lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de gener, 2009

Hamàs anuncia un alto el foc d'una setmana a la Franja de Gaza

Gaza 180109 CATr Hamàs i altres faccions palestines han anunciat un alto el foc immediat a la franja de Gaza que durarà una setmana, el mateix temps que dóna a Israel perquè retiri les seves tropes de la zona.

L'anunci de Hamàs arriba gairebé en el mateix moment en què a Xarm al-Xeikh (Egipte) ha començat una cimera internacional convocada pel president egipci Hosni Mubarak amb diferents caps d'Estat i de govern occidentals, com Nicolas Sarkozy, Angela Merkel i José Luis Rodríguez Zapatero, per trobar una sortida al conflicte. També hi assisteix el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, i el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, que aquest matí ja s'ha reunit amb Mubarak.

Un cop acabi la cimera està previst que tots els mandataris es traslladin a Israel per seguir negociant la sortida del conflicte. Aquest anunci arriba després que aquest dissabte a la nit el primer ministre Ehud Olmert hagi anunciat un alto el foc unilateral a Gaza i que l'exèrcit israelià hagi començat a sortir del territori palestí. Amb tot, al llarg d'aquest diumenge s'han viscut diversos enfrontaments entre israelians i palestins. Hamàs ha llançat sis coets des de Gaza cap a Israel, que ha respost de forma contundent amb un atac aeri. Com a conseqüència d'aquests enfrontaments entre militars israelians i milicians a la frontera de Gaza ha mort un jove agricultor, la primera víctima civil des de l'inici de la treva israeliana. Els equips d'emergència han localitzat el cadàver de 95 persones enterrades sota la runa de les seves cases a Gaza.

VilaWeb/ElPunt: L'exèrcit israelià comença una retirada parcial de la franja de Gaza

Carod viatja a Nova York per obrir la quarta delegació del govern a l'estranger

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, emprèn demà un viatge a Nova York, d'una setmana de durada, en què obrirà la quarta delegació del govern a l'estranger, per a la qual cosa estarà acompanyat per l'expresident català pel PSC, Pasqual Maragall, i l'expresident del Parlament Joan Rigol (CiU).

La Delegació de la Generalitat als Estats Units i Amèrica del Nord, situada a Manhattan, és la quarta que es posa en marxa després de les ja inaugurades a Berlín, Londres i París. Vicepresidència preveu obrir-ne d'altres a la Xina i a l'Amèrica del Sud. Fonts de la Vicepresidència han informat que la presència de Maragall i Rigol potència l'acció exterior del govern, un dels mandats estatutaris. A més, es reflecteix que les relacions internacionals del govern al marge de l'Estat no són només desig d'ERC.

Les mateixes fonts han indicat que també han convidat l'expresident Jordi Pujol (CiU), que ha al·legat problemes d'agenda però ha donat suport a l'acció exterior de la Generalitat.

eldebat.cat: Maragall creu que la delegació a Nova York permetrà a Catalunya 'estar al lloc on es decideixen les coses'

Barack Obama arriba a Washington amb tren

El 1861, Abraham Lincoln va trigar dotze dies a arribar en tren a Washington per a la seva investidura presidencial. Barack Obama va emular ahir aquest viatge amb un recorregut en tren d'un dia, que el va portar des de Filadèlfia fins a la capital dels Estats Units, on dimarts serà investit president. L'acompanyava el vicepresident electe Joe Biden, les seves respectives famílies, i una cinquantena de nord-americans. Abans de pujar al tren a l'estació de Filadèlfia, Obama va reconèixer que no serà fàcil solucionar tots els problemes que té el país, des de dues guerres fins a una crisi econòmica. "Hi ha reptes importants però no són de solució ràpida, hi haurà obstacles però hem de ser pacients". I va reclamar "la mateixa perseverança i idealisme dels pares fundadors" del país per solucionar-los. "El que es requereix és una nova Declaració d'Independència. No només en la nostra nació sinó en les nostres vides, independència de la ideologia i del pensament estret", va dir Obama a Filadèlfia, la ciutat on es va signar la Declaració d'Independència dels EUA el 1776. "Aquí comença el nostre viatge a Washington", va dir el que serà el 44è president nord-americà.

Alarma per la presència d'un meteorit al cel

El telèfon d'emergències 112 va rebre aquest dissabte més de 15 trucades des de diversos punts del litoral i el prelitoral català alertant de la presència d'una bola de foc en el cel, segons els Bombers de la Generalitat.

Les trucades es van produir entre les 20 i les 21h (cosa estranya, a l'hora que jugava el Barça?) d'aquest dissabte i les persones explicaven que havien vist alguna cosa "encesa" al cel, una espècie de bola de foc.

Després de consultar els experts, els bombers creuen que es tractava d'una espècie de meteorit que, en contacte amb l'atmosfera, va provocar la bola de foc i que no va arribar a caure al terra, ja que no s'ha detectat cap impacte.

-No cal mirar el cel buscant perill. El tenim aquí baix.