lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 de desembre, 2008

Carme Pérez: 'La victòria de Felip V ens portà a una via morta'

Carme Pérez Aparicio fa dècades que estudia la guerra entre Àustries i Borbons que va arranar la independència política del Regne de València i dels altres territoris de la corona catalano-aragonesa. Ara acaba d'editar 'Canvi dinàstic i Guerra de Successió. La fi del Regne de València' (3i4), en què exposa la victòria borbònica i les greus repercussions que va tenir. Repercussions que encara ens afecten avui. Diu Carme Pérez Aparicio que la fi del Regne de València va ser un daltabaix terrible, imposat per la nova monarquia, contra l'opinió fins i tot dels mateixos partidaris valencians del Borbó, que també van protestar per l'abolició dels furs i per la violència desfermada. Les conseqüències d'aquella derrota es faran sentir durant segles, i encara avui, perquè el debat d'aleshores encara perdura: o un model d'estat uniformista o un model d'estat compost.

Vídeo: Entrevista amb la historiadora Carme Pérez, que acaba de publicar la monumental obra 'La fi del Regne de València'

Escepticisme de Puigcercós sobre el finançament

Joan Puigcercós 231208 CATr El president d’ERC, Joan Puigcercós, veu amb escepticisme l'estat actual de les negociacions pel finançament, després de la reunió entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Puigcercós ha qualificat de “vodevil” les trobades successives del cap de l’executiu espanyol amb els presidents autonòmics que s’han fet després de la reunió amb Montilla: “Més que res, és com un vodevil a La Moncloa, on es van obrint i tancant portes i va entrant i sortint gent”. També ha dit que encara hi haurà “moltes reunions i molts debats sobre el finançament que generaran molt de fum”, i s’ha mostrat escèptic respecte a la manera com es desenvolupen ara les negociacions. “Fins que no hi hagi un paper seriós del Govern de l’Estat, un document negre sobre blanc, amb xifres, condicions, garanties i blindatges, tot això a mi em fa sospitar”, ha afirmat.

Puigcercós ha alertat de la necessitat d’estar pendent de l’evolució del model de finançament que s'aprovi, que ha de ser “revisable, perquè quan Catalunya perdi llocs en el rànquing els pugui recuperar”. El president d’ERC també ha assegurat que la decisió que prengui el Govern sobre el finançament serà “col·lectiva” i no passarà com amb l’Estatut, “quan una part del Govern va decidir que sí i l’altra s’hi va oposar”.

Ecologistes en Acció considera 'contradictòria i frustrant' l'autorització de la tèrmica de carbó de Mequinensa

L'Institut Aragonès de Gestió Ambiental (INAGA) va comunicar a Ecologistes en Acció el passat 16 de desembre que concedia l'Autorització Ambiental Integrada al projecte de central tèrmica de Mequinensa (Baix Cinca). Segons Ecologistes en Acció, es tracta d'una central que podria ser una de les últimes tèrmiques, basada en la crema convencional de carbó, que es construeixin a l'Europa occidental, fet que presumiblement es pot atribuir, segons diu l'entitat, a la pressió exercida per certs sectors del govern aragonès i empresaris miners que tenen interès en el projecte. Ecologistes en Acció considera 'contradictòria i frustrant' aquesta autorització.

La Conca de Barberà aprova la polèmica entrada de residus orgànics d'altres comarques

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha donat llum verda a la polèmica entrada de residus orgànics d'altres comarques a la planta de compostatge del Centre Comarcal de Tractament de Residus (CCTR), ubicat al terme de l'Espluga de Francolí. Més d'un centenar de persones han assistit al plenari celebrat aquest dilluns a la tarda, una assistència massiva poc habitual, ni tan sols equiparable a la del ple de constitució. Amb 11 vots a favor i 7 en contra, els alcaldes que s'oposen a l'obertura de la planta no han pogut fer res davant la suma de vots favorables de l'equip de govern del Consell (CiU, PSC i ICV). El destí dels impropis ha centrat bona part del ple, que ha durat dues hores.

El president del Consell, David Rovira, està convençut que els elevats costos de transportar residus farà que només les comarques pròximes a la Conca hi portin l'orgànica. L'ambient ha pujat de to quan el portaveu de la FIC, Valentí Gual, alcalde de Rocafort de Queralt, ha insistit que aquest canvi en la llicència ambiental és un 'engany' i una 'traïció', i que això 'obrirà la caixa dels trons'. Junt amb els altres alcaldes contraris, i que han estat presents al ple com a consellers, Gual ha demanat, sense èxit, que es retirés el punt de l'ordre del dia i que s'obrís un debat polític i social.

