lo carrer del riu

lo carrer del riu

01 de desembre, 2008

Endesa efectuarà una crescuda controlada de l'Ebre per netejar-lo d'algues

A partir de les cinc de la matinada de demà i fins les onze de la nit La companyia elèctrica Endesa ha anunciat que aquest dimarts a partir de les cinc de la matinada i fins les onze de la nit efectuarà un desembassament extraordinari del riu Ebre amb finalitats mediambientals. La crescuda controlada començarà a la central hidràulica de Mequinensa i implica la coordinació de les tres centrals de la companyia -Mequinensa, Riba-roja d'Ebre i Flix (Ribera d'Ebre)-, per ordre de descens. Aquest conjunt d'actuacions serveix per netejar el riu d'algues i macròfits, i es durà a terme d'acord amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). El riu assolirà un cabal màxim de 1.350 metres cúbics per segon en els punts horaris de major crescuda. La sortida total d'aigua de la darrera central anirà variant segons l'hora del dia, iniciant-se amb només 300 metres cúbics per segon, que aniran creixent fins als 1.350, xifra que s'assolirà a les onze del matí. Posteriorment, el cabal tornarà a baixar fins als 750 metres cúbics per segon a les dues de la tarda i pujarà novament fins als 1.100 a les tres. A partir d'aquesta hora, s'anirà reduint el cabal del riu, que tornarà a ser l'habitual de 300 metres cúbics per segon cap a les onze de la nit d'aquest dimarts. Preparem-os per a tornar a veure a Madeo per la tele fent lo numeret de les caixes de sifon i les cadires.

Un viatge per la pandèmia de la sida infantil

Cada dotze segons hi ha un infectat més del virus de la sida (VIH). Si als països rics la malaltia ha esdevingut crònica, gràcies a la medicació, als països subdesenvolupats és una pandèmia que mata milers d'individus cada any. Les víctimes més vulnerables són els infants, i molts ja neixen amb la malaltia perquè els pares en són portadors. Una web, World AIDS Map, traça sobre un mapa la vida d'infants de tot el món assetjats per la sida.

Sobre un mapamundi interactiu, punts vermells ens condueixen a relats particulars de criatures que tenen la malaltia i que sobreviuen en entorns familiars marcats per la mort i la pobresa. Són infants de Kenya, el Salvador, la República Dominicana, Ruanda, Uganda, Cambotja, l'Índia..., la majoria orfes per causa de la sida, la malura que els corseca.

La web convida els internautes a col·laborar de diferents maneres a millorar la vida d'aquests infants: amb donacions econòmiques, amb accions d'activisme a la xarxa o sufragant projectes concrets.

Avui, en el Dia Mundial contra la Sida, les ONG del país reivindiquen que els malalts puguin fer pública la seva malaltia sense que siguin discriminats, com passa ara.

L'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre mostra la destrucció i reconstrucció de la comarca arran de la Batalla de l'Ebre

L'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre inaugurarà divendres al vespre l'exposició 'Imatges de guerra i reconstrucció de la Ribera d'Ebre (1938-1960)'. La mostra consisteix en un recull de fotografies i documents on es mostren diversos espais de la comarca on es desenvolupà la Batalla de l'Ebre, remarcant el potencial destructor dels bombardejos aeris i la tasca de reconstrucció, posterior al conflicte, empesa per la Dirección General de Regiones Devastadas. L'exposició es podrà visitar, a la sala polivalent de l'arxiu, entre el 12 i el 23 de desembre, de dilluns a divendres.

Pujol descarta el referèndum com “el camí a seguir”

Pujol pensa que de referèndum ni parlar-ne. Encara que convocar un referèndum “és la cosa més lògica del món”, no és “el camí que s’ha de seguir” a hores d'ara.

L'expresident de la Generalitat ha advertit aquest dilluns que el país està "massa sotraguejat" per plantejar-se un altre referèndum com a resposta a la sentència. Tot i que l'actual secretari general de CDC, Artur Mas, ha manifestat que la consulta popular seria la seva opció si la sentència rebaixa la llei catalana, Pujol no avala aquesta proposta. Segons l'expresident, el partit de l'actual president de la Generalitat, José Montilla, té 25 diputats al Congrés i, per tant, "alguna cosa hi pot fer".

