: El torero Joselito adverteix al Parlament que prohibir els toros és propi d'una societat "plena de complexos" Avui: El filòsof Jesús Mosterín compara els toros amb l'ablació de clítoris o la violència de gènere Quim Monzó: Es que nunca están contentos (LaVanguardia)