lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 de desembre, 2009

ERC afirma que hi ha acord sobre vegueries

ERC ha assegurat que existeix un acord sobre vegueries en el si del Govern i que, per tant, el projecte de llei s'aprovarà al gener de l'any que ve, mentre que ICV-EUiA ha exigit tant als seus socis com a CiU una posició clara i única en tot el territori.

Tot i que ahir el vicepresident del Govern, el republicà Josep-Lluís Carod-Rovira, va obrir la porta a que es posposi el projecte de llei de vegueries, perquè encara no hi ha una "opinió comuna" dins del Govern, la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha subratllat que no els consta cap retard previst, i s'ha mostrat convençuda que s'aprovarà a la primera o segona reunió del Consell Executiu, el 5 o el 12 de gener.

Segons la seva opinió, s'ha fet tot el debat territorial necessari i també en el si del Govern, de manera que s'han aconseguit les "majories polítiques necessàries". A més, ha recordat que es tracta d'un compromís estaturari, al qual es donarà compliment en aquesta legislatura, ha assegurat.

Avui: El govern admet que s'ha encallat amb la llei de les vegueries

Puigcercós: 'Queda clar que els projectes d'ERC i del PSC xoquen frontalment'

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Puigcercós, valora quin ha estat l'impacte de les consultes sobiranistes del 13 de desembre en el panorama polític català, que considera que ha patit modificacions substancials. D'una banda, han permès que 'per primera vegada actuéssim junts votants d’ERC, de CDC i de la CUP', mentre que de l'altra han evidenciat que els projectes d’ERC i del PSC xoquen frontalment. 'Ja ho havíem vist durant tot el procés estatutari. Això ja queda clar', ha reblat.

Però per a Puigcercós el mèrit essencial de les consultes ha estat que 'ha esborrat la por a la independència de moltes generacions que van patir el franquisme. Hem aconseguit un canvi cultural que trenca amb la dinàmica de por i repressió dels últims cinquanta anys'.

Rut Carandell: 'El 2010 hi haurà un referèndum vinculant per la independència de Catalunya'

La vicepresidenta de Reagrupament, Rut Carandell, s'ha mostrat convençuda que 'el 2010 hi haurà un referèndum vinculant per la independència de Catalunya' i que es convocarà perquè RCat presentarà una candidatura transversal al Parlament amb l''objectiu inequívoc de declarar la independència unilateralment'. Carandell, considera que les consultes sobre la independència, juntament amb les dades de diverses enquestes sobre el suport a l'independentisme manifesten que ens trobem 'a les portes d'un canvi polític de gran abast'. Aquestes consideracions de la número dos de Reagrupament coincideixen amb les proclames del president d'ERC, Joan Puigcercós, que reitera la seva aposta per una consulta vinculant en la propera legislatura.

Joaquim Maria Puyal s'incorpora a la Secció Filològica de l'IEC

El periodista Joaquim Maria Puyal (Barcelona, 1949) s'incorporarà com a membre numerari de la secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

Segons ha comunicat aquest dimecres la institució, Puyal des del 1976 ha treballat amb el convenciment que el periodisme podia "contribuir de manera decisiva a la normalització lingüística, després de 40 anys de repressió del règim franquista". Des de fa 24 anys transmet a Catalunya Ràdio els partits del FC Barcelona.

Salvador Cot: El Nadal que van afusellar Ceausescu

Aquest Nadal farà vint anys que –almenys els que tenim una certa edat– vam seguir, atònits, el primer cop d’Estat televisat de la història. Nicolae Ceausescu era una figura relativament familiar per a l’opinió pública internacional, que recordava amb una certa simpatia la condemna del règim romanès de la invasió de Txecoslovàquia; l’actuació de Nadia Comaneci a Mont-real 76 i la participació de l’equip romanès als Jocs de Los Angeles 84. A banda d’això –per aquestes latituds– l’objecte de procedència romanesa més popular era un Cadillac Fleetwood Limousine de l’any 1946 que Nicolae Ceausescu va regalar a Santiago Carrillo, aleshores secretari general del PCE. Sembla que el mateix Carrillo i part de la direcció comunista espanyola van estar a punt de matar-se quan li van fallar els frens. Potser per això, o per l’origen ianqui del vehicle, el van acabar venent a un magatzem de ferralla. I això és tot el que sabíem d’aquell país –l’únic de cultura llatina en tota l’Europa de l’Est– fa no tants anys. Ara, en canvi, Romania és el país d’origen d’una de les comunitats nacionals més importants de Catalunya. Es tracta d’unes cent mil persones (un 8,1% de la població estrangera), només superades pels immigrants provinents del Marroc. Són els que el seu govern tracta injustament amb la campanya Hola, soy rumano, com si cap d’ells sabés ni volgués aprendre el català. En fi, Romania és membre de ple dret de la UE des de fa tres anys, i el gener de 2009 es van obrir les fronteres europees als seus ciutadans, sense restriccions. Ningú no es podia imaginar tot això fa vint anys, quan vam veure –horroritzats, per cert– la seqüència del judici/farsa que va precedir l’afusellament del matrimoni Ceausescu. Un cop de palau, amb aparença revolucionària, magníficament retratat a 12:08 a l’est de Bucarest, premiada a Cannes 2006.