El PSC s'aferra al no de Pujol a una consulta popular com a resposta al TC

Pujol no aposta per la consulta popular com a reacció a una eventual retallada de l'Estatut al Tribunal Constitucional (TC), i el PSC ha rebut aquest posicionament com un "estímul".

Al carrer Nicaragua, el viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha expressat la seva "satisfacció" per les declaracions de Pujol, que veu com un "estímul" a tota la classe política per "fer un esforç d'unitat i consens" i, alhora, per "donar per feta la constitucionalitat de l'Estatut" mentre no arriba la sentència del TC. "Cal esperar al moment en què es faci pública la sentència per discutir tots junts la millor resposta, de la forma més unitària possible", ha demanat Iceta.

Fa unes setmanes, Montilla i la cúpula d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), encapçalada per Josep Antoni Duran i Lleida, van reunir-se i van pactar una "lectura unitària" de la sentència, que se suposa que ha de frenar els plantejaments de CDC i ERC, partidaris de convocar una consulta popular.

Avui: El PPC diu que s'apunta a la resposta "serena" de Pujol a la sentència del TC contra l'Estatut

Cultura reforça la torre del tresor per reobrir el castell de Miravet, tancat durant tres setmanes per despreniments

Els serveis territorials del departament de Cultura i Mitjans de Comunicació a les Terres de l'Ebre han reforçat la torre del tresor del castell de Miravet per poder fer visitable el monument després que un despreniment de pedres fa un mes en va forçar el tancament al públic durant tres setmanes. L'actuació ha de possibilitar que es mantingui obert metre s'executen les obres definitives de consolidació d'aquesta torre i de la muralla interior, previstes per al 2009.

La veu de Joan Baptista Humet s'apaga

El cor de Joan Baptista Humet ha dit prou aquesta matinada. El cantautor lluitava contra un càncer d’estómac que finalment ha apagat la melodia de la seva veu inconfusible.

Joan Baptista Humet-Gemma

Nascut a Navarrés (Canal de Navarrés, País Valencià) el 4 de gener del 1950, però resident des de petit a Terrassa, Humet va marcar una època amb cançons melòdiques com Clara, Sólo soy un ser humano, Hay que vivir, Y tú disimulando i Que no soy yo.

Joan Baptista Humet-Clara

Fill d’un industrial tèxtil, el 1968 es va traslladar a Barcelona per estudiar enginyeria, però la influència de Joan Manuel Serrat i altres veus del moviment de la Nova Cançó el van portar de ple a la música. Intèrpret d’exquisida elegància, el 1970 va enregistrar el seu primer disc i el 1971 va aconseguir el primer èxit amb Gemma, un tema de gran tendresa que es convertiria en un clàssic de la música catalana. Humet introduïa amb els seus temes la primera part dels concerts de Lluís Llach. El 1975 va publicar el seu primer disc en castellà. A mitjans dels anys 80 es va retirar, però va tornar a gravar el 2004. Viquipèdia: Joan Baptista Humet

VilaWeb/ElPunt: Joan Baptista Humet gira l'últim full

S'ha mort Mikel Laboa, músic i poeta basc

Mikel Laboa-Txoria Txori Mikel Laboa, cantant, músic i poeta basc, s'ha mort avui a la matinada a Sant Sebastià, amb setanta-quatre anys. Nascut l'any 1934, era un símbol de la música basca i fou distingit amb la medalla d'or de Guipúscoa l’11 de novembre proppassat. No fa gaire va participar en un homenatge multitudinari a Bob Dylan que es va fer a Sant Sebastià. Entre les seves obres, hi ha la banda sonora del film de Julio Medem, 'La pilota basca'.

Va compaginar sempre la seva carrera musical amb la de metge, desenvolupada fonamentalment a la unitat de neuropsiquiatria infantil de l'hospital Sant Miquel de Sant Sebastià. Va enregistrar una quinzena de discos i algunes de les seves cançons han esdevingut veritables himnes per al conjunt del país, especialment 'Txoria txori'. Viquipèdia: Mikel Laboa

Salvador Cot: 'Agur eta ohore...' i gràcies