lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de setembre, 2009

Ridao es reunirà dimarts amb Zapatero per parlar d'uns pressupostos 'que s'haurien de capgirar com un mitjó'

Els qualifica com a irreals i propis 'd'Alícia en el País de les Meravelles' Joan Ridao ERC 270909 CATinfo

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha enumerat aquest diumenge a l'espai l'Entrevista de Catalunya Informació alguns dels temes de la 'carpeta catalana' que s'haurien de solucionar perquè el seu partit finalment recolzés els pressupostos generals de l'Estat pel 2010. 'Després del finançament hi ha aspectes pendents com el model de gestió de l'aeroport del Prat o les inversions que han d'acompanyar el traspàs de rodalies', ha assenyalat Ridao, que ha comentat que el proper dimarts es reunirà amb Zapatero per analitzar aquestes qüestions. El secretari general d'ERC considera que els pressupostos s'haurien de capgirar com un mitjó perquè són 'irreals en les xifres i arcaics en la política social'.

Herrera condiciona el suport d'ICV al pressupost de l'Estat a una reorientació social i de compromís amb Catalunya

El secretari general d'ICV i portaveui d'IU-ICV al Congrés, Joan Herrera, ha advertit que el projecte de pressupostos de l'Estat per 2010 que ha aprovat el Consell de Ministres no pot rebre el seu vot afirmatiu, que condiciona a la negociació i a que incloguin una 'reorientació de progrés i de compromís amb Catalunya'. En declaracions a l'ACN, ha considerat 'insòlit' que el govern espanyol argumentés que pujaran els impostos per fer uns pressupostos més solidaris i ara diguin que els incrementen per eixugar dèficit, cosa 'sorprenent'. Ha criticat que la pujada d'impostos se centri 'bàsicament' en l'IVA, també el reduït.

Avui: ERC insisteix en "contraprestacions" mentre ICV veu "difícil" un acord pels pressupostos

El PNB adverteix que PSE i PP volen "diluir Euskadi"

El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha advertit que la pretensió de PSE i PP en el "front dels contraris" pretén "diluir Euskadi". "Ens volen armonitzar amb l'Estat", ha sentenciat el líder basc en el primer Alderdi Eguna que el PNB celebra fora del govern basc. Així ha definit el president del PNB el pacte entre PSE i PP, que segons Urkullu s'ha forjat a Madrid malgrat les baralles entre socialistes i populars a la resta de l'Estat. "PP i PSE no són el mateix, però s'han posat d'acord per debilitar el País Basc".

"El front del PSE-PP ja no s'amaga. L'han consumat en el govern i ja han escrit que el volen portar als ajuntaments i diputacions", ha sentenciat Urkullu, que ha il·lustrat aquest discurs advertint que "no ens treuen la ikurriña, però coloquen la espanyola al costat. Primer l'espanyola i després el que faci falta".

Urkullu ha vertebrat l'estratègia de partit en tres eixos: la lluita per la pau, afrontar la crisi i guanyar autogovern i reforçar les institucions basques.

El primer Alderdi Eguna que el PNB ha celebrat fora del govern basc, a diferència dels anteriors, ha tingut només un orador, el president del partit, però malgrat no ser-hi per raons de feina, el record de l'últim lehendakari del PNB, Juan José Ibarretxe, hi ha estat present en boca del president del partit, que ha demanat als milers d'assistents a l'acte un fort aplaudiment en homenatge a la feina feta pel líder que després de les eleccions va anunciar la seva retirada de la política.

El Camí dels Països Catalans permet recórrer a peu tots els territoris de parla catalana

El Camí dels Països Catalans és una ruta de senderisme que uneix tots els territoris de parla catalana, des del País Valencià, al Carxe (Múrcia), la Franja de Ponent, la Catalunya Nord i L'Alguer i que en aquest últim trimestre de l'any començarà a prendre forma amb la inauguració de tres trams. Els organitzadors expliquen que un dels objectius principals de la iniciativa és que els Països Catalans “deixi de ser un concepte abstracte i passi a ser una realitat viscuda”.

La iniciativa va sorgir el 2003 des de l'associació PAS de Cardedeu i la idea va començar a prendre forma. No va ser fins l'any passat, però, que el primer tram senyalitzat amb la publicació d'una guia oficial, la del Montseny, es va fer realitat. Ha estat el primer dels objectius d'aquest projecte que, segons explica el director del PAS, Lluís Planes, té com a lema “conèixer aquesta terra per estimar-la”. I és que El camí, més enllà del senderisme, vol ser una manera d'apropar-se a la cultura, la història i la realitat social de cada poble. Un camí que uneix les 88 capitals de comarca del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears.

Més de 300 ovelles pel centre d'Amposta

Amposta ha recuperat aquest dissabte al migdia l'antiga transhumància amb el pas de més de 300 ovelles pel centre de la ciutat. L'objectiu, segons el pastor, Àngel Alegre, és utilitzar les vies permeses per dur les ovelles als pocs prats d'herba existents al territori. La jornada s'ha iniciat a primera hora del matí des de Camarles, passant per l'Aldea i Amposta per l'antiga N-340 i acabar finalment a Masdenverge. Alguns veïns del muncipi han afirmat que aquest esdeveniment no el veien a la ciutat des de fa uns 40 anys. En total, unes set hores de trajecte per recórrer uns 20 quilòmetres. Diferents unitats de la Policia Local i dels Mossos han vetllat perquè no hi hagués incidents.

Una vintena de tractors d'Unió de Pagesos omplen Lleida

Un centenar de membres d'Unió de Pagesos ha omplert els carrers de Lleida una vintena tractors per protestar contra la política agrària de la Generalitat aprofitant que aquest cap de setmana s'hi celebra la Fira de Sant Miquel. La manifestació, pacífica i silenciosa, ha recorregut l'avinguda de Catalunya, la de Madrid, la de Blondel, el Pont Vell. Ha acabat a l'entrada del recinte firal. S'hi han pogut veure pancartes de distinta mena. En efecte, el centenar de manifestants portaven pancartes en defensa d'uns preus justs pels productes agraris, o amb frases de to irònic com 'Llena t'estimo', o 'Llena volem un fill teu', com les que ja van estrenar aquest divendres durant la inauguració de la fira. També s'ha pogut veure un ase carregant una pancarta amb dues fotos del conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, i del president de la Generalitat, José Montilla. A sota hi apareixia la pregunta: 'Qui dels 3 és més ruc?' Els pagesos han denunciat la greu situació que pateixen 'tots els sectors agraris i ramaders' per culpa de la crisi de preus. Unió de Pagesos també ha reclamat al govern les mesures que el sector demana per fer front a les pèrdues causades per les pedregades i els incendis de l'estiu passat. Les protestes, fins ara, havien consistit a fer mercats de preus justs (n'hi ha hagut a Lleida i a més poblacions catalanes), però el sindicat s'ha tornat a plantejar les manifestacions tradicionals.

Neix l'entitat que comercialitzarà productes catalans del productor al consumidor sense intermediaris

Un conjunt de 20 productors agroramaders de les terres de Lleida han creat una nova organització que vetllarà per la correcta venda dels productes de proximitat catalans de forma directa al consumidor. L'Associació per la Conservació de l'Agricultura de Proximitat (ACAP) s'ha presentat aquest dissabte en el marc de la Fira de Sant Miquel on el sindicat URAPAC-UPA, que dóna suport a la iniciativa, ha muntat un mercat de venda directa de productes de Ponent. Ara l'entitat està preparant el sistema logístic per establir un mecanisme que permeti fer arribar els productes de proximitat directament des del pagès o el granger fins el consumidor.