lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de febrer, 2009

Els governs de Galícia i el País Basc, pendents de les urnes

Més de 2,6 milions de gallecs i 1,7 milions de bascos podran votar demà en les eleccions per renovar els parlaments de Galícia i el País Basc, respectivament. En tots dos casos, la incertesa pels resultats és màxima: les enquestes no asseguren que es pugui reeditar a Galícia el bipartit, encapçalat per Emilio Pérez Touriño, entre el PSdeG i el BNG, i un pacte entre PSE i PP podria prendre la presidència basca al PNB de Juan José Ibarretxe. Els col·legis obriran a les nou del matí i tancaran a les vuit del vespre.

Detecten a Ascó I una mànega desconnectada

Sacha Distel - la manguera dónde está La central nuclear Ascó I va notificar ahir al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) la detecció d'una mànega de suport del sistema contra incendis que estava desconnectada, segons va informar a l'organisme regulador l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), titular de la planta. La mànega ja ha tornat a ser connectada a la boca d'incendis corresponent, segons van indicar les mateixes fonts després de l'incident. L'esmentada mànega forma part del material del pla de vigilància de suport que es va implantar rran de la revisió que s'està fent en el sistema contra incendis d'Ascó I. La planta atòmica ara treballa normalment al cent per cent de potència. També han trobat un ventilador parat que 'noventa' i un home cansat que 'sesenta', total cent cinquanta.

En 10 anys s'han detectat 1.100 carregaments de ferralla amb contaminació radioactiva

El protocol per detectar la presència de material radioactiu a la ferralla, que es va posar en marxa ara fa deu anys, després de l'incident que va tenir lloc a la foneria d'Acerinox a Algesires, el maig de 1998, ha permès detectar des de llavors 1.100 carregaments contaminats. Un dels exemple més recents és el de l'any passat, quan un camió va arribar a la ferralleria de la Selva del Camp amb una càrrega contaminada procedent d'Ascó, incident que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) relaciona amb la fuita de partícules que es va produir al grup I del complex nuclear. Carmen Martinez Ten 260209 La presidenta del CSN, Carmen Martínez Ten, va posar l'exemple com a lliçó apresa i va dir que el model estatal és un exemple a seguir a nivell mundial per part de la resta d'ens reguladors en matèria nuclear. Ja us ho podeu creure!

Els regants de Benissanet eliminen un 90% de les larves de musclo zebrat

La Comunitat de Regants de Benissanet ha aconseguit eliminar un 90% de les larves de musclo zebrat de la seua xarxa de regadiu amb la utilització de lleixiu (hipoclorit de sodi). Així ho ha constatat el laboratori de tecnologia ambiental CTM Flix, que ha fet un seguiment del mètode aplicat pels regants per encàrrec del Departament d'Agricultura. El treball ha posat al descobert la presència d'una altra espècie invasora, una cloïssa asiàtica (Corbicula fluminea), que també provoca maldecaps a la Comunitat de Regants d'Ascó, ja que s'adhereix a qualsevol superfície, fa disminuir la pressió de l'aigua i obtura les canonades. «Hem reduït la presència de musclo zebrat amb una dosi de lleixiu que no ha perjudicat els arbres», va explicar el president de la Comunitat de Regants de Benissanet, Ignasi Ballber. És per això que tenen clar que la pròxima campanya de reg (a la primavera) continuaran fent servir el mateix mètode. «No s'han eliminat el cent per cent de larves, però si es fan els treballs de neteja i manteniment de les instal·lacions el mètode és prou efectiu i econòmic», va manifestar la cap de laboratori de CTM, Alícia Rubalcaba.

Isabel-Clara Simó: Un fet repugnant

Fa pocs dies policies marroquins van interrogar una noia de setze anys a Al-Aaiun. Al-Aaiun és la capital de la República Àrab Democràtica Sahrauí, i els abusos policials hi són freqüents: de vegades hi ha gent que mor, o que desapareix, o que és torturada pel simple fet de ser sahrauí. Les denúncies que fan diverses organitzacions no serveixen de res. L'Estat espanyol, el més implicat en aquest afer de tot Europa, calla i continua fent la farina blana al govern de Rabat. Però els fets que conto són especialment repugnants. La noia va ser interrogada a propòsit d'unes banderes del Front Polisario. La van segrestar quan sortia de casa, sense tenir cap ordre de detenció ni cap indici de cap delicte. Un cop interrogada, la van violar, analment, amb una porra. Les protestes de l'Organització de Defensors dels Sahrauís (ODS) no han servit de res, car la impunitat dels policies marroquins és total. El fet ha merescut un curtíssim comunicat de premsa a la secció de successos internacionals. I cap dels abrandats defensors dels drets humans que menen països amb l'ample somriure de posseir la justícia i la veritat no mourà ni un pèl de la cella per l'adolescent sahrauí. El ministre Moratinos, si de cas, enviarà una tendra abraçada al rei del Marroc reiterant la fervorosa amistat del govern espanyol i l'emocionada amistat de la Corona. Aquestes coses fa dècades que duren. I els juristes més conspicus aixequen el dit i ens adverteixen que els drets humans són individuals i no col·lectius, i que no afecten els drets dels pobles. L'adolescent violada és, però, una persona concreta. Una persona humiliada, destrossada i aterrida de qui es devien riure molt els seus torturadors. Impunement.