lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de febrer, 2009

eMaragall replica que les escoles no s'han fet per "guardar" nens

una de freda i una de calenta eMaragall 090209 RAC1 En el debat sobre la possible setmana de vacances al febrer per avançar el calendari escolar al setembre, el conseller d'Educació, eMaragall, ha estat contundent i ha replicat als pares i mares catalans que les escoles no s'han fet per "guardar" els nens.

El conseller ha manifestat, en una entrevista a TV3, que la societat "ha d'aprendre" que el debat sobre el calendari no s'ha de basar en "quantes hores les escoles tenen els nens guardats", sinó que els centres hi són "per educar i ensenyar, no per una altra cosa".

Així, segons eMaragall, la seva proposta està fonamentada "amb total convicció" per al bé dels nens, i ha sentenciat: "El problema ens l'hem buscat feliçment els pares, perquè els hem volgut tenir". Tot i això, ha dit que des de la seva conselleria es farà tot el que estigui a les seves mans "perquè creixin bé".

En aquest sentit, eMaragall ha assegurat que la decisió s'ha pres únicament pensant en l'educació dels nens i que això beneficia clarament el conjunt dels professionals de l'ensenyament, ja que afegeix moments de respir que ara no existeixen.

Els crítics d'ERC volen un referèndum intern sobre el nou finançament

Part de les bases d'ERC creuen que els dirigents del partit, compromesos amb el PSC i ICV com a socis del govern de la Generalitat, estaran disposats a acceptar un pacte de finançament insuficient per a Catalunya. És la visió que en té el corrent crític Esquerra Independentista (EI), liderat per Uriel Bertran. Per contrarestar aquesta possibilitat, EI ha decidit pressionar l'executiva nacional perquè organitzi un referèndum intern entre els militants quan s'hagi de decidir la posició dels republicans sobre el model definitiu de finançament. Els crítics prenen com a referent el procés amb què es va decidir la posició del partit en el referèndum de l'Estatut. En aquella ocasió, la direcció s'inclinava pel vot en blanc o el que l'aleshores president, Josep-Lluís Carod-Rovira, va batejar com a "vot nul polític". Tanmateix, onze de les dotze assemblees territorials consultives que es van fer van reclamar que ERC prengués posició pel no. No es va fer un referèndum, però les bases van tombar l'opinió de la direcció en aconseguir que el consell nacional del 6 de maig de 2006, dies després de les assemblees, aprovés per unanimitat la rectificació.

VilaWeb/ElPunt: ERC defensa la seva posició en la negociació del finançament i crida els crítics a 'sumar esforços'

Els pous de Vinallop, a Tortosa, començaran a construir-se en dos mesos i estaran enllestits a finals d'any

Els pous que s'han de construir a Vinallop, Tortosa, per donar resposta a les necessitats de subministrament d'aigua a la població en cas d'emergència derivada de la descontaminació del pantà de Flix, començaran a fer-se en dos mesos. Les obres poden durar uns set mesos i, per tant estarien disponibles a finals d'any. Els pous seran la primera actuació que es faci respecte al pla de seguretat engegat pel Ministeri de Medi Ambient i la resta d'administracions implicades per fer front a la descontaminació del pantà però no serà l'única ja que hi ha municipis de la zona que requereixen altres mesures. Fins que aquestes no estiguin resoltes, no s'actuarà al pantà. VilaWeb/ElPunt: L'inici de la descontaminació, a Flix, dels residus tòxics de l'Ebre es torna a endarrerir un any, ara fins al 2010

Acció Cultural emprèn una moció legislativa popular perquè les televisions en català es vegin a tot el país

Acció Cultural del País Valencià engega aquesta nit una Iniciativa Legislativa Popular perquè el parlament espanyol aprovi d'una llei que asseguri que totes les televisions en català es veuen arreu del territori lingüístic. Això implica l'elaboració d'una llei i la recollida de mig milió de signatures. Aquesta nit a Alcoi, Montaverner i Benicàssim es fan les tres primeres reunions per a posar en marxa la iniciativa.

Acció Cultural planteja que l'aprovació l'any 2000 pel Parlament espanyol de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries obre la porta a una acció legislativa que senti un nou marc en el qual totes les televisions que emeten en una mateixa llengua han de poder ser vist en el conjunt del territori lingüístic.

Per a aconseguir això cal l'elaboració d'una llei i replegar mig milió de signatures validades que ACPV espera replegar en el conjunt del país i també en la resta de l'estat, amb una especial atenció a Galícia i el País Basc.

Eliseu Climent: 'Per salvar la llengua cal una major cohesió comunicativa'

Isabel-Clara Simó: Per parlar amb les vaques

Té tota la raó Alfons López Tena, quan, a l'article que va publicar a l'AVUI de diumenge, ens adverteix que no tenim competències decisives: ni comunicacions, ni energia, ni podem intervenir en els subsidis ni en l'atur, ni tenim eines per finançar el propi país ni podem decidir sobre els immigrants. Em ve al cap aquella famosa frase de l'ínclit José María Aznar, que assegurava que aquest és l'Estat més descentralitzat del món, sense que li caigués la cara de vergonya, perquè ell ha viatjat i no pot ignorar com funcionen altres Estats, inclosos els de l'àmbit europeu. A més, les competències que tenim han estat incomplides sistemàticament pel govern del PSOE, sense que els diputats catalans del PSC hagin mogut ni una pestanya. A sobre, tampoc no compleixen els acords sobre l'ús del català a Europa. I no passa res. Com no passa res quan un Estat de la Unió Europea fa una farsa d'eleccions al País Basc, prohibint amb arguments jesuítics tots els partits que fan nosa. I encara diuen que volen governar "para todos los vascos", entenent per "todos" els bascos espanyolistes, si no, per què tapeu la boca als altres i no els deixeu parlar? ¿De debò creieu que algú es creu que tenen alguna perillositat terrorista els partits abertzales? Doncs mira a Galícia: els amants del "bilingüismo" (que no vol dir que tots parlin dues llengües, i ara!, vol dir jo parlo en castellà i tu ja t'apanyaràs, perquè tens l'obligació constitucional d'entendre'm) van amb pancartes que diuen: "El gallego es para hablar con las vacas", i tota la premsa dient que uns "radicals" van atacar aquesta pacífica proposta. Això sí, el PP se sent assetjat pel PSOE. I és que ja no es molesten ni a portar collars diferents. Avui: És el poder, estúpid!(Alfons López Tena)