lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de gener, 2009

Nit de Reis a Gaza

Aquesta nit, els nens de casa nostra esperen que passin els Reis. Els nens de Gaza sols esperen sobreviure. Els pares i mares de casa nostra han anat a rebre amb somriures els reis d'Orient (¡quin sarcasme!). Ahir, en canvi, i potser avui també, alguns pares i mares d'Israel anaven a veure en directe a la platja els bombardetjos sobre la Franja com si fos un magnífic espectable. Aquesta nit serà de regals i dolços a casa nostra. A Gaza, sense llum, sense menjar, sense aigua, sense medecines, serà una nit més de terror molt difícil de passar. En els mitjons penjats pels racons d'una casa escalfada els Reis deixaran potser soldadets de plom o plàstic... A Gaza els soldats combaten cos a cos, moren i maten, amb la població civil atrapada entre dos focs desiguals i una enorme desesperança... Per les criatures ferides a Gaza no hi ha remeis, mentre les criatures somien