lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de març, 2009

Barça 6 - Málaga 0

Puyal 220309

El Barça ha desplegat davant el Màlaga totes les virtuts que l'han convertit en el líder de la Lliga i ha castigat a l'equip revelació del campionat amb un futbol coral que ha permès anotar a tots els seus davanters. S'ha divertit de valent el Barça a costa d'un Màlaga que ha llançat la tovallola quan ha rebut un gol, sense arguments enfront del vendaval del líder, que ha ofert un ampli catàleg de recursos: ha ocupat el camp amb criteri, ha pressionat ferotgement la sortida de pilota del Màlaga, s'ha apoderat de la pilota i ha desplegat un joc exquisit, a to amb els seus millors dies; ferm en defensa, imparable quan enfoca la porteria rival. Aplicant fil per randa els consells del seu entrenador, el Barça no s'ha deixat despistar per l'aire de la Lliga de Campions. S'ha posat mans a la feina des del primer minut i ha estat tota l'estona instal·lat en la frontal de l'àrea del Màlaga, amb un dibuix, un 4-4-2 amb Apoño i Lolo com a guies en la medul·lar, ha quedat reduït a un simple gargot. El Barça ha buscat el gol amb decisió. La mobilitat dels seus jugadors ha estat el seu millor argument amb l'empat a zero. Etoo ha endarrerit la seva posició per a exercir de boia a la davantera, amb Iniesta i Xavi com a motors de l'equip. Amb els papers canviats, el camerunès ha assistit a Xavi, encarregat d'aprofitar l'espai creat pel seu company, per batre a Goitia. El Màlaga ha signat llavors la seva rendició. FOTOGALERIA SPORT: Les millors imatges del partit

Castells contradiu Zapatero i insisteix que les xifres donades per Saura són les reals

"Som gent seriosa i no ens dediquem a inventar xifres per diversió" El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha assegurat aquest diumenge al matí a Tarragona que les xifres anunciades aquesta setmana pel conseller d'Interior, Joan Saura, "són reals i no són cap invenció".

Castells ha assegurat que el govern és el primer "interessat en tancar el tema del finançament i que aquest no s'eternitzi". Castells ha dit també que la gent del govern és "seriosa i no es dedica a inventar xifres com si fos una diversió".

Aquestes declaracions, el conseller Castells les ha fet durant la seva assistència a la clausura de l'Escola d'Hivern del PSC a Tarragona.

Catalunya podrà convocar referèndums amb el suport de 160.000 ciutadans

El govern de la Generalitat de Catalunya incorpora en el projecte de llei de consultes populars que es podrà sol·licitar la convocatòria d'un referèndum a Catalunya si es reuneixen almenys 160.000 firmes de catalans majors d'edat.

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha avançat que el projecte de llei s'aprovarà el 31 de març en el consell de govern i que es podrà demanar un referèndum si així ho reclama "un 3% del cens electoral".

Si es té en compte el cens electoral de les últimes autonòmiques a Catalunya, les de l'1 de novembre del 2006, que va fixar en un total de 5.320.637 els catalans amb dret a vot, a la pràctica, faran falta unes 160.000 firmes per demanar una consulta d'aquest tipus. Ausàs ha revelat també que així mateix es podrà reclamar un referèndum si així ho decideix el govern català o "un 10% de municipis -Catalunya compta amb un total de 946- que representin el 10% de la població total de Catalunya".

L'altra fórmula per sol·licitar un referèndum serà que ho demanin dos grups parlamentaris del Parlament o una cinquena part dels diputats del Parlament (27 diputats), fet que suposa que CiU, que té 48 escons, tindrà força per si sola per proposar qualsevol mena de consulta. Com a prova de les utilitats del projecte de llei de consultes per via de referèndum -que encara ha de passar el tràmit del consell tècnic-, el conseller Ausàs ha explicat que una vegada s'aprovi es podrà demanar, per exemple, un referèndum sobre el finançament de Catalunya, un assumpte de plena actualitat.

Però...

Ha precisat, això no obstant, que el govern espanyol haurà d'autoritzar cadascuna de les consultes que proposi Catalunya, tal com estableix la Constitució, si bé ha destacat que amb aquesta llei es "promou el dret a decidir" dels catalans.

Neix la coordinadora d'organitzacions contràries a l'energia nuclear

Entitats contràries a les centrals nuclears han acordat de crear un organisme unitari de coordinació per a denunciar els perills de l'energia nuclear i reclamar un calendari ordenat, però urgent, de tancament de les centrals en funcionament a tot l'estat espanyol. La nova coordinadora es farà seu el calendari d'accions previst per Tanquem les Nuclears, potenciarà la campanya pel tancament de Garoña, i en promourà accions unitàries. Les entitats del país Amics de la Terra, Tanquem les Nuclears i l'organització que s'oposa a la central de Cofrents s'han reunit avui amb la basca Ekologistak Marxan i d'altres de l'estat espanyol, com ara Greenpeace, Ecologistes en Acció, Adenex, la coordinadora contra Garoña, i la Plataforma Anti Cementiri Nuclear de Guadalajara, per constituir la coordinadora. La intenció és que, un cop aconsegueixi el tancament de la central de Garoña (Burgos), aquest organisme faciliti accions conjuntes amb motiu de la renovació dels permisos d'explotació de les centrals d’Almaraz, Vandellòs, Cofrents i Ascó, previstos per al 2010 i 2011. A més a més, la coordinadora donarà suport a l'oposició al magatzem de residus sense que s'acordi un calendari previ de tancament de les nuclears; denunciarà els intents que hi hagi de reactivar la mineria d'urani; i promourà accions per fer visibles, socialment, els perills de l'energia nuclear. La nova coordinadora diu que 'el problema de les centrals nuclears no es pot plantejar únicament en clau local, ja que l'abast territorial del màxim accident nuclear (Txornòbil) demostra que el fet que una central es trobi situada a Tarragona, València, Guadalajara, Burgos o Extremadura és irrellevant'.