VilaWeb/ElPunt: Tensió a la Conca per l'entrada de residus aprovada ahir

ERC constitueix la Secció Local de Corbera d'Ebre

ERC ha constituït formalment aquest dissabte la Secció Local de Corbera d'Ebre (Terra Alta). Durant l'acte, el president escollit, Josep Diego, ha expressat la seva voluntat de fer créixer la Secció Local de Corbera i de treballar per donar suport als membres del grup municipal. Així mateix, Diego ha fet palès el seu desig per fer-los més forts encara i revalidar l'alcaldia a les properes eleccions municipals. Josep Diego ha afirmat que el fet de crear la Secció Local de Corbera evidencia que Esquerra 'pren embranzida' a la Terra Alta, i espera que tal com han fet ells, la resta de pobles de la comarca puguin tenir també la seva secció local.

Aquesta és la tercera secció local que Esquerra constitueix a la Terra Alta, i en pocs dies està previst de crear les seccions locals d'Arnes i Bot.

Cal recordar que durant les passades eleccions municipals Esquerra va passar de tenir un únic regidor a dotze regidors, entrant en el consell comarcal de la Terra Alta amb dos consellers.

Segons el nou president comarcal, Ramon Jornet, 'Esquerra vol ser a la comarca una força clau en el futur, introduint una tercera línia que permeti trencar amb l'actual dualitat existent, donant més pluralitat, i sobretot capacitat de diàleg per construir la comarca'.

Acció Cultural recorrerà al Suprem la sentència favorable al tancament de TV3 al País Valencià

El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) ha desestimat "íntegrament" el recurs plantejat per Acció Cultural del País Valencià contra la resolució per la qual la Generalitat li va imposar un expedient sancionador de 300.000 euros i va ordenar "el cessament immediat de les emissions televisives" de TV3 amb el tancament dels repetidors de la Carrasqueta, Bartolo i Montdúver. Acció Cultural ha anunciat aquest dimarts que recorrerà la sentència al Tribunal Suprem.

L'entitat valenciana explica en un comunicat que a "efectes pràctics" amb la sentència del TSJPV "s'aixeca la suspensió cautelar" que el mateix tribunal havia decretat sobre la sanció de 300.000 euros durant la tramitació del recurs. D'aquesta manera, Acció Cultural haurà de fer efectiu el pagament.

La junta directiva d'Acció Cultural té previst reunir-se en els pròxims dies per decidir les mobilitzacions civils i socials que emprendran contra aquest nou revés del TSJPV. Amb tot, l'entitat recorda que "no és la primera vegada que un afer judicial que afecta la llengua catalana es perd al TSJPV i es guanya al Suprem i al Constitucional".

Els primers documents privats espoliats ja són a l'Arxiu de Catalunya

Teresa Rovira 231208 CATr El primer centenar de llibres de particulars ja són a l'Arxiu Nacional de Catalunya, un cop han estat digitalitzats i enviats des de Salamanca. Es tracta de llibres d'intel·lectuals catalans com ara Rovira Virgili, Xirau Palau, Romeva Ferrer, Guinart Castellà, Pompeu Fabra, Pi i Sunyer, i d'entitats com ara l'Ateneu de Barcelona, la Societat Naturista de Barcelona i el diari 'La Humanitat'. Tots ells, espoliats durant la guerra del 36-39. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha dit que els documents tenien un gran valor simbòlic, ja que contenen dedicatòries i anotacions manuals que permetran estudiar els vincles entre els diferents intel·lectuals. Aquest enviament obre les portes al retorn d'unes dues mil caixes de documents particulars que encara són a Salamanca, pendents de ser estudiats i enviats abans que acabi el 2009, segons Tresserras. 'És un acte de justícia', ha dit Tresserras, qui ha dit que l'enviament demostrava el 'compromís de desblocar el procés'.

VilaWeb/ElPunt: Arriben els primers «papers» privats

La Federació Catalana de Rugbi retreu als tribunals francesos l'ús de la legislació franquista

El president de la Federació Catalana de Rugbi (FCR), Xavier-Albert Canal, ha qualificat aquest dimarts de "derrota necessària però no fracàs" la resolució del Tribunal de Gran Instància de París en contra dels interessos del rugbi català. El tribunal francès va fer pública el 16 de desembre una sentència desestimant la demanda de la Federació Catalana de Rugbi que reclamava a la Federació Internacional de Rugbi Amateur (FIRA) el seu reconeixement com a membre fundador de l'organisme internacional, l'any 1934. Segons Canal, la derrota forma part del camí iniciat per aconseguir el reconeixement dels drets del rugbi català.

Pel president de la FCR, jurista de professió, la sentència s'ha fonamentat en "decrets de l'etapa més obscura de la dictadura franquista" que posaven l'esport, a Catalunya i a la resta de l'Estat espanyol, en mans de la "Falange Española" i ha qualificat de "sorprenent" que un tribunal d'un país que és bressol de moltes llibertats s'hagi pogut pronunciar com ho ha fet el Tribunal de Gran Instància de París.