Avui: Vint anys sense Anticrist a Bucarest

VilaWeb: Vint anys de l'execució de Nicolae Ceausescu

El caganer i el tió, a la BBC

El programa concurs de la BBC, presentat pel conegut actor Stephen Fry, parla de l'escatologia del poble català El polifacètic Stephen Fry, conductor del divertit programa concurs QI de la BBC, va demanar als concursants en un dels episodis del programa sobre el caganer i el tió, amb què encetà una conversa hilarant amb els convidants. 'Els catalans són molt escatològics: del tronc de Nadal en diuen cagatió', diu Fry als concursants, que, perplexos, no s'acabaven de creure que, al pessebre, s'hi pogués col·locar una figura defecant. Una dona concursant, va dir, incrèdula i en to de broma, que aleshores el caganer podria ser fins i tot Barry Norman, un reconegut escriptor i crític cinematogràfic anglès.

Unió de Pagesos denuncia Carrefour per vendre com a catalanes mels importades

Unió de Pagesos ha formalitzat una denúncia a l'Agència Catalana del Consum contra Carrefour en que acusa la cadena d'hipermercats de vendre mel produïda a l'estranger sota la distinció Producte de Catalunya.

L'organització es va adonar de la presència als estants del supermercat de mels de les marques Granja San Francisco i Luna de Miel, les quals, "no estan produïdes a Catalunya" o només ho estan parcialment. A més, l'etiqueta dels mateixos productes ja contradiu el cartell indicatiu de Carrefour, segons Unió de pagesos. El sindicat agrari també ha denunciat davant l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) la presència d'antibiòtics "amb quantitats reduïdes però il·legals" en diferents mels distribuïdes per altres països, especialment de la Xina. En concret, es tracta de la mel Marlene Mil Flores distribuïda a LIDL, en la mel Mil Flores de Carrefour, les dues marques blanques, i en la mel Luna de Miel. Tant LIDL com Carrefour ja han retirat aquests productes de la venda al públic. Unió de Pagesos ha iniciat avui una campanya contra les "males pràctiques" que, segons el sindicat, segueixen els grans distribuïdors amb alguns productes agraris, especialment fruita, hortalisses i mel.

UP recorda que el consumidor té dret a estar informat sobre els productes que consumeix i, en el cas de les fruites i hortalisses, té dret a coneixe'n la procedència, la qualitat i el preu. La legislació també impedeix la venda de fruita en mal estat encara que, segons el sindicat, cadenes com Carrefour ho estan incomplint.

Una exposició commemora els 20 anys del Grup de Natura Freixe de Flix

El Grup de Natura Freixe de Flix ha organitzat una exposició de fotografies i un audiovisual, amb l'objectiu de commemorar el 20è aniversari de l'entitat, que gestiona la reserva natural de Sebes. La mostra es va inaugurar dissabte i encara es podrà visitar els dies 26 i 27 de desembre, i 2 i 3 de gener, de dos quarts de set del vespre a dos quarts de nou de la nit, a la sala d'exposicions de Caixa Tarragona. Els visitants també podran veure una exposició itinerant sobre la reserva de Sebes, i rebran com a obsequi un calendari subvencionat pel Departament de Medi Ambient. D'altra banda, el Grup de Natura Freixe ha editat un díptic sobre el camí de Sirga, amb informació diversa i fotografies de les antigues embarcacions del riu Ebre, els llaüts i els sirgadors.

La Coordinadora Anti-Cementiri Nuclear recorda que no existeix consens territorial per a la seva instal·lació

Cementiri Nuclear 231209 RAC1

La Coordinadora Anti-Cementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha reclamat a la població i les administracions públiques que s'han posicionat en contra de la instal·lació de l'anomenat Magatzem Temporal Centralitzat de residus nuclears que refermin la seva oposició al projecte després que el govern estatal hagi obert aquest dimecres la convocatòria de selecció dels aspirants. La CANC, que ha criticat durament la forma i el moment que s'ha endegat el procés, ha recordat que tant a l'àrea de les nuclears d'Ascó (Ribera d'Ebre) i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp), amb municipis presumiblement candidats, no existeix l''ampli consens' territorial que demanda l'executiu central per a l'elecció. Dolors Camats ICV 231209 COMr

Diari de Tarragona: El govern espanyol autoritza Indústria a convocar el concurs del cementiri nuclear

Avui: Llum verda a la subhasta del magatzem de residus nuclears

elPeriódico: Espanya obre el concurs per al magatzem de residus nuclears

Alego: NOTÍCIES DEL CEMENTIRI DE RESIDUS RADIOACTIUS