lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de desembre, 2009

Barça 1 - Espanyol 0

Puyal 121209

El Barça marxarà a Abu Dhabi a disputar el Mundial de clubs amb el liderat de la Lliga absolutament consolidat després de la seva victòria (1-0) al derbi contra l'Espanyol en partit de la quinzena jornada disputat en un Camp Nou no plè, però quasi. Tal com va passar la temporada passada, el derbi anunciava clares diferències entre un Barça líder, que venia de cinc victòries consecutives i un Espanyol camí de la zona de descens amb quatre derrotes seguides a les seves espatlles, però la realitat del partit ha estat diferent, molt més equilibrada i fins i tot amb un punt d'incertesa en el marcador. El Barça ha jugat una bona primera part, però l'estratègia ultradefensiva de l'Espanyol li ha restat claretat i eficàcia i només ha pogut marcar un gol i de penal. La jugada no ha estat molt clara, ja que Baena ha agafat lleugerament Xavi, que ha caigut, i ha estat el línier el que li ha indicat a l'àrbitre, Iturralde González, la falta. Ibrahimovic ha clavat un llançament inapelable i l'1-0 ha pujat al marcador. A la segona part, el Barça ha acusat l'esforç físic i mental dels últims partits i s'ha desconnectat molt del joc i això ha donat opció a l'Espanyol per marcar la pauta, primer amb un parell d'aproximacions perilloses, però sense rematada, i després amb agresivitat i accions dures per totes dues bandes que han acabat baixant molt el nivell del partit. Al final, el Barça ha tingut prou ofici per recuperar un cert control del partit i lligar els tres punts, que per als de Guardiola han estat sense dubte la millor notícia del matx, juntament amb els prolegòmens en què Leo Messi ha ofert la Pilota d'Or a l'afició blaugrana enmig d'una clamorosa ovació. FOTOGALERIA SPORT: Les millors imatges del partit

El 'sí' a la independència arrassa a Sant Jaume de Frontanyà amb un 90% de participació

18 dels 19 vots emesos volen que Catalunya sigui un Estat propi Fa només minuts que s'han tancat les urnes a Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà), la segona vila catalana que celebra una consulta sobre la independència després d'Arenys de Munt. L'escrutini ha estat ràpid, només ha durat cinc minuts, i el resultat ha estat clar: una aclaparadora majoria dels habitants del poble més petit de Catalunya volen la independència. En concret han votat a favor que Catalunya sigui un Estat independent dins la UE 18 dels 19 ciutadans que han votat, de manera que el 'sí' a la independència ha acaparat el 94,7% dels escrutinis. La participació també ha estat rècord, del 90%. Aquest 90% de participació correspon al vot de 19 dels 21 ciutadans que tenien dret a vot en la consulta sobre la independència, i suposa un participació molt superior a la recollida al referèndum sobre la Constitució Europea (64,5%) o al referèndum per ratificar l'actual Estat d'Autonomia de Catalunya l'any 2006 (62,07%).

L'aclaparadora victòria del 'sí' a la independència a Sant Jaume de Frontanyà, la vila que ha donat el tret de sortida a la primera onada de consultes, pronostica importants victòries del 'sí' a la independència a les votacions dels més de 160 pobles que demà diumenge faran història amb les consultes.

Joan Puigcercós: 'Les urnes ens duran de Frontanyà a Europa'

Ramon Vilalta, alcalde de Sant Jaume: 'si aquesta consulta no és vinculant, la propera ho serà' Les votacions de Sant Jaume de Frontanyà han esdevingut, sense voler-ho, el tret de sortida simbòlic a la independència. A tres quarts de dotze del migdia ha votat Ramon Vilalta (ERC), l'alcalde del poble més petit de Catalunya, que ha qualificat de 'festa del dret de decidir' les votacions d'aquest dissabte. L'alcalde ha volgut agrair la feina feta a Arenys de Munt, el poble que va iniciar la revolució de les consultes. El líder d'ERC, Joan Puigcercós, que ha acompanyat Vilalta en la seva històrica votació, ha assegurat que aquest 12 de desembre és un dia important, ja que les urnes ens portaran 'de Sant Jaume de Frontanyà a Europa'. Puigcercós ha insistit en que Catalunya mereix ser un Estat independent, i ha insistit que amb la 'força de les democràcia' aconseguirem la independència. Per la seva banda, Ramon Vilalta, l'alcalde d'ERC, ha volgut destacar la importància de les votacions a Sant Jaume, on el poble més petit de Catalunya ha agafat el relleu a les històriques votacions del 13 de setembre a Arenys de Munt.

