lo carrer del riu

lo carrer del riu

21 d’agost, 2009

Carod evita polemitzar amb Montilla i defensa la constitucionalitat de l'Estatut

El vicepresident de la Generalitat i president en funcions de l'Executiu, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha evitat aquest divendres entrar en conflicte amb el president de la Generalitat, José Montilla, i ha ratificat que l'Estatut és constitucional. Carod ha destacat que 'li sembla molt bé' l'entrevista que se li ha fet a Montilla a l'Ideal de Granada i ha reiterat que 'una llei que l'aprova el Congrés, el Senat i el poble de Catalunya no pot ser una altra cosa que constitucional'.

Carod ha destacat que les paraules de Montilla, en les quals titllava com 'una irresponsabilitat' actuar com si l'Estatut no fos constitucional, li semblen 'molt bé'. En aquest sentit, Carod ha destacat que 'l'actitud del Govern és la que s'ha defensat sempre: una llei que l'aprova el Congrés, el Senat i el poble de Catalunya no pot ser altra cosa que constitucional'. Finalment, Carod celebra i ha qualificat de 'lògic' que hi hagi a Catalunya 'qui vulgui deixar clar que es defensa la viabilitat legal d'allò que va aprovar el poble català'.

Montilla rebutja i troba 'irresponsables' les mobilitzacions prèvies

El president de la Generalitat, José Montilla, rebutja la proposta de convocar una manifestació abans de conèixer la sentència del Tribunal Constitucional (TC). En una entrevista a l'Ideal de Granada, Montilla ha trencat el seu silenci durant les vacances per assegurar que una marxa prèvia seria 'posar-se la bena abans de la ferida' i ha considerat 'una irresponsabilitat' actuar com si l'Estatut no fos constitucional. Montilla està convençut que compleix la Constitució i ha manifestat que 'seria fer el joc a qui vol que la sentència sigui negativa per l'estatut i per Catalunya per atiar un nou conflicte polític'. I ha recordat: 'L'estatut va ser constitucional en el procés d'elaboració, n'és en el contingut i tal com va ser ratificat pel poble de Catalunya en referèndum i aprovat al congrés i al senat'.

José Montilla: "És una irresponsabilitat actuar com si l'Estatut fos inconstitucional" (Avui)

Per Puigcercós si hi ha retallada només quedarà la independència

Per al líder d'Esquerra, Joan Puigcercós, una retallada estatutària per part del Tribunal Constitucional segellaria 'la fi de l'etapa autonomista'. La manifestació que la societat civil hauria de fer llavors seria forçosament 'per avançar cap a la independència' del país. Aquest hipotètic escenari donaria 'problemes a la resta de partits autonomistes' però no a Esquerra ja que aquesta formació 'vol una república catalana'. Puigcercós, que ha assegurat que és 'pessimista davant la decisió del Constitucional', ha restat importància al rebuig del conseller Joaquim Nadal a la cimera de polítics proposada per Joan Ridao i ha insistit que aquesta continua sent una opció 'defensada des d'Esquerra'.

López Tena: 'El TC actuaria inconstitucionalment si retalla l'Estatut'

L'ex vocal del Consell General del Poder Judicial, Alfons López Tena, ha assegurat que l'article 155 de la Constitució espanyola 'obliga a celebrar un referèndum per derogar qualsevol article d'un estatut com el català'. Tena ha explicat que 'a Madrid ja es comenta' que la sentència deixarà l'Estatut 'como un jamón sin hueso'. El jurista ha acusat al TC d'actuar 'inconstitucionalment', i ha lamentat que davant d'una hipotètica retallada, el Govern 'no hi podrà fer res', una situació que necessàriament deixa només 'dues opcions', la de 'resignar-se' o la de 'lluitar per a la independència'.

Per al jurista, home proper a CiU, Convergència ja va demostrat en el seu 'congrés intern de l'any passat' que 'vol un estat per a Catalunya'.

Jaume Sobrequés: “Una sentència agressiva del TC serà positiva per al país”

Jaume Sobrequés és el nou rector de la Universitat Catalana d’Estiu. Milita al PSC des del 1978. Els seus dirigents l’incomoden i se sent molt llunyà dels seus plantejaments de país. Però no vol estripar el carnet per una qüestió sentimental i estètica.

El 2007 va assegurar: “Desitjo que el TC declari inconstitucional l’Estatut, perquè això obrirà els ulls de molta gent”. Dos anys després, encara ho desitja més que mai. “El poble necessita reaccionar, i, probablement, una sentència agressiva contra Catalunya contribuiria a fer que molta gent que està adormida s’adonés definitivament que al llarg de la història és constant l’animadversió dels governs espanyols contra Catalunya. Per tant, sent un fet trist, estic convençut que una sentència agressiva del TC serà positiva per a Catalunya en la mesura que pugui afavorir un augment de la consciència ciutadana a favor de la independència”.

