lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de gener, 2008

Mallorca 0 - Barça 2

Puyal 050108 Tres remats a porteria, dos gols. Benvinguts al nou Barça, un equip que ja no enganya. No perdeu ni un segon a preguntar pel futbol que ha fet per superar un voluntariós Mallorca. És igual. En temps de subsistència, de postguerra futbolística, el jogo bonito forma part del passat. Avui, sostingut per uns centrals impecables --Márquez no només ha obert el marcador sinó que ha completat un partit irreprotxable juntament amb Milito--, conduït per un Iniesta que no defalleix ni en les males nits i animat per Bojan, un nen que val una fortuna, el Barça ha agafat aire mentre espera temps millors. Si és que arriben. ¡Ah! També ha tornat Henry. No ha jugat ni mitja hora, però ha intervingut en el golàs d'Etoo, el 0-2, no celebrat per Samuel perquè jugava a casa seva, i li han anul·lat un gol per fora de joc previ. En l'aire, encara que Rijkaard no ho admetrà, flotava la sensació que era un partit capital per al futur de l'equip. Ha guanyat el Barça. Sense Ronaldinho. I sense Deco, un altre signe que el tècnic, potser, ha decidit acabar amb tanta tonteria de les estrelles. Passada la mitja hora inicial de partit, el Barça feia pena. Era un equip insípid, pla, avorrit, dramàticament avorrit. Semblava una màquina pesant, que només es podia moure si venia una gegantina grua a Mallorca. No va venir, és clar. I així anava el conjunt de Rijkaard, amb la seva penitència de cada setmana. Sense Ronaldinho, lesionat i sense Deco, a la banqueta, tampoc ha millorat. Quan ha entrat Bojan, el Barça s'ha rejovenit, combinat amb la caiguda física del Mallorca, que ha pagat la factura de la seva bonica remuntada a la Copa, i per acabar-ho d'adobar ha perdut per lesió Güiza, el seu golejador. A poc a poc, el futbol ha millorat una mica amb un clarivident Iniesta guiant la pilota. Escortat per dos centrals que semblaven dos gladiadors (Márquez i Milito han estat immensos), Andrés ha reactivat un equip depriment. Si a la primera meitat el Barça convidava a la depressió, a la segona alguna cosa ha canviat. Iniesta s'ha apropiat del partit, Bojan ha posat una mica de llum entre tanta foscor i Henry ha deixat un parell de jugades que han retornat la imatge del vell Henry. El Mallorca estava, tot s'ha de dir, fos. Però Henry ha donat aire. Com li passa al Barça, com que el francès no ha fet res en quatre mesos, qualsevol signe positiu com el d'avui es rep com un signe d'esperança. Però que ningú oblidi per on ha començat el Barça a trencar la resistència del Mallorca. Per una via que menysprea genèticament. Per una cosa que no entrena gaire i fa la sensació que només té una acció preparada. Xavi ha tret un córner i Márquez, avançant-se a la defensa mallorquinista, ha picat de cap intel·ligentment el primer gol i ha portat la calma a un equip angoixat. Doncs sí. Ha marcat a pilota parada perquè quan hi ha gana, tot val. FOTOGALERIA SPORT: Les millors fotos del partit

Alternativa Jove-Joves d’EUiA envia una carta al rei en motiu del seu 70 aniversari i li demana 'que es jubili'

El responsable d’Alternativa Jove-Joves d’EUiA, Xavi Nieto, ha enviat en nom de l’organització juvenil una carta dirigida al rei Joan Carles en motiu del seu 70 aniversari. En la carta, Nieto felicita el monarca i l’insta ‘a jubilar-se sense necessitat de deixar-li en herència la seva corona al seu fill Felip’. Us adjuntem a continuació la carta que el responsable de Joves ha enviat aquest matí al Palau de la Zarzuela:

“Ciudadano Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias,

Me dirijo a usted con motivo de su 70 aniversario, en primer lugar para felicitarle, y en segundo lugar para recordarle que nosotros -los jóvenes de Alternativa Jove-Joves d’EUiA- defendemos en nuestro ideario la democracia en su sentido más amplio. Es por ello que le pedimos respetuosamente que se jubile. A su edad los ciudadanos españoles acostumbran a hacerlo. Estamos convencidos que ya habrá cotizado bastante a la Seguridad Social y que la pensión resultante será suficiente para que usted y los suyos puedan vivir cómodamente.

