lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de novembre, 2008

El món aplaudeix el canvi i la primera elecció d'un negre per presidir els Estats Units d'Amèrica

Barack Obama 051108 De Caracas a Ramala i de Barcelona a Teheran. Els governs del món han aplaudit i respirat alleujats per la victòria de Barack Obama en la cursa a la presidència als Estats Units. Després de vuit anys d'una política internacional imperialista agressiva i ofensiva de George Bush, el món espera que el canvi promès per Obama no sigui fum i no defraudi l'expectativa generada pel 'yes, we can'. El senador d'Illinois ha fet història amb una campanya digna d'estudi que ha col·locat un ciutadà negre a la Casa Blanca amb més d'un 52% del vot popular, més de quatre milions i mig de vots d'avantatge sobre el candidat republicà, John McCain.

Unió de Pagesos i la PDE convoquen una mobilització contra el Xerta-Sénia

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) i la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) convocaran una mobilització conjunta contra el projecte de regadiu Xerta-Sénia. La data de l'acte de protesta es concretarà a l'assemblea que pagesos i el moviment social faran aquest dissabte a l'auditori de Tortosa, on també s'abordarà la polèmica dels pous de Vinallop. UP no està d'acord amb el canal Xerta-Sénia tal com l'ha plantejat el Departament d'Agricultura. «L'aigua és necessària per assegurar collites i per fixar gent al territori, però des d'Unió de Pagesos no permetrem que s'emporten l'aigua fora del territori», va dir el coordinador d'UP a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó. En aquest sentit, el sindicat agrari reclama al govern un projecte de regadiu i vol tenir clar quina partida pressupostària es destinarà els pròxims anys a la modernització de les explotacions agràries. «L'administració ha de posar els mitjans necessaris perquè l'explotació agrària sigui viable, si no, els pagesos veurem passar l'aigua per un canal al peu de la finca, però no podrem regar», va lamentar Montesó.

Tot i que la construcció del canal Xerta-Sénia ja s'està executant, la PDE i UP volen que es facin les modificacions tècniques necessàries al projecte per garantir que l'aigua no sortirà de les Terres de l'Ebre. «Estem a favor del Xerta-Sénia si és per regar, però tal com el govern el planteja és un transvasament», va dir el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. A més de les 16.500 hectàrees del Baix Ebre i el Montsià que es podran regar amb el Xerta-Sénia, Montesó va precisar que hi ha 6.000 hectàrees de cítrics que actualment ja es reguen amb aigua de pous. El canal de regadiu Xerta-Sénia no serà l'únic tema que es tractarà en l'assemblea de la PDE i UP de dissabte que ve. També s'abordarà la polèmica per la construcció dels pous a Vinallop, per abastir Tortosa i el Consorci d'Aigües de Tarragona en cas d'emergència durant el procés de descontaminació del pantà de Flix. És per això que en l'assemblea tindrà un protagonisme especial l'associació d'afectats per la construcció d'aquests pous. «Quan es parla de les Terres de l'Ebre, sempre es parla d'aigua, de canonades i de transvasaments», va dir Tomàs, que reivindica el dret del territori a tenir futur sense comercialitzar amb l'aigua. «No estem instal·lats en la cultura del ‘no', però ens oposem a qualsevol obra que supose una espoliació», va dir.