lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 de juliol, 2011

Sudan del Sud accedeix demà a la independència

“Lliures per fi” El Sudan del Sud es convertirà aquest dissabte en Estat independent amb una gran celebració a Juba, la capital, a la qual assistiran més de 3.500 convidats, entre ells el president de Sudan, Omar Hassan al Bashir.

Més del 99 per cent dels habitants de la fins ara regió autònoma del Sud del Sudan van decidir separar-se de la resta de Sudan en el referèndum celebrat el passat mes de gener, previst en l'acord de pau que van signar Khartum i Juba en 2005.

Aquest acord va posar fi a una guerra civil (1955-2005) per motius ètnics, religiosos, ideològics i econòmics (pel petroli) que es va cobrar la vida d'uns dos milions de persones i va provocar el desplaçament de quatre milions més.

Encara que Sudan del Sud serà un país ric en petroli, també serà una de les nacions menys desenvolupades del món a causa del llarg conflicte. La seva independència elevarà a 54 el nombre d'Estats a Àfrica i a 193 el nombre de països independents en tot el món. Obrirà 34 ambaixades i consulats que podrien arribar a ser 50 dintre d'un temps.

Les celebracions començaran a partir de la mitjanit d'aquest divendres al voltant del rellotge que marca el compte enrere al centre de Juba i que mostra un missatge amb la frase “Lliures per fi”. Segons la cadena britànica BBC, les emissores de ràdio han estat retransmetent en els últims dies l'himne de Sudan del Sud. Muriel Casals: “Espanya és un llast, perquè ens maltracta”