Si, como deseamos, sigue nuestro consejo le pedimos que no tenga la tentación de dejarle en herencia la corona a su hijo menor Felipe. Tenga en consideración que la mayoría de nuestros abuelos marcharon de las empresas donde trabajaban, o les jubilaron anticipadamente mediante un expediente de regulación de empleo, sin dejar a sus hijos -nuestros padres- la vacante.

Sabemos que es una decisión incómoda pero el Estado del Bienestar que entre todos queremos fortalecer contempla una serie de ayudas a la emancipación que pueden ajustarse al perfil de su hijo. Tenemos a bien recordarle que la experiencia profesional de su heredero seguramente le haga merecedor de una plaza, como voluntario, en las fuerzas desplegadas en Afganistán.

Para mostrar nuestro más profundo agradecimiento si diera usted este esperado paso para convertir España en una República, quisiéramos organizarle un viaje al recientemente país republicano del Nepal.

Sin más y a la espera de las buenas nuevas, se despide de usted muy atentamente.

Xavi Nieto

Responsable d’Alternativa Jove-Joves d’EUiA”.

Ridao assegura que és un 'bon moment' per aplicar un 'correctiu' als partits responsables de la situació que genera insatisfacció dels catalans

El cap de llista d'ERC per a les eleccions generals i portaveu al Parlament d'aquest partit, Joan Ridao, ha qualificat aquest dissabte al migdia de 'molt negatives' les últimes dades resultants de l'índex de satisfacció política (ISP) elaborat pel del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), ja que alerta que el 60,9% dels catalans se sent insatisfet amb la situació política i econòmica actual. Ridao ha dit que aquestes dades 'no criden a l'optimisme' i que és conseqüència de la 'desorientació i manca d'horitzons col·lectius' per una banda, posant com a exemple l'Estatut del 30 de setembre; i la 'persistència de mals endèmics com el mal model de finançament i el caos de les infraestructures', per una altra.

Isabel-Clara Simó: Per parlar sempre en català

Els qui teniu l'amabilitat de llegir-me, potser recordareu que fa pocs dies vaig publicar un article en què us explicava que un ciutadà ens donava set normes per parlar sempre en català, amb resultats sorprenents. L'article ha tingut prou ressò, a jutjar per les cartes i e-mails que he rebut, però hi va haver un error que m'apresso a rectificar: el veritable autor d'aquest sistema es diu Lluís Bosch, cosa que he sabut perquè és un bon amic meu, intel·ligent i bondadós. Si voleu, podeu consultar la seva pàgina web, on us donarà molts més detalls dels que jo, tan resumidament, donava en el meu article: www.sempre.cat

Ja ens ho advertia Joan Fuster: la llengua no ens la regalarà ningú, l'haurem de guanyar dia a dia. I ara encara més, amb tants histèrics que a cada passa que fem ens volen enviar els tancs, marededeusenyor.

Si volem un exemple de l'agressivitat contra el català, l'aporto d'un altre lector, David Valls, que coneix una línia de cotxes Ford que parlen. Però com que només ho fan en castellà, s'ha adreçat als fabricants, en la localitat valenciana d'Almussafes, i els ha preguntat si n'hi ha també que parlin en català. Temorós que li diguessin "que esto es España", l'home ha dit que era andorrà, on la llengua catalana, com sap tothom, fins i tot els fabricants de la Ford, és l'única oficial. La resposta és d'antologia: si vol saber-ne la resposta s'ha d'adreçar a la delegació de Turquia, que s'ocupa d'afers internacionals. L'adreça és la següent: 11 Bayar cad. Kozyatagi 34742, Istanbul/Turkey, tel: 90 216 362-2370; fax 90 216 3621909. És bo saber-ho, oi?

