lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de juliol, 2010

Catalunya diu Prou! a les curses de braus

Jornada històrica al Parlament de Catalunya. El darrer ple de la cambra ha servit per aprovar finalment la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) presentada per la plataforma Prou! per a l'abolició de les curses de braus al Principat. Després de mesos de tràmit parlamentari i de les pressions dels lobbies taurins, el vot favorable de 68 diputats en front de 55 vots en contra i nou abstencions ha permès que la tortura dels toros a les places ja no estigui permesa a Catalunya. Aquest tipus d'espectacles no es podran celebrar al Principat a partir de l'1 de gener del 2012. D'aquesta manera, la majoria de la cambra s'ha decantat per la prohibició en una votació que era una incògnita per la llibertat de vot que tenien els diputats de CiU i PSC.

Ripoll i Manlleu insten al Parlament a iniciar un procés cap a la independència

Ripoll i Manlleu aposten per la independència. Les dues localitats han aprovat dues mocions en les quals s'insta al Parlament a que iniciï un procés cap a la sobirania de Catalunya. Esquerra Republicana, que ocupa l'alcaldia a les dues ciutats, ha estat la formació que ha presentat les mocions després que aquestes fossin tombades dues setmanes abans a la cambra catalana. Convergència i Unió ha votat a favor en les dues localitats, mentre que el PSC s'ha abstingut a Ripoll i ha votat en contra a Manlleu.

La diputada anglesa dels Verds s'afegeix a la moció parlamentària de suport a Catalunya

L'única diputada anglesa dels Verds al parlament de Westminster, Caroline Lucas, s'ha adherit a la moció presentada per diputats del Partit Nacionalista Escocès (SNP) i del Plaid Cymru per a donar suport a Catalunya contra la sentència estatutària del Tribunal Constitucional espanyol. Amb l'ecologista anglesa ja són nou els diputats que signen la moció, que espera més suport fins que no es debati i es voti en sessió plenària.

La moció, presentada originàriament pel diputat del Plaid Cymru Hywel Williams, assevera que 'Catalunya és una nació', i recull la 'preocupació dels diputats perquè la voluntat democràtica de Catalunya ha estat sobrepassada' per un tribunal de Madrid. 'La moció manifesta el nostre suport i solidaritat amb la gent de Catalunya', va dir Williams.

A més, demana respecte al 'dret dels catalans de decidir democràticament el futur'; que l'estatut de Catalunya es desenvolupi 'tal com es va votar a les urnes', i expressa el temor que 'futurs desenvolupaments que tinguin el suport del govern i dels catalans puguin ser revisats judicialment per organismes ni neutrals ni independents'.

El govern aprova la revisió del pla territorial de l'Ebre

El govern va aprovar ahir definitivament el pla territorial de les Terres de l'Ebre, un document en què es planifica el creixement de les quatre comarques ebrenques fins al 2026 i en què es revisa el text del 2001, que era caduc.

En el pla territorial s'estima que la població ebrenca arribarà als 203.400 habitants el 2026, tindrà 102.500 treballadors i 75.600 habitatges principals.

El pla territorial preveu la reconversió en autovia de l'N-340 i com a conseqüència de les al·legacions presentades dibuixa un doble traçat al seu pas per Campredó: el de Foment, que separa el poble del barri de Font de Quinto, i l'alternativa de l'Ajuntament de Tortosa. En l'àmbit de les infraestructures, també aposta pel desdoblament de l'eix de l'Ebre, la C-12 entre Amposta i Lleida i el desdoblament de l'N-340 entre Sant Carles de la Ràpita i el port comercial d'Alcanar. Es recull la proposta de l'Idece de mantenir el calat de dos metres al canal navegable entre Tortosa i Amposta, així com la creació de petits ports fluvial i el dragatge puntual entre Tortosa i Ascó.

També es preveu la construcció de dos aeròdroms, un a la Terra Alta, a Arnes, i l'altre a la Ribera d'Ebre, al terme municipal de Móra la Nova. Pel que fa als accessos als aeròdroms, no estan concretats.

La CANC demana que l'Estat descarte Ascó

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) i el grup intercomarcal Veïns d'Ascó demanen que avui, en l'últim Consell de Ministres abans de les vacances, es descarte “definitivament” la candidatura d'Ascó per ser seu del magatzem nuclear. Per la CANC, l'ajornament de la decisió sobre on anirà finalment el cementeri nuclear crea incertesa i sosté que Ascó és on hi ha menys consens territorial.