lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 de juny, 2009

Joan Puigcercós: «Zapatero vol el suïcidi polític del PSC»

El líder d'ERC planteja un «canvi de paradigma» si no hi ha finançament. Demana un «pacte d'unitat d'acció» als diputats catalans a Madrid i que es forci una relació bilateral amb l'Estat. Puigcercós acusa Zapatero «d'asfixiar» Catalunya per fer «caure» l'actual govern català Set dies després de les eleccions europees, el president d'ERC, Joan Puigcercós, concedeix a El Punt una entrevista centrada en el finançament i el futur polític dels republicans, al cap d'un any del polèmic darrer congrés del partit.

–«D'aquí a poques setmanes remodelarem l'executiva i hi donarem entrada a tothom. Farem una proposta de persones perquè tothom se senti representat. S'han d'acabar els partits dintre del partit.»

–«Hem de fer un plantejament nou: els independentistes vam fer confiança a aquells que no ho eren en favor de la via autonòmica i de la via federal; ara ells ens han de fer confiança a nosaltres per fer un pas endavant a l'autonomisme, per superar-lo.

–«Esquerra n'ha perdut (de vots), però no només pel pacte amb el PSC. Les coalicions tenen costos. Hem après la lliçó que el partit gran d'una coalició hegemonitza la seva posició de poder. El PSC comporta dificultats a ERC: sobretot quan vota a Madrid lleis en contra de l'opinió del govern de Catalunya. Això provoca incomoditats. El PSC també està incòmode quan defensa com a govern les tesis d'ERC. Però estic segur que anant amb CiU també en perdríem.»

Entrevista sencera a El Punt

Joan Carretero: "Hi ha molts catalans emprenyats"

Joan Carretero va convidar als sabadellencs dissabte a la tarda a compartir el programa de Reagrupament.cat amb el que es presentarà a les eleccions autonòmiques del 2010. Davant d'un auditori d'un centenar de persones, el metge de Puigcerdà va ser clar i simple "perquè així és com s'han d'explicar les coses importants".

Segons va explicar, el seu projecte pivota entre dos objectius: el primer, la lluita per la independència de Catalunya sense importar la ideologia. L'exalcalde d'Esquerra Republicana planteja assumir un estat català democràtic com a pas imprescindible abans de qualsevol altra preferència política. Carretero va definir el Reagrupament com una "associació de patriotes catalans que buscarà la majoria absoluta per declarar unilateralment, -què és com es fan les coses-, la independència".

El segon eix de la seva proposta és la renovació política del país, el líder catalanista va proposar una bateria de propostes (com l'austeritat amb el diner públic, la limitació dels mandats, la transparència de comptes, l'aprovació d'una nova Llei electoral o acabar amb la disciplina de partit), per gaudir d'una política sanejada i professional, ja que si no, "per molt que tinguessim la independència política, seríem alguna cosa similar a una república bananera".

Pel que fa a les eleccions del 7 de juny, Carretero sumava les abstencions, els vots en blanc i les opcions polítiques alternatives per afirmar que, en les últimes eleccions europees, "7 de cada 10 catalans s'han quedat sense representació parlamentària, això vol dir que hi ha molta gent emprenyada".

El fundador de Reagrupament va comparar la situació entre Catalunya i l'Estat espanyol amb el Barça i el Madrid: "oi que el Madrid no decideix quins jugadors fitxa el Barça?" i va deixar clar que primar l'interès nacional no és gens atípic en els països del món i que precisament això és el que ha motivat, per exemple, el pacte entre PSE i PP a les eleccions autonòmiques del País Basc.