L’exposició del centenari d'Artur Bladé es pot visitar a internet

L'exposició 'Artur Bladé i Desumvila: escriptor de l’Ebre català, cronista de l’exili' trasllada a internet els textos i fotografies que integraven l'exposició sobre l'escriptor realitzada amb motiu del centenari del seu naixement. La web, una iniciativa de l'Associació Cultural Artur Bladé Desumvila i la Institució de les Lletres Catalanes, recorre, a través de textos i fotografies, la trajectòria vital de Bladé explicada per ell mateix. Hi surten passatges de la infantesa a Benissanet, durant la República, la guerra, els dos exilis (Catalunya nord i Mèxic), per acabar amb el retorn a Catalunya i els últims dies. El Bladé biògraf també hi és present, amb textos on descriu la seva relació amb intel·lectuals com Pompeu Fabra, Francesc Pujols i Antoni Rovira i Virgili. La web inclou una relació de tots els seus llibres i l'any de publicació, a més d'un enllaç cap a l'obra completa, que Cossetània va començar a publicar el 2007. També hi té un espai la crítica de l'obra de Bladé, amb opinions de Vicenç Riera, Josep Maria Espinàs, Miquel Dolç i Albert Manent, entre altres. Artur Bladé i Desumvila: escriptor de l’Ebre català, cronista de l’exili

lo rogle de Josep M.: Ruta Bladé

Baltasar exculpa Saura per l'actuació dels Mossos i apunta a càrrecs intermedis

Francesc Baltasar 220309 CATinfo

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha assegurat aquest diumenge que el conseller d'Interior, Joan Saura, no té "cap" responsabilitat en l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant les manifestacions d'aquesta setmana contra el pla Bolonya, i ha destacat que hi ha altres càrrecs intermedis que són els que "segurament van haver de decidir les coses que es van produir".

En una entrevista a Catalunya Informació, Baltasar ha reconegut que l'actuació policial va ser incorrecta i desproporcionada tot i que ha insistit en esperar al resultat de la investigació. "Serà la que derivarà en responsabilitats i en quin àmbit", ha apuntat. El conseller ha recordat que als Mossos hi ha una estructura i una clara cadena de comandaments i ha reiterat que amb una investigació "objectiva", es podrà actuar. També ha defensat la feina de Saura a Interior. "Ha aconseguit que hi hagi una visió diferent de la seguretat pública a Catalunya", ha afirmat.

Així mateix, el conseller de Medi Ambient ha afirmat que la sequera del 2008 és "pràcticament impossible" que es repeteixi aquest any. Baltasar ha explicat que ara hi ha més dessalinitzadores i pous, que en els darrers dotze mesos ha plogut més i que els ciutadans, arran de la sequera de l'any passat, consumeixen menys aigua.

El conseller ha assegurat que "haurien de passar més de tres anys sense caure una gota per començar a tenir problemes d'aigua".

Milers de persones es manifesten a Barcelona contra la política ambiental de la Generalitat

Unes cinc mil persones, segons l'organització, s'han manifestat aquest migdia a Barcelona per criticar la 'mala gestió' que, segons diuen, duu a terme la Generalitat en matèria de medi ambient. A la convocatòria, impulsada per la Federació d'Ecologistes de Catalunya (EdC), s'han adherit prop de dues-centes entitats. 'El país crema, la gent està farta' ha dit Joan Vázquez, portaveu d'EdC, sobre els centenars conflictes ambientals que hi ha oberts. Els manifestants han demanat la dimissió dels consellers Baltasar, Nadal i Llena perquè responsabilitzen de la situació actual els departaments de Medi Ambient, Agricultura i Acció Rural i Política Territorial i Obres Públiques. Han demanat al president José Montilla que 'comenci un canvi profund' i han lamentat que el govern hagi aconseguit, en només cinc anys, multiplica' els 'projectes especuladors', segonsqe ha dit Vázquez. Entre les principals crítiques dels col·lectius participants, hi ha la política 'de no intervenció' respecte de la construcció de la MAT, i la permissivitat en la construcció 'indiscriminada' de parcs eòlics sense tenir en compte l'impacte natural en el territori. La marxa ha sortit de la plaça de Catalunya i ha arribat a la plaça de Sant Jaume, on s'ha llegit el manifest i s'ha fet l'entrega d'una postal gegant adreçada a la Generalitat, que han entrat un grup de nens.

ElPunt:Vint entitats del Camp i l'Ebre faran seu avui el clam ecologista contra el govern