Uriel Bertran: "Una sentència agressiva del TC evidenciarà que Espanya no permet el progrés dels catalans"

El líder del corrent crític Esquerra Independentista, Uriel Bertran ha reconegut que una sentència agressiva del TC contra l’Estatut “evidenciarà que aquesta Espanya constitucional no permet de cap manera el progrés i la decisió lliure dels catalans”. Amb tot, Bertran ha insistit, des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que Catalunya “no necessita cap sentència del TC per adonar-se que aquest Estatut no és vàlid per avançar com a país, perquè tenim un 17% d’atur i un espoli fiscal monstruós”.

La consulta per l'autodeterminació d'Arenys de Munt ja té espot publicitari

El proper 13 de setembre els ciutadans d'Arenys de Munt (Maresme) podran decidir, en una consulta a nivell municipal, si volen que Catalunya sigui un estat independent dins la UE. A la pràctica aquest referèndum, impulsat per la CUP i aprovat amb els vots contraris del PSC, serà la primera consulta que preguntarà a la ciutadania si vol o no la independència de Catalunya i tot i no ser vinculant, tindrà un elevat valor simbòlic. Malgrat les amenaces feixistes, que preparen una manifestació de l'ultradreta als carrers del poble el mateix dia de la consulta, els impulsors de la iniciativa pensen celebrar la consulta tot i les nombroses coaccions, i aquest dijous presentaven el vídeo promocional de la consulta per l'autodeterminació.

Preparen un documental de la batalla de l'Ebre que inclourà imatges inèdites

Conservar la història recent i, molt especialment, els fets ocorreguts durant la República i la Guerra Civil espanyola. Aquest és el motor de l'associació No Jubilem la Memòria, que actualment està treballant en la producció d'un documental professional sobre l'estada de les Brigades Internacionals a la comarca del Priorat, en el qual es reflectirà la seva convivència amb la població just abans de la batalla de l'Ebre, la primavera de 1938. El film, que es difondrà als centres educatius, ha rebut una subvenció del Memorial Democràtic d'Interior. Part dels diners s'han fet servir per adquirir els drets d'imatge d'una pel·lícula descoberta a l'arxiu de la Universitat de Nova York, on es veuen soldats internacionals al Priorat fent maniobres o relacionant-se amb la població.

Tarragona recuperarà els espais de la Guerra Civil i crearà una ruta per donar-los a conèixer

El Govern i l'Ajuntament de Tarragona començaran enguany a treballar per museïtzar diversos espais representatius de la Guerra Civil i del franquisme que fins ara restaven tancats. Es tracta d'una ruta que recorrerà els refugis antiaeris, la torre del Pretori, així com la fossa comuna del cementiri. La creació d'aquest itinerari és una de les actuacions previstes per la Direcció General de la Memòria Democràtica, que enguany destinarà 268.000 euros per executar projectes de recuperació històrica al Camp de Tarragona. Amb un pressupost de 74.202 euros, la museïtzació dels espais de la memòria de Tarragona és l'actuació que rebrà una major inversió per part de la Generalitat.

Els pagesos preparen mobilitzacions durant l'operació tornada per protegir el preu de l'avellana

Unió de Pagesos (UP) ha explicat aquest divendres al matí que es mobilitzarà el proper diumenge 30 d'agost a la tarda, en plena operació tornada de retorn de les vacances, tallant alguna carretera del Camp de Tarragona com a mesura de 'queixa i reivindicació' a la 'passivitat' del Govern espanyol per aconseguir que les autoritats comunitàries posin en marxa els mecanismes de salvaguarda adequats, ja que el preu de les importacions d'avellana turca està per sota del límit en que cal activar-los. Segons el responsable nacional del sector de la fruita seca d'Unió de Pagesos, Josep Fortuny, 'cal posar aquests impostos' per regular els preus ja que, de no fer-ho, es podria generar una greu situació en la campanya de comercialització 2009-2010.

Comença el Ramadà

Ramadà 210809 RAC1

El temps que va des que es pot distingir un fil blanc d’un fil negre fins que ja no es pot distingir serà aquest any més llarg per als musulmans. Avui comença el Ramadà, el novè mes lunar que commemora la revelació de l’Alcorà a Mahoma per part d’Al·là. Els que optin per seguir els cinc preceptes de la seva fe al peu de la lletra i tinguin bona salut hauran de dejunar unes quinze hores diàries.

Cap ingesta de líquids ni d’aliments fins que es pongui el sol entre el 22 d’agost i el 21 de setembre. Tampoc és permès fumar o tenir relacions sexuals perquè és un període de recolliment, d’oració.

Enguany serà una penitència encara més dura per al musulmà que la practiqui, perquè el Ramadà cau en plena canícula. I la previsió per als pròxims anys tampoc engresca gaire. Segons els càlculs fets per les autoritats religioses d’acord amb el calendari lunar, el Ramadà tornarà a caure l’any que ve i el següent a principis d’agost mentre que el 2012 i el 2013 ho farà al juliol.

De tota manera el rècord s’assolirà el 2015, quan coincidirà amb el mes de juny. “Seran unes disset hores de dejuni”.