lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de febrer, 2010

El Priorat s'indigna i defensarà el paisatge actual

L'any 2001, alcaldes i representants del teixit social i econòmic del Priorat van firmar un acord contra la proliferació de centrals eòliques a la comarca, i van fer una aposta alternativa per rendibilitzar el patrimoni paisatgístic. Els espais més emblemàtics s'han mantingut exempts de molins, al mateix temps que creixia el turisme, i fins i tot es promovia una candidatura per obtenir reconeixement de la Unesco. El decret del govern, però, s'ha fixat ara en les carenes de Cornudella i Porrera, a les quals mai han faltat pretendents. La decisió ha generat indignació almenys en aquest últim municipi, i també a la veïna població d'Alforja (Baix Camp), que presentaran al·legacions. Segons l'alcaldessa, Mercè Juncosa (PSC), tirar endavant el parc del Molló -on el govern preveu la instal·lació d'aerogeneradors- "seria omplir de màquines el decorat de Porrera". L'alcaldessa afirma, a més, que la zona està catalogada com a espai d'especial protecció a la normativa urbanística municipal, i no admet aquestes instal·lacions. "És la zona més bonica del poble", explica Juncosa, que assegura que no ha rebut informació del govern i que, arribat el cas, no donarà llicència d'obres. L'Ajuntament ha convocat una assemblea veïnal i presentarà un informe negatiu al govern. "Han actuat amb traïdoria. Volen fer negoci, i nosaltres, viure", afirma.

Porrera, com altres pobles, s'ha posicionat al mercat turístic gràcies al vi i al paisatge. En tot el poble hi ha ara unes 90 places d'allotjament. "Molta gent s'ha hipotecat per a molts anys amb negocis turístics sostenibles. Sembla que l'administració ens vulgui fotre", afirma Gemma Peyrí, de la casa rural Mas Ardèvol.

ERC alerta que caldrà modificar el mapa eòlic per consensuar-lo amb el territori

El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha declarat, durant una visita aquest dijous al migdia a Tarragona, que el mapa eòlic serà una bona eina per 'racionalitzar' la implantació de nous parcs, però que s'han d'evitar instal·lacions eòliques en zones on els veïns les rebutgen. Segons Puigcercós, cal 'desmuntar' previsions d'instal·lacions que ja es donen per consolidades, però que estan carregades de 'conflictivitat', ja sigui perquè estan en processos judicials o bé per l'oposició veïnal. En aquest sentit, ERC avisa Economia que haurà de modificar el mapa per fer-lo consensuat amb el territori. En l'opinió del líder d'ERC, el nou mapa eòlic no pot ser un 'afegit' als 'errors anteriors'.

Herrera anuncia que deixarà l'escó al Congrés espanyol abans del setembre per preparar la campanya electoral catalana

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha anunciat aquest divendres que abans de l'1 de setembre té intenció de deixar el seu escó al Congrés espanyol per dedicar-se a preparar la campanya electoral de les eleccions catalanes en què encapçalarà la llista ecosocialista. 'Si les eleccions són quan toquen, que tot fa pensar serà així, a l'octubre o el novembre, m'agradaria instal·lar-me a Catalunya l'1 de setembre', ha dit en declaracions a Ràdio4. Herrera, que substitueix Joan Saura com a candidat a la presidència de la Generalitat, aspira formar part del pròxim Govern tot i que ha matisat que 'no a qualsevol preu'.

Avui: Herrera deixarà el seu escó al Congrés al setembre per preparar les eleccions

Les comissions locals prenen més relleu el 28-F

Quan manca poc més d'una setmana per a la segona tanda de consultes sobre la independència de Catalunya, els setanta-set municipis que han convocat els ciutadans a votar arboren la campanya amb tota mena d'actes i convocatòries. Ho fan amb menys dubtes que no pas els pioners del 13-D, però amb un sostre que caldrà superar. Diumenge es farà al Vendrell l'acte central de campanya amb la intervenció de les comissions organitzadores locals i amb actuacions musicals i culturals.

directe.cat: Les consultes independentistes implanten el vot electrònic abans que el Govern espanyol

Tres anys de progrés sobiranista

L'entitat independentista Sobirania i Progrés ha organitzat aquest vespre un acte de celebració dels tres anys d'història de l'entitat. L'acte, amb el títol 'Una Nació, un Estat: tres anys de Sobirania i Progrés', ha sigut alhora un aniversari dels tres anys d'existència de la plataforma i 'una posada a punt del discurs independentista del cicle polític obert pel fracàs definitiu de la reforma estatutària i el final consegüent de la via autonomista'.