'Le Monde': 'Avui en dia, canviar les antigues fronteres dins la UE ja no és sinònim de conflicte armat'

El prestigiós diari Le Monde ha cregut convenient, avui, dedicar el seu editorial de política internacional a parlar del procés independentista català, demanant a la Unió Europea que estigui atenta a l'ampliació interna que pot patir d'aquí a pocs dies. Amb el títol de Le mal catalan, ressalta que no són consultes vinculats, però afirma: 'Demostra que (..) l'independentisme ha guanyat terreny a Catalunya. La configuració política inestable de la Generalitat reforça aquesta afirmació. Es necessita ben poca cosa perquè tingui lloc una crisi amb Madrid.' A més, ressalta: 'Catalunya no és l'única regió d'Europa Occidental que treballa per a emancipar-se. A més del País Basc, on la violència d'ETA afecta la idea de la independència, Flandes -tenen molt en comú amb Catalunya- i Escòcia també es veuen temptats a trencar amb l'Estat central.'

Més de cent regidors sobiranistes balears constitueixen la plataforma 'Avançam'

La plataforma a favor de les consultes de les Illes Balears s'ha presentat avui al Monestir de Cura, a Algaida. La iniciativa ha canviat de nom i a partir d'ara es donarà a conèixer amb el nom d'Avançam. Està formada per 103 regidors i regidores de les quatre illes i de diferents partits polítics. El promotor, Andreu Caballero, ha explicat que l'objectiu és instar al govern a fer un projecte de llei per regular la Llei de les Consultes Populars, prevista a l'Estatut balear del 2008. A l'acte de presentació s'ha llegit un manifest i s'ha qualificat el dia com a 'molt important' i de 'festa prèvia' a les consultes que es duran a terme a Catalunya en el decurs del dia de demà.

VilaWeb: Avançam, el dret a decidir a les Illes aplega més de 100 regidors

Reclam de consens i dubtes sobre l'aplicació del nou calendari escolar

No hi ha una opinió contrària unànime als canvis en el calendari escolar, però tampoc una de favorable. En el que sí que coincideixen tant els pares i les mares com els mestres i directors d'escola i d'institut és a ressaltar el poc diàleg previ a l'anunci de les mesures que va fer el conseller d'Educació i, per tant, la inexistència de consens a l'hora d'aplicar un calendari que provoca molts dubtes: si es fa una setmana de vacances al febrer, es mantindrà l'escola oberta?, qui organitzarà i pagarà les activitats de lleure?, hi ha raons pedagògiques que justifiquin els canvis?, com es planificaran els centres si disposaran de menys temps al setembre per tancar plantilles?, per què es vol eliminar la jornada intensiva del juny si les escoles no estan adaptades a les altes temperatures?

Llena destaca que la inversió feta en regadius 'és i serà' la més important de la història de Rasquera

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha destacat a Rasquera que la inversió feta en els regadius 'és i serà' la més important de tota la història del municipi. Llena ha dit que fent inversions com aquestes, de prop de 12 MEUR, s'està donant 'futur' al territori perquè els joves de la localitat hi trobin una opció 'el dia de demà'. El conseller ha dit que, tot i la situació econòmica, el Govern vol seguir apostant pel territori i traçant un dibuix de futur pels veïns del municipi. L'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, ha demanat al Govern que malgrat les inversions fetes se'segueixin buscant les eines' per ajudar al territori a seguir endavant.

Agustí Bernaus: La font de Vilafant

A Vilafant fan una font,
però la fan tan lentament
que, mentre fan el tros que fan,
el tros que han fet ja es va desfent,
i mai sabreu si l'estan fent
o, pel contrari, la desfan.

El pressupost, però, s'hi fon,
i, és clar, la gent de Vilafant
creu que amb l'excusa de la font,
l'Ajuntament se'ls va rifant,
i que més d'un s'està refent,
i més de quatre revifant.

I, fins dels pobles del voltant,
en rialles esclafint,
els van dient i apostrofant
que, si van fent com ara fan,
de l'aigua no en beuran
ni el que ja és vell ni el que és infant,
perquè quan brolli per la font,
tot Vilafant serà difunt. (Agustí Bernaus)