lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de novembre, 2009

López Tena alerta: "Tots aquells que no s'hi hagin implicat activament, que no vinguin el 13-D a fer-se la foto"

Alfons López Tena 181109 CATr

El president de la fundació Cercle d'Estudis Sobiranistes i coordinador de les consultes independentistes a Osona, Alfons López Tena, ha advertit aquest matí que "tots aquells que no s'hi hagin implicat activament, que no s'apropi el dia 13 de desembre a fer-se la foto perquè el farem fora, si és necessari a patades".

I és que, segons ha explicat a El matí de Catalunya Ràdio, la consulta sobiranista que es farà a 130 municipis el mes que ve està rebent molt poc suport per part dels partits polítics. "Els partits polítics no hi destinen els esforços que destinarien a qualsevol altra elecció oficial. Alguns col·laboren una mica, però res més; i d'altres estan radicalment en contra i fan servir mètodes d'intimidació, com el PP i el PSC", ha argumentat.

En aquest sentit, el coordinador de les consultes a Osona ha volgut recordar que no fan res que no estigui dins de l'estricta legalitat. "L'únic que fan és intentar que tinguem por, però com va dir un dirigent basc: Si Franco no pudo con nosotros, estos tampoco", afirma López.

"No defensem la independència. Defensem la democràcia. Defensem que la gent pugui votar amb llibertat sobre aquesta o sobre qualsevol altra qüestió", ha asseverat.

Caamaño diu que les consultes "no són il·legals" però que sí són "intranscendents"

El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, ha defensat aquest dimecres al Congrés de Diputats l'actuació de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero respecte de les consultes independentistes convocades a Catalunya. Ha estat en resposta al PP, que ha afirmat que constitueixen una "violació constitucional" que rep una resposta "clarament insuficient" del govern espanyol.

Caamaño ha contestat que les consultes "no són il·legals" però sí "jurídicament intranscendents", ja que tenen una "capacitat nul·la" de generar efectes jurídics. També ha recordat al PP que ells van recollir signatures demanant un referèndum a l'Estat sobre l'Estatut de Catalunya "sabent que era jurídicament inviable" i en aquella ocasió "no va passar res".

El ministre ha fet aquestes manifestacions durant la sessió de control al govern espanyol en resposta a una pregunta del diputat del PP per Toledo Arturo García-Tizón.

Vicent Sanchis: 'Votar el 13-D és un exercici bàsic de democràcia'

El periodista Vicent Sanchis (1961) és el primer personatge de 'Vull Votar', una sèrie que VilaWeb proposa a algunes personalitats que animin a la participació el 13 de desembre. En aquest vídeo Sanchis diu que s'ha d'aprofitar la democràcia limitada en què vivim i que, com que no és possible de votar en un referèndum vinculant, s'ha de votar el dia 13 per anhel de llibertat i per denunciar l'anomalia. (Tota la informació sobre els referèndums a Vull Votar.cat .)

VilaWeb publicarà cada dia, fins al de les votacions, una crida a la participació feta per un personatge conegut.

Sergi López: 'Les consultes no han d’interpretar-se com una acció de ràbia contra els espanyols'

L’actor vilanoví Sergi López s’ha tornat a pronunciar a favor de les consultes, i ha defensat que les autoritzin els ajuntaments per demostrar que l’independentisme 'no és un moviment de quatre violents, ni quatre hippies, ni quatre que fan pintades o llencen estelades contra els Mossos d’Esquadra'. Segons López, les consultes 'ens permetran desacomplexar-nos i assumir que som una nació capaç de decidir què volem ser, sense fer mal a ningú, sense ser violents, ni terroristes, ni posar bombes, ni tant sols oposant-nos a ningú'. 'Les consultes no han d’interpretar-se com una acció de ràbia contra els espanyols' ha sentenciat l’actor, que es declara favorable a l'autodeterminació dels pobles i desitja que siguem independents 'com a entitat nacional que som'.

Obama admet que no tancarà Guantánamo al gener, com havia promès

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha admès que no podria complir la promesa de tancar el penal de Guantánamo aquest gener, però ha insistit que sí que ho aconseguiria durant l'any que ve. Una de les principals ordres que va donar Obama en esdevenir president va ser la de tancar Guantánamo en un termini de dotze mesos, però el president va topar-se amb les reticències del congrés, que va negar-li els diners necessaris per poder tancar la presó.

A més, tant el congrés com alguns països s'han negat a acollir els presos. Així, en una entrevista amb la cadena Fox News, Obama diu: 'No puc fixar cap data exacta perquè depèn, en gran part, de la cooperació del congrés. Ara som immergits en una trajectòria i un procés en què avanço que Guantánamo serà tancat l'any que ve.' És la primera vegada que el president nord-americà admet que no pot complir la data establerta per a clausurar la presó. 'La gent té por, i és comprensible, després d'una pila d'anys en què els han dit que Guantánamo era clau per mantenir els terroristes fora dels Estats Units', ha dit Obama. Avui: Obama reconeix que no podrà tancar Guantánamo al gener

Cauen els últims escuts franquistes

Joan Margarit - Meditació de Vila Joana

Els símbols franquistes tenen els dies comptats a Barcelona. Almenys això és el que acaba de prometre el ministeri de Defensa, que ha anunciat aquest dimecres que en tres mesos retirarà els quatre escuts preconstitucionals, amb l'àguila de Sant Joan recuperada per Franco dels Reis Catòlics, que queden a la ciutat: dos a la caserna del Bruc, un a Capitania i un al Govern Militar, edifici situat al portal de la Pau, al capdavall de la Rambla. Aquesta retirada arriba, finalment, quan ja fa gairebé dos anys que el ministeri de Defensa és dirigit per la socialista catalana Carme Chacón. L'actuació s'afegirà a l'acció municipal per retirar monuments i plaques franquistes en edificis promoguts pel règim dictatorial, tot i que encara n'hi ha de molt visibles, com ara el monument a la Victòria a la cruïlla del passeig de Gràcia amb l'avinguda Diagonal, on hi ha el Llapis. L'enderroc o substitució d'aquest monument fa mesos que està pendent d'una comissió de paissatge urbà, tot que ja està decidit.

La regidora Ester Capella (ERC) ha advertit que espera que es compleixi el termini d'aquesta actuació, reivindicada durant molts anys, i que s'afegeix a la retirada de monuments como ara el dedicat a Primo de Rivera, a l'avinguda Josep Tarradellas.