Carod garanteix que la Generalitat no cedirà en el reconeixement internacional de l'esport català

Ja hi ha 16 seleccions internacionalment reconegudes El vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira va advertir que la Generalitat no cedirà per aconseguir el reconeixement internacional català i que treballarà de forma decidida en aquest sentit, 'perquè ho diu la llei i perquè ho volem i ho volem amb convicció'. Segons va dir, 'les úniques limitacions' per aconseguir aquest reconeixement 'són de caràcter polític i no esportiu'. Ho va manifestar durant la visita que va fer ahir, Dia de les Seleccions Esportives Catalanes, que es va celebrar a Mataró, i on va estar acompanyat de la secretària general de l'Esport, Anna Pruna; el secretari general de la Vicepresidència, Rafel Niubò, i el president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals. La Vanguardia: El 'Dia de les Seleccions Catalanes' congrega a miles de personas en Mataró

Reconeixement valencià a López Tena

El Casal Jaume I d’Elx a la comarca del Baix Vinalopó (País Valencià) ha decidit guardonar amb el premi Jaume I d’ enguany Alfons López Tena, exvocal del Consell General del Poder Judicial i president de la Fundació privada Cercle d’Estudis Sobiranistes, conjuntament amb l’associació Softcatalà que té per objectiu la promoció de la llengua catalana en les tecnologies de la informació i la comunicació.

Acció Cultural del País Valencià és una organització que "treballa per la normalització de la identitat i cultura catalanes en el País Valencià". El premi pretén "reconèixer la tasca d’altres personalitat i col·lectius del país i de més enllà que s’hagin distingit d’una manera o l'altra en l’impuls i la lluita per un país i un món més oberts, plurals i solidaris i que, d’una manera ferma i constant s’hi deixen la pell per aconseguir una societat millor".

Alfons López Tena: D’eleccions i els seus efectes(Avui)

Diada de la cirera

Centenars de persones s'han acostat avui a Miravet per mirar, degustar i comprar cireres en la XIV Diada de la Cirera. A banda de la mostra, avui s'han fet els tradicionals concurs de llançament de pinyols i concurs de coques de cirera. La cirera és el principal conreu de Miravet, i se'n comptabilitzen més de 300 varietats, bona part de les quals es poden veure durant la diada. La producció de la cirera de Miravet representa el 40% de tota Catalunya. Algunes varietats com la Summit, la Sonata, la Cristal·lina, la Celeste o la Brooks, que és la més lluenta, i dolça, es comercialitzen a l'estranger, ja que bona part dels més de 4 milions de quilos que es produeixen a l'any són molt valorats als mercats europeus i sobretot a l'anglosaxó.

La Fundació Alternativas, afí al PSOE, augura que el nou model de finançament no durarà gaire

La Fundació Alternativas, dirigida per l’exministre Juan Manuel Eguiagaray, pronostica que “és poc probable” que el nou model de finançament que s’està conformant amb les diferents comunitats “estigui vigent durant un llarg període de temps”. Segons informa El País, la Fundació Alternativas atribueix al model una “inestabilitat crònica” derivada del pes de la bilateralitat en les negociacions, la diferència d’interessos entre les comunitats autònomes governades pel PSOE i les desigualtats entre els habitants de les comunitats forals i les altres.

A més, apunten que el PSOE té un “escàs marge de negociació” pel pes dels diferents estatuts d’autonomia. En aquest sentit, la Fundació considera que aquestes limitacions, unides a la crisi econòmica actual, poden desvirtuar els resultats del model.

El País: Una fundación afín al PSOE avisa que la nueva financiación durará poco

Figo: "La xifra que s'ha gastat el Reial Madrid en fitxatges és vergonyosa"

L'exjugador de futbol Luis Figo ha declarat en la presentació d'un partit benèfic de la seva fundació que "en temps de crisi, la xifra que, de moment, s'ha gastat el Reial Madrid en fitxatges és vergonyosa", ha dit, criticant un dels seus exequips.

A més el jugador portuguès ha afirmat que no ha donat cap consell a Zlatan Ibrahimovic respecte a la seva possible marxa al Barça. "En aquests anys que he jugat a l'Inter de Milà, ha estat molt bé i ha crescut com a jugador. Després cadascú ha d'escollir el que més li convingui", ha dit.