Isabel-Clara Simó: Per parlar sempre en català (Avui)

ERC no assistirà als actes de la Pasqua Militar per "coherència" amb el seu programa independentista

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha confirmat que cap responsable del partit assistirà als actes de la Pasqua Militar, per "coherència" amb el seu programa polític independentista. De fet, ERC mai ha assistit als actes de la Pasqua Militar, ni als actes de commemoració de la Constitució, ni a les convocatòries militars, ni a les de la Casa Reial.

Tardà ha assegurat que ERC "mai ha participat ni participarà" en actes d'"exaltació de l'exèrcit espanyol"que, en base a l'article 8 de la Constitució, s'atribueix a les Forces Armades la defensa de la integritat territorial de l'Estat, ja que ERC aspira a la constitució d'un Estat propi per a Catalunya.

ETA afirma que la negociació és l’única manera de superar el conflicte amb Espanya i França

En una entrevista que publica avui Gara, ETA assegura que la negociació és l’única via per superar ‘el conflicte que enfronta Euskal Herria amb Espanya i França. Abans o després hauran de tornar a aquest camí’, afirma el grup. En l’entrevista, ETA subratlla que, independentment que hi hagi el PP o el PSOE al capdavant del govern espanyol, allò fonamental és que ‘es reconeguin els drets d’Euskal Herria’. El grup critica la ‘immillorable oportunitat perduda’ per Zapatero de ‘deixar que Euskal Herria segueixi el camí que desitja’.

La solució a l’anomenat ‘conflicte basc’, diu ETA, no passa per una derrota policial, perquè l’arrel del problema és política. Segons el grup, la negociació amb el govern espanyol va fracassar perquè l’executiu va posar en marxa un procés sense la intenció de fer concessions polítiques, pensant que l’organització tenia ‘un estat de salut dèbil.’

ETA acusa Zapatero de seguir la mateixa estratègia que Felipe González i José María Aznar, alhora que afirma que el govern francès ha caigut en el mateix error que l’espanyol, en augmentar la repressió, amb les últimes detencions de militants bascos en aquest estat.

Escòcia i Kosovë, exemples a seguir

Sobre la reivindicació d’un estat propi per a Euskal Herria, ETA posa com a exemples a seguir els casos d’Escòcia i Kosovë, alhora que subratlla que ‘no parlem d’utopies. Un poble, per garantir la seva supervivència, s’ha de saber estructurar, i és en aquest context on situem el nostre: sobirà, amb el seu estat propi’. Un procés que, segons el grup, serà gradual.

ETAri elkarrizketa (euskaraz)

Entrevista a ETA (castellà)

Els Reis d'Orient tornen a escollir l'Ebre per arribar a Tortosa, Amposta, Deltebre i Móra d'Ebre

Ses Majestats els Reis d'Orient han tornat a escollir l'Ebre per arribar aquest dissabte als principals municipis ebrencs. Així, a Tortosa arribaran a les sis de la tarda a la platja de Ferreries en barca des del mar entre focs d'artifici i un seguici reial i de joguines clàssiques que prendran vida per acompanyar els reis a la gran cavalcada. A Amposta també arribaran pel riu a l'embarcador a dos quarts de set de la tarda on els rebrà un gran castell de focs, mentre que a Deltebre s'espera l'arribada també pel riu de Ses Majestats a dos quarts de sis a l'embarcador. A Móra d'Ebre, els reis arribaran riu amunt procedents de Tortosa a un quart de set de la tarda, i desembarcaran al Club Nàutic.

Viquipèdia: Reis Mags d'Orient

...res a veure amb el Pare Noel...