lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 de juliol, 2008

L'Ajuntament d'Ascó organitza avui una jornada formativa reservada als veïns sobre l'energia nuclear

Els veïns d'Ascó estan convocats avui a una jornada sobre l'energia nuclear organitzada per l'Ajuntament per «proporcionar-los formació amb la qual interpretar la informació» que transmeten la central, els organismes oficials i els mitjans de comunicació sobre tot allò relacionat amb el sector atòmic, segons l'alcalde, Rafel Vidal, que treballa a la nuclear. «Aquesta és una forma de transparència», va afirmar Vidal ahir des de Madrid, on va participar en una jornada sobre la gestió dels residus radioactius.

No és la primera jornada sobre l'energia nuclear que se celebra a Ascó però sí la primera després que a principis d'abril es conegués l'emissió de partícules de l'hivern de l'any passat, un incident que ha convertit Ascó en el subjecte dels titulars de la premsa. Segons l'alcalde, que treballa a la nuclear, la idea de fer la jornada es va proposar l'octubre de l'any passat, abans de la fuita, perquè «sempre és bo que la gent del poble que mai ha estat a la central pugui tenir la mateixa informació que la resta». Vidal va dir: «Serà una sessió pedagògica, no informativa sinó formativa, sobre conceptes relacionats amb l'energia nuclear perquè la gent sàpiga de què es parla i perquè entengui el que escolta.»

L'alcalde asconenc, que treballa a la nuclear, va afegir: «Volem que la gent del poble se senti còmoda i per això hem reservat l'assistència als veïns, som gent humil i planera i n'hi ha que m'han fet saber que estan molt disgustats per la imatge que dóna del poble el tractament mediàtic del tema i que no sortirien de casa si vingués la premsa.» Per això els mitjans de comunicació no han estat convocats a l'acte, que tindrà lloc al casal municipal.

Programa d'Actes:

17.00 a 17.20 - Què és la radioactivitat? Què és una partícula? Aspectes tècnics de l'energia nuclear. Ponent: Carlos Tapia, professor de la UPC (departament de física i energia nuclear)

17.40 a 18.00 - Tipus de residus radioactius. Com es gestionen? Diferències entre un magatzem temporal individual (MTI) i un magatzem temporal centralitat (MTC). Ponent: José Antonio Gago, cap del departament d'enginyeria de residus d'alta activitat d'Enresa

18.20 a 18.30 - Pausa amb Pica-Pica

18.30 a 18.50 - Funcionament de la central nuclear d'Ascó i plans d'actuació. Aspectes tècnics de l'energia nuclear. Ponent: César Candás, director d'Ascó I i Ascó II.

19.20 a 19.40 - Evolució de l'incident a Ascó I. Ponent: Alberto Torres, cap del gabinet tècnic de Presidència del Consell de Seguretat Nuclear (CSN)[Després de cadascuna de les intervencions hi haurà un torn obert de preguntes]

20:00 - Ballada de la Jota d'Ascó i tots contents !!!

El govern espanyol interposarà un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de consulta popular basca

L'executiu diu que només l'estat té el poder de convocar un referèndum De la Vega 040708 RAC1 La vice-presidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha anunciat que l'executiu interposaria un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de consulta popular aprovada pel Parlament basc el 27 de juny proppassat. De la Vega ha dit que l'anomenada consulta constituïa un referèndum i que el dret de convocar-lo només corresponia a l'executiu espanyol. El recurs, ha dit De la Vega, s'interposarà tant bon punt la llei aparegui publicada al Diari Oficial del País Basc.

La cambra basca va aprovar la llei la setmana passada, amb els vots favorables de 34 diputats: els d'PNB, Eusko Alkartasuna, Ezker Batua, Aralar i un dels nou de l'esquerra independentista basca. Hi van votar en contra els 33 diputats de PSE i PP.

En aquell ple, Juan José Ibarretxe va presentar el projecte, defensant-ne la legalitat i la legitimitat (vegeu un fragment de la intervenció). El govern basc preveu de convocar la consulta el 25 d'octubre.

-Vaja, en quines coses passa'l rato lo "nostre govern" de Madrit !!!

Colom impulsa una nova Crida contra l’espanyolisme

Àngel Colom està impulsant la creació d’una nova Crida a la Solidaritat, amb formes renovades, que pretén donar resposta a l’onada d’espanyolisme que s’ha desfermat amb el manifest a favor del castellà i la forma com s’ha celebrat la victòria d’Espanya a l’Eurocopa. “Si ens ataquen com a país, hem de respondre, sempre amb formes no violentes”, assenyala Colom, que anuncia que s’implicarà personalment en la proposta. Aquesta es pot començar a fer visible coincidint amb la diada de l’Onze de Setembre.

La nova Crida, que no tindrà aquest nom, pensa “plantar cara” amb accions sempre pacífiques. Tindrà els mateixos objectius que el moviment que Colom va crear als anys 80, però inclourà innovacions. L’exlíder de la Crida recorda que, per molt menys que el manifest promogut pel diari El Mundo, es va crear precisament aquell model de resposta. Aleshores va ser pel manifest dels 2.300 de l’any 1981, que també era a favor del castellà. “El d’ara té el suport de dues televisions”, remarca Colom. La posada en marxa de la nova Crida va ser analitzada dimecres en un sopar a Barcelona, al qual van assistir unes 40 persones. A més de Colom hi havia altres militants de CDC, i dos càrrecs territorials d’ERC, a més de membres de les JERC i de la Unió de Joves. També hi van assistir membres del sindicat de l’ensenyament USTEC, i alguns representants de la nova immigració.

Segons Colom, que aplaudeix la resposta que va donar l’expresident Jordi Pujol al manifest contra el català, la nova Crida tindria cinc pilars d’actuació: la defensa de Catalunya com a nació, el dret dels catalans a tenir llengua pròpia del país, el dret a un Estat propi, el compromís de plantar cara de forma no violenta a les agressions i el convenciment optimista de la victòria.

“Catalunya ha de reaccionar, perquè vivim una ofensiva espanyolista tremenda”, opina Colom.

La JNC demana a Springsteen un gest de complicitat a favor de l'Estatut

La Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), branca juvenil de Convergència, ha enviat una carta a Bruce Springsteen per demanar-li un gest de complicitat implícit a favor de l'Estatut català en algun dels dos concerts que oferirà a Barcelona els dies 19 i 20 de juliol.

Amb el lema We shall overcome (traduïble de l'anglès per "Ho aconseguirem") la campanya, per a la qual s'han editat 50.000 fullets, 4.000 xapes i 2.000 cartells, pretén explicar als turistes que l'Espanya del PP i del PSOE és com una "presó" per a Catalunya, perquè no respecta el seu Estatut democràtic. L'eslògan escollit per guanyar complicitats entre els visitants estrangers recupera un dels lemes utilitzats pels esclaus dels EUA al segle XIX i rescatat pels moviments en defensa dels drets civils en els anys cinquanta i seixanta.

We shall overcome també és el títol d'una de les cançons de l'extens repertori de Springsteen, una balada que les joventuts de CDC volen que el rocker nord-americà canti en algun dels dos pròxims concerts a Barcelona, com a mostra de complicitat amb la causa catalanista.

Així ho han demanat al músic a través d'una carta que li han fet arribar a través de les seves productores, en què li detallen el perill de "retallada" que corre l'Estatut en mans del TC.

No, si encara li haurem de donar gràcies !!!

Zapatero demana a la dreta que deixi d'utilitzar la llengua espanyola en contra de part dels ciutadans de l'Estat ZP 040708 RAC1 El president del govern espanyol ha demanat aquest divendres a la dreta que "deixi d'utilitzar els símbols de tots", com la llengua i la bandera, "com si només fossin seus" i sobretot "en contra d'altres espanyols" perquè d'aquesta manera "faran un gran servei a la unitat del país".

Zapatero ha assegurat que la victòria d'Espanya a l'Eurocopa ha demostrat que la bandera espanyola "és de tots" i que "només se l'ha d'utilitzar quan ens representa a tots", com també són de tots totes les llengües de l'Estat. "Espero que no facin amb la llengua de tots el que tan de temps han fet amb la bandera de tots", ha dit.

El secretari general del PSOE ha defensat així la necessitat de preservar la diversitat i la pluralitat d'Espanya com a via per enfortir la unitat i ha recordat que quan el PSOE va arribar al poder, "la dreta havia enfrontat el Govern amb els territoris i els territoris entre si" i que ara, amb la victòria espanyola a l'Eurocopa, la mateixa dreta "ha descobert amb estranyesa que la bandera és de tots".

Ja hi tornen !!!

El TSJC obliga la Generalitat a aplicar la tercera hora de castellà a Primària a partir del curs que ve lo Castellà 040708 RAC1 El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha ordenat al departament d'Educació que apliqui la tercera hora de castellà a Primària a partir de curs que ve segons una interlocutòria que s'acaba de fer pública, estimant així en part el recurs presentat per Convivència Cívica Catalana.

La sala del contenciós administratiu d'aquest tribunal ordena, com una mesura cautelar, a la Generalitat que "adopti les mesures necessàries per a garantir" a partir del curs 2008-2009, "l'estricte compliment" del decret del ministeri espanyol que obliga a impartir les tres hores setmanal de castellà, fins a "un número global de 665 hores".

La decisió de la Justícia és una mesura cautelar que no suposa un pronunciament sobre el fons de la qüestió, tot i que exigeix l'aplicació del decret ministerial a l'espera d'un pronunciament en ferm.

Així, el TSJC estima parcialment el recurs presentat per l'associació Convivència Cívica Catalana, en el qual ha sol·licitat la suspensió cautelar del decret d'Educació de la Generalitat que paralitzava l'aplicació de la tercera hora de castellà contemplada en les lleis estatals.

El dia 6 de juny, Esquerra va aconseguir frenar l'aplicació de la tercera hora el curs que ve. En una roda de premsa, Josep-Lluís Carod-Rovira i Ernest Maragall van anunciar un decret d'Educació que retardava un any l'aplicació del decret ministerial espanyol, que ara sí que s'haurà d'aplicar.