13 d’agost, 2008
Barça 4 - Wisla de Cracòvia 0
Tensions entre ICV i el PSC per la petició que Zapatero comparegui al Congrés
"Espero que aquest disgust comporti una actitud d'exigència del diputat Vallès i dels diputats del PSC cap al govern espanyol", ha afegit Herrera. També ha reclamat als 25 diputats la mateixa "exigència" que manté el govern tripartit, del qual Herrera se'n sent "orgullós".
A més, ha criticat que la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, hagi recriminat els "excessos verbals" de Montilla. "És sorprenent veure com aquells que incompleixen la llei siguin els que demanen prudència, quan el més imprudent és incomplir una llei com l'Estatut".
La petició de compareixença de Zapatero es debatrà el dia 20 davant la diputació permanent del Congrés. Tant el PP com ICV han presentat aquesta sol·licitud, però necessiten els vots de la resta de l'oposició. CiU encara no ha aclarit si hi votarà a favor o si s'abstindrà.
Puigcercós apel·la a la "unitat d'acció" dels partits catalans per negociar el finançament i evitar "errors" del passat
Puigcercós ha considerat necessari signar un document entre les tres forces del govern i el partit majoritari a l'oposició, CiU, però també un segon document entre tots els partits catalans presents a Madrid per tal de "treballar plegats" en l'acord de finançament i també en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).
En una entrevista radiofònica, Puigcercós ha alertat que després del 9 d'agost, data que l'Estatut marcava com a termini per establir el nou sistema de finançament per a Catalunya i que l'Estat no va complir, "vindrà una envestida de pressió" des de Madrid. Segons el republicà, l'executiu de Zapatero podria aprofitar "els dos punts febles" que té en aquests moments Catalunya, el PSC i CiU. Segons ha dit, podrien tenir la "temptativa" d'establir un acord amb el PSOE.
Evitar nous errors
Puigcercós ha recordat que quan "hi va haver fissures" en la negociació de l'Estatut el que es va aconseguir va ser un text retallat. "Es tracta que tots plegats siguem capaços de no cometre nous errors", ha afegit, tot destacant que "fins i tot el PPC" considera que Catalunya necessita més recursos. "No hem de perdre la unitat d'acció, no hem de tenir fissures perquè l'Estat les buscarà".
Sobre els PGE, Puigcercós s'ha mostrat convençut que el PSC "no pot donar suport" als pressupostos si no existeix un acord just per a Catalunya en matèria de finançament. També ha alabat la posició dels socialistes catalans i del president de la Generalitat, ja que, segons ha considerat, "posa els interessos de Catalunya per davant dels interessos" del PSOE.
La PDD prepara un acte unitari al setembre contra l’incompliment de l’Estatut
L’acció, que tot just ara comença a caminar, encara s’està acabant de definir, però la PDD ja ha contactat amb les principals entitats catalanes per sondejar la seva predisposició de cara a la celebració d’aquesta mostra d’unitat.
Encara que no s’hagi concretat la forma que pot prendre l’acte, la Plataforma espera que, com ja va passar en les manifestacions del 18 de febrer i l’1 de desembre, hi participin les principals organitzacions culturals, socials, sindicals i polítiques del país. Un dels possibles escenaris d’aquesta fotografia d’unitat, segons fonts de l’organització, pot ser la Ciutat Judicial de l’Hospitalet, com a símbol de l’incompliment de l’Estat amb la llei.La PDD ha preparat també un esbós del manifest de l’acte, si bé s’espera que aquest s’acabi convertint en un text més breu en què es concretin uns punts principals que generin consens i representin la unitat del país. El document, al qual ha tingut accés l’AVUI, gira entorn de les tres ingerències principals que l’Estat espanyol ha dut a terme a Catalunya: la no aprovació en el termini fixat del nou sistema de finançament, la propera sentència del Tribunal Constitucional i la sensació “d’ofegament nacional” derivada de mesures –com el decret de la tercera hora de castellà– que la Plataforma interpreta que van contra els elements culturals i socials de Catalunya.
La PDD farà també una crida a la unitat de les institucions per aconseguir un bon sistema de finançament i defensar el dret a decidir de la societat catalana. Segons la PDD, “anar tots a l’una ha de servir per trencar amb les imposicions de l’Estat que avalen una demostració de força”. VilaWeb/ElPunt: Cent personalitats contra els incompliments de l'estatut
Detenen vuit activistes i un periodista en una protesta protibetana a Pequín
El jugador del Depor i exjugador de l'Espanyol Sergio considera "dialectes" el català i el gallec
Ho manifesta en una entrevista publicada aquest diumenge pel diari Depor Sport, en la qual respon, al llarg de tres planes, a tota mena de qüestions personals: des de quants amics té, fins a quin tipus de vi prefereix i passant per la seva vida sentimental. Entre d'altres dades, revela que la seva cançó preferida és Bailar pegados, del sabadellenc Sergio Dalma.
En la segona plana de l'entrevista, la periodista li pregunta quants idiomes parla, i el jugador respon que només parla bé el castellà. "El català tampoc?", insisteix l'entrevistadora. "Sí, però el català és un dialecte, no és un idioma, igual que el gallec. És com l'asturià. Jo crec que són dialectes, no els considero idiomes", contesta.
A la següent pregunta, sobre el seu coneixement del gallec després de set anys al Deportivo, respon que l'entén bé, però que no el parla perquè li semblaria "una falta de respecte" tenint en compte que mai ha parlat català, tot i haver nascut i haver-se criat i format esportivament a Catalunya.
Sergio González va néixer el 1976 a l'Hospitalet de Llobregat i ha jugat a l'Hospitalet (1994-1995), a l'Espanyol B (1995-1997) i al primer equip de l'Espanyol (1997-2001) abans de marxar a Galícia.
1714: La darrera victòria de l'exèrcit català
Aquest estudi, que es convertirà en un llibre, va començar a prendre forma fa tres anys gràcies a una carta que el Marquès del Poal, comandant en cap de l'exèrcit català a l'interior del país, va enviar durant la batalla al Consell de Cent. A la carta, que es troba a l'arxiu Casa de l'Ardiaca, el Marquès del Poal explica els llocs i els moments claus d'aquesta batalla. "Gràcies a les paraules del Marquès del Poal hem pogut saber -explica Serra- els llocs exactes i fins i tot les hores en les quals es combatia. Així com el número de baixes que hi va haver i els soldats que van lluitar". La batalla va enfrontar, entre el 13 i el 14 d'agost, els austriacistes, a les ordres del Marquès del Poal, amb les tropes borbòniques del Conde de Montemar. L'estudi demostra que va ser un enfrontament de dimensions considerables i en el qual hi va haver més de 600 baixes entre morts i ferits.
L'estudi reivindica la figura del Marquès del Poal, el protagonista de la darrera victòria de l'exèrcit català, i les seves tropes vencedores, que es van acollir a la capitulació del Castell de Cardona, el 18 de setembre del 1714, darrera plaça de la resistència catalana. Per a Serra, l'èxit de l'exèrcit català en la batalla es deu a què les tropes del Marquès del Poal "coneixien a la perfecció la complicada orografia del territori".