lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 d’agost, 2009

Rigol confirma que hi serà

Joan Rigol 110809 RAC1

L'expresident del Parlament Joan Rigol ha mostrat aquest dimarts la seva disposició a participar en una manifestació unitària en defensa de l'Estatut davant una eventual sentència adversa del Tribunal Constitucional (TC). Ara bé, ha advertit que la reacció de Catalunya davant una retallada del text estatutari no pot quedar-se aquí. 'Seria parcial que tot ho poséssim en una manifestació, perquè les manifestacions al cap de quinze dies ja s'han esbravat', ha dit, en una entrevista a RAC1. Rigol ha instat els partits a traçar les 'línies vermelles' que, si es traspassen, defensaran units.

Òmnium Cultural també defensarà l'Estatut davant el TC i promou la manifestació amb Pujol, Maragall, Rigol i Barrera

L'entitat Òmnium Cultural promou una manifestació en defensa de l'Estatut davant d'una eventual sentència adversa del Tribunal Constitucional (TC). Així ho ha explicat el seu president, Jordi Porta. Porta espera que puguin comptar amb la capçalera amb els expresident de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragall, i amb els expresidents del Parlament, Joan Rigol i Heribert Barrera. Porta ha explicat que ja n'ha parlat amb Maragall, però encara no amb Pujol, a qui li proposaran. El president d'Òmnium creu que seria 'més lògic' que la manifestació es fes després de la sentència i ha descartat la data de l'11 de setembre.

S'invertiran 240.000 euros a millorar els accessos al castell de Móra d'Ebre

L'Ajuntament de Móra d'Ebre ha signat un conveni amb l'Incasòl i la direcció general de Patrimoni Cultural per a la restauració del castell de Móra d'Ebre. Arran d'aquest conveni i a través de l'aportació de l'1% cultural es destinaran 240.000 euros a la restauració dels accessos al castell. Aquesta és una altra fase de restauració d'aquest monument, que se centrarà en la millora dels accessos al castell, força degradats i dificultosos per a la gent gran, i en la instal·lació de serveis públics. Els 240.000 euros que s'hi destinaran seran finançats entre el Departament de Cultura i el consistori morenc. L'Ajuntament de Móra d'Ebre preveu finançar la seva part a través de la llei de barris i les previsions són que aquest castell sigui la seu d'un centre d'interpretació sobre la baronia d'Entença.

De fet, l'Ajuntament ja s'ha posat en contacte amb diversos historiadors i amb la Universitat Rovira i Virgili (URV). Es creu que el baró d'Entença, que va ser cap dels almogàvers i una figura important en la història de Catalunya, va ser fill de Móra d'Ebre.

Les obres de restauració del castell es posaran a licitació el 2010 i es preveu que es podran executar l'any 2011.

Els pagesos de la Ribera d'Ebre reben un terç del preu que les cireres i els préssecs tenen al mercat

El preu que els pagesos de la Ribera reben enguany per les seues cireres i préssecs té poc a veure amb el preu amb què aquests productes arriben al consumidor. Unió de Pagesos (UP) va denunciar ahir a Tortosa que la campanya de la fruita dolça s'ha iniciat amb una baixada «abusiva» dels preus als pagesos i que la situació ja és «insostenible» per a molts productors de la Ribera d'Ebre. El responsable de fruita dolça d'UP, Jaume Miquel Aleu, va precisar que els pagesos reben uns 40 cèntims per cada quilo de préssec, un producte que pot superar l'euro quan arriba al mercat. Per exemple, ahir a Tortosa el préssec groc costava uns 1,20 euros i el préssec roig, uns 1,40 euros. Els préssecs paraguaians o xinesos, molt valorats al mercat, costaven uns 2,30 euros el quilo.

El coordinador territorial de la UP, Joan Montesó, va afegir-hi que els preus pagats al pagès han baixat en una mitjana d'1,1 euros el quilo de cirera; uns 23 cèntims el quilo de nectarina i entre 20 i 40 cèntims el quilo de préssecs, segons la varietat. «Però les grans distribuïdores no han traslladat la baixada de preus als consumidors per poder mantenir el seu marge de beneficis», va denunciar.

Surt en llibertat amb càrrecs Jaume Soler, detingut per l'incendi de la pantalla gegant de Terrassa

Jaume Soler, militant de la CUP de Terrassa i d'Endavant, ha sortit a primera hora de la tarda dels jutjats de Vilanova i la Geltrú en llibertat amb càrrecs, després de declarar en relació a l'incendi d'una pantalla gegant instal·lada a Terrassa el 20 de juny per retransmetre un partit de la selecció espanyola. 'No tenen cap mena de prova', ha dit el portaveu d'Alerta Solidària, Martí Majoral. Soler va ser detingut ahir acusat de desordres públics.

'Podien haver fet un procediment ordinari i citar-lo a declarar, en comptes de detenir-lo davant de la seva família. Ha estat un càstig gratuït, una acció de repressió política.' Majoral ha explicat que, després de valorar la situació juntament amb Endavant, considerava que la detenció havia estat 'gratuïta': 'Sembla més un càstig a l'atreviment d'Endavant que no pas una actuació policíaca'.

En la declaració davant del jutge, Jaume Soler ha recordat que aquell dia ell no era a Terrassa i que no sabia pas qui havia estat l'autor de l'incendi. 'Des que va arribar a la comissaria de Vilanova, el Jaume ha insistit que desconeixia el motiu de la seva detenció i també qualsevol detall sobre els fets d'aquell dia', diu Majoral.

Ara el cas ha de ser traslladat als jutjats de Terrassa, on s'obriran diligències i es decidirà si procedeix fer un judici o no. 'Tenint en compte l'escassetat de material i proves que tenen, és probable que acabin arxivant el cas', considera el portaveu d'Alerta Solidària.

Un macroconcert vol reivindicar la música en català davant el "menyspreu" del govern valencià

Clara Andrés-Paraules, paraules

El Col·lectiu Ovidi Montllor (COM) ha organitzat per primer cop un macroconcert per al pròxim 29 d'agost a Benifairó de la Valldigna (Safor) amb 14 hores ininterrompudes de música en català amb l'objectiu d'evidenciar la qualitat dels grups existents al País Valencià i denunciar el "menyspreu" que pateix la cultura valenciana per part del govern de Francisco Camps. Pep Gimeno "Botifarra"-L'ú d'Aielo

Clara Andrés, Pep Gimeno "Botifarra" i Urbàlia Rurana són alguns dels vint artistes guanyadors dels últims edicions dels Premis Ovidi. Tots 20 grups i solistes que hi participaran, ho faran de manera desinteressada. L'objectiu, segons explica el portaveu del COM, Manolo Miralles, és "recollir fons per al Col·lectiu", una alternativa que l'organització cultural valenciana ha buscat per aconseguir finançar els seus projectes "davant l'inexistent suport del nostre govern".