lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 de juliol, 2009

ERC alerta que el govern espanyol porta menys del 10% executat del pressupost previst a les Terres de l'Ebre

La Federació d'Esquerra a l'Ebre ha alertat aquest dilluns que el govern espanyol porta menys del 10% executat del pressupost previst a les Terres de l'Ebre. Segons la Federació, només s'estan executant dues de les vint-i-dues actuacions previstes als pressupostos del govern espanyol per aquest 2009 a l'Ebre. El president de la Federació de l'Ebre d'Esquerra, Gervasi Aspa, acompanyat del senador Pere Muñoz, la diputada del Parlament, Marta Cid, i el secretari d'Organització de la Federació, Lluís Salvadó, han fet una valoració sobre el nivell d'execució dels pressupostos de l'Estat i les inversions per a aquest exercici, una vegada passats sis mesos. El Punt: ERC alerta que l'Estat incompleix el seu compromís inversor a l'Ebre

Puigcercós fixa en 3.800 milions el 'mínim exigible' i acceptable per ERC

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha situat aquest dilluns en 3.800 milions la xifra mínima 'exigible' i acceptable pels republicans derivada del nou model de finançament el tercer any, amb el model a ple rendiment. Així, el líder republicà secunda el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, reclamant un model que situï Catalunya almenys 5 punts per sobre de la mitjana després de contribuir a la solidaritat interestatal. Ha aclarit que aquest juliol ha de quedar tancada definitivament la carpeta del finançament amb o sense acord, fins i tot si el govern espanyol no ha presentat encara la seva proposta definitiva. Puigcercós va instar el Govern a fixar també quina és la seva xifra acceptable.

ICV vol convocar consultes populars sobre la LEC i els transgènics

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha anunciat aquest dilluns que el seu partit desitja utilitzar la futura Llei de Consultes Populars per conèixer l'opinió dels ciutadans sobre la nova Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i els transgènics. Segons pensa Herrera, aquestes dues qüestions han causat "malestar en l'opinió pública".

En relació amb la LEC, Herrera ha assegurat que els ciutadans catalans no comparteixen que "es destini diners públics per a la segregació dels nens als col·legis". En el mateix sentit, creu que els catalans tampoc volen que "es mantinguin els privilegis de col·lectius com l'Opus", com diu que passa amb la LEC.

Pel que fa als transgènics, ha criticat que Catalunya no hagi estat declarada pel Parlament com "un país lliure de transgènics". La iniciativa legislativa popular (ILP) que ho pretenia no va ser votada positivament per la cambra catalana, que la va rebutjar amb els vots en contra del PSC, CiU i PP.

Així, Herrera ha afirmat que "hi ha una gran distància entre allò aprovat al Parlament de Catalunya i el que vol la gent".

Revolta antifusions

Les grans patronals gironines i tarragonines van criticar ahir de forma molt dura el projecte de fusió engegat per Caixa Catalunya, Caixa Girona i Caixa Tarragona. Encara que no reconegut oficialment, les tres entitats financeres es troben en converses de cara a una integració, un procés que teòricament es veuria facilitat pel control que les respectives diputacions provincials tenen sobre cadascuna de les caixes.

“Només estaríem d’acord amb la fusió de Caixa Tarragona amb altres caixes en cas de falta de solvència, falta de liquiditat..., és a dir, que Caixa Tarragona estigués travessant una situació de crisi que pugui dur-la a la fallida”, va apuntar ahir la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta) en un comunicat. L’organització empresarial va apuntar també que les fusions de bancs i caixes “no són bones per al teixit empresarial, ja que normalment es redueix la competència i les possibilitats de l’empresari a l’accés al finançament”.

Salvador Cot: Fúria fusionadora

El govern espanyol vetarà els acords entre autonomies si es reuneixen sense presència estatal

Només accepten la trobada si és 'informal' i 'sense transcendència' El govern espanyol rebutja que els presidents autonòmics puguin reunir-se sense que hi hagi representació estatal i assegura que vetarà qualsevol decisió que s'hi prengui si afecta als seus interessos. Aquesta reunió al marge de l'Estat es va proposar el passat dilluns en la trobada de comunitats autònomes que han reformat recentment els seus Estatuts. Les autonomies presents en aquesta trobada (Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andalusia, Aragó i Castella i Lleó) van destacar la necessitat de convocar aquesta reunió que no ha passat mai a l'Estat i és 'normal' en altres països. La idea, però, no ha estat ben vista per l'executiu espanyol que recela que això pugui suplantar els mecanismes estatals de relació i només ho acceptaria si no té transcendència.

El TSJPV creu que els fets imputats a Camps poden ser constitutius de delicte

El jutge veu incidis de delicte pel cas Gürtel i fixa per al 15 de juliol l'obertura del judici oral contra el president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps El magistrat instructor de les diligències prèvies obertes per la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià contra el president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, en la causa originada pel cas Gürtel considera que els fets atribuïts al cap del consell i a la resta d'imputats poden ser objecte de delicte de suborn. El magistrat ordena continuar la causa amb els tràmits previstos per al tribunal del jurat. Jorge Alarte PSPV 060709 RAC1

Segons ha informat el TSJPV en un comunicat, el magistrat, en una interlocutòria, ha assenyalat per al pròxim 15 de juliol a les 10.30 hores la celebració de la compareixença prevista a l'article 25 de la llei orgànica del tribunal del jurat. En aquesta compareixença les acusacions "hauran de concretar la imputació, i les defenses al·legaran el que estimin oportú, i poden sol·licitar-ne novament el sobreseïment". Totes les parts podran demanar diligències d'investigació.