L'acte de celebració s'ha fet a l'auditori AXA de Barcelona, situat a l'edifici de l'Illa Diagonal, i ha consistit en una conferència col·lectiva a càrrec de membres promotors de Sobirania i Progrés, com ara l'economista Elisenda Paluzie, els juristes Hèctor López Bofill i Marcel Mateu, l'escriptora Maria Mercè Roca, i el president de l'entitat, l'actor Joel Joan. La conferència ha comptat, a més, amb un convidat d'excepció, el diputat escocès Kenneth Gibson, de l'Scottish National Party, que ha parlat sobre el futur de nacions sense estat com les nostres a Europa.

Avui: Sobirania i Progrés celebra els seus tres anys amb una crida a un sí rotund el 28-F

La ILP perquè TV3 es vegi al País Valencià supera les 400.000 signatures

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha anunciat aquest divendres que la Iniciativa Legislativa Popular de Televisió Sense Fronteres, que impulsa l'entitat amb l'objectiu que els canals de Televisió de Catalunya (TVC) es puguin veure al País Valencià, ja ha superat les 400.000 signatures de les 500.000 que calen per poder tramitar-la.

A més, l'entitat cultural ha anunciat que la campanya de recollida de signatures, que tenia previst finalitzar la primera setmana de març perquè la Junta Electoral Central demanava lliurar les firmes el 24 de març a Madrid, s'amplia tres mesos. Així, es continuarà recollint suports fins a l'última setmana de maig i les signatures es lliuraran a la Junta Electoral Central el mes de juny.

En el comunicat l'ACPV considera que el fet que ja s'hagi passat de les 400.000 signatures "garanteix l'èxit de la campanya" i demana a l'organització i als col·laboradors que evitin un "relaxament". "Es tracta de sumar el màxim de signatures per tenir el màxim de força per després poder garantir l'aprovació del projecte de llei", acaba el comunicat.

VilaWeb: La ILP 'Televisió Sense Fronteres' ja aplega més de 400.000 signatures

Televisió sense fronteres per TV3 al País Valencià

El Dalai Lama demana als diputats catalans que votin a favor de la ILP per abolir les curses de braus

En una carta gestionada per l'Associació per a la Defensa dels Drets de l'Animal, i remesa al Parlament, el Dalai Lama assenyala que hi ha 'evidències que les curses de braus són una pràctica cruel que infligeix de forma pública un dolor atroç a animals innocents pel que dono suport a la Iniciativa Legislativa Popular promoguda per ONGs i ciutadans catalans per a prohibir les curses de braus a Catalunya'. El Dalai Lama demana als diputats catalans que votin a favor de la ILP: 'Faig una crida al Parlament de Catalunya perquè voti a favor de la reforma de l'article 6.2ª de la Llei de Protecció dels Animals de Catalunya, i abolir definitivament l'excepció que permet les corrides de toros'. Avui: El Dalai-lama, a favor de la prohibició de les corrides

Lluís Simon denuncia la repressió contra les seleccions catalanes al seu primer llibre

El director adjunt d’El 9 Esportiu de Catalunya, Lluís Simon, ha presentat aquest dijous 'Catalunya contra Espanya. El partit interminable' (Cossetània Edicions), primer llibre de l'autor on fa referència a les repressions polítiques i el joc brut del govern d’Espanya contra l’oficialitat de les seleccions catalanes. Al text, Simon destaca com, tot i el gran esforç que ha hagut d’invertir Catalunya en la lluita per fer-se un lloc en l’aparador internacional, des de Madrid hi ha ordres estrictes perquè aquesta selecció no pugui tenir representació esportiva més enllà de les fronteres estatals.