lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 de juliol, 2008

L'Ajuntament d'Ascó organitza avui una jornada formativa reservada als veïns sobre l'energia nuclear

Els veïns d'Ascó estan convocats avui a una jornada sobre l'energia nuclear organitzada per l'Ajuntament per «proporcionar-los formació amb la qual interpretar la informació» que transmeten la central, els organismes oficials i els mitjans de comunicació sobre tot allò relacionat amb el sector atòmic, segons l'alcalde, Rafel Vidal, que treballa a la nuclear. «Aquesta és una forma de transparència», va afirmar Vidal ahir des de Madrid, on va participar en una jornada sobre la gestió dels residus radioactius.

No és la primera jornada sobre l'energia nuclear que se celebra a Ascó però sí la primera després que a principis d'abril es conegués l'emissió de partícules de l'hivern de l'any passat, un incident que ha convertit Ascó en el subjecte dels titulars de la premsa. Segons l'alcalde, que treballa a la nuclear, la idea de fer la jornada es va proposar l'octubre de l'any passat, abans de la fuita, perquè «sempre és bo que la gent del poble que mai ha estat a la central pugui tenir la mateixa informació que la resta». Vidal va dir: «Serà una sessió pedagògica, no informativa sinó formativa, sobre conceptes relacionats amb l'energia nuclear perquè la gent sàpiga de què es parla i perquè entengui el que escolta.»

L'alcalde asconenc, que treballa a la nuclear, va afegir: «Volem que la gent del poble se senti còmoda i per això hem reservat l'assistència als veïns, som gent humil i planera i n'hi ha que m'han fet saber que estan molt disgustats per la imatge que dóna del poble el tractament mediàtic del tema i que no sortirien de casa si vingués la premsa.» Per això els mitjans de comunicació no han estat convocats a l'acte, que tindrà lloc al casal municipal.

Programa d'Actes:

17.00 a 17.20 - Què és la radioactivitat? Què és una partícula? Aspectes tècnics de l'energia nuclear. Ponent: Carlos Tapia, professor de la UPC (departament de física i energia nuclear)

17.40 a 18.00 - Tipus de residus radioactius. Com es gestionen? Diferències entre un magatzem temporal individual (MTI) i un magatzem temporal centralitat (MTC). Ponent: José Antonio Gago, cap del departament d'enginyeria de residus d'alta activitat d'Enresa

18.20 a 18.30 - Pausa amb Pica-Pica

18.30 a 18.50 - Funcionament de la central nuclear d'Ascó i plans d'actuació. Aspectes tècnics de l'energia nuclear. Ponent: César Candás, director d'Ascó I i Ascó II.

19.20 a 19.40 - Evolució de l'incident a Ascó I. Ponent: Alberto Torres, cap del gabinet tècnic de Presidència del Consell de Seguretat Nuclear (CSN)[Després de cadascuna de les intervencions hi haurà un torn obert de preguntes]

20:00 - Ballada de la Jota d'Ascó i tots contents !!!