VilaWeb: L'oposició torna a demanar la dimissió del president Camps arran de la decisió del jutge de continuar la causa pel cas Gürtel

VilaWeb: El PP tanca files amb Camps, malgrat els indicis de delicte que ha apreciat el jutge

Rosa Díez: “El que en el passat es va fer amb el castellà, en el sentit d’imposició, ara l’administració ho fa amb el català”

“El que en el passat es va fer amb el castellà, en el sentit d’imposició, ara l’administració ho fa amb el català”, diu la portaveu d’Unió, Progrés i Democràcia, Rosa Díez, a una entrevista publicada per l’Avui. Díez creu que “s’hauria de poder viure en castellà a Catalunya” i que “no es pot obligar” la gent “a aprendre les dues llengües”, sinó que “s’ha de garantir” el dret a aprendre- les.

Per la portaveu d’UPyD “el problema és l’administració”. “Jo accepto que un nacionalista em digui que vol protegir la llengua, fins i tot restant drets al ciutadans. El que no accepto és que em digui que no hi ha discriminació”, explica Díez. Pel que fa a la convivència de les llegues al carrer, Díez creu que si no hi ha cap problema és perquè “el català és fàcil d’aprendre i tothom el parla”. Malgrat això, la diputada d’UPyD manifesta que “el problema és quan això s’imposa i i no es dóna el dret a escollir en quina llengua (els ciutadans) volen educar els seus fills”.

Per últim, Díez diu que “la integració ha estat malgrat la política lingüística i no gràcies a ella” i llença un missatge sobre un possible pacte amb Ciutadans: “nosaltres no tenim franquícies i no farem coalicions”, promet.

Rosa Díez: "S’hauria de poder viure en castellà a Catalunya" (Avui)

Empar Moliner: La lingüista Rosa Díez

Gora San Fermín!

Li queda poc temps a aquesta festa basada, principalment, en el maltracte i matança pública de bous? Què en diu la UE? Txupinazo 060709 Ràdio Eitb

Els Sanfermins han començat aquest migdia a Pamplona després que la portaveu socialista a l'Ajuntament, Maite Esporrín, llancés el txupinazo, que dóna començament a nou dies de festa ininterrompuda a la capital navarresa, on es donaran cita fins al pròxim 14 de juliol desenes de milers de persones.

Maite Esporrín va sortir a la balconada de la Casa Consistorial segons abans que donessin les dotze del migdia per a cridar davant milers de mossos que es congregaven a la plaça les esperades paraules "Pamplonesas, pamploneses, Viva San Fermín! Gora San Fermín! Felices fiestas". Tot seguit va encendre la metxa del coet. A la plaça, les milers de persones congregades van esperar el moment de l'esclat del txupinazo al crit de 'San Fermín, San Fermín', i a l'instant que va sonar el coet, l'alegria es va apoderar de la plaça, dels seus voltants i es va estendre als diferents llocs de Pamplona, com la plaça del Castell i el passeig de Sarasate, on s'estava seguint l'inici de les festes amb pantalles gegants.

Demà serà el dia gran, festivitat de San Fermín, i tindrà lloc la processó en honor al sant pels carrers del nucli antic.

Diario de San Fermín: Chupinazo 2009

Obama i Medviédiev signen un acord per reduir l'armament nuclear

El president d'EUA, Barack Obama, i el seu homòleg rus, Dmitri Medvédev, han signat avui un acord per assolir un nou tractat de reducció nuclear. L'acord compromet EUA i Rússia a reduir els seus caps nuclears estratègics entre 1.500 i 1.675, i els seus vectors entre 500 i 1.100.

Els equips negociadors han mantingut diverses reunions des d'abril, quan Obama i Medvédev van anunciar la seva intenció d'assolir l'acord de reducció d'armament nuclear en una reunió a Londres. A l'abril, els dos presidents van expressar la seva voluntat que el tractat estigués llest al desembre, quan expira l'START, l'actual tractat.

Federer guanya Wimbledon i torna a ser número 1 de l'ATP

El tenista suís Roger Federer ha guanyat per sisena vegada el torneig de Wimbledon en imposar-se a l'americà Andy Roddick en cinc sets, 5-7, 7-6 (8/6), 7-6 (7/5), 3-6, 16-14.

Federer es converteix amb aquesta victòria en el tenista que ha aconseguit més títols de Grand Slam, exactament 15.

La Viquipèdia catalana és la tercera millor del món pel que fa a la qualitat

La Viquipèdia en català ha assolit una nova fita després de superar els 183.000 articles: ha arribat al tercer lloc en el rànquing de qualitat dels seus articles, concretament en els 1000 articles essencials per l'organització de l'enciclopèdia. Les diferents versions de la Viquipèdia van establir els 1000 articles que tota versió idiomàtica hauria de tenir, un miler d'entrades que cobreixen els temes bàsics dels diferents camps del coneixement. Amb tan sols un any i gràcies a un Viquiprojecte de millora, diversos voluntaris del país s'han dedicat a millorar aquests articles essencials fins a aconseguir que la catalana sigui la tercera Viquipèdia amb més qualitat, només per darrere de les versions anglesa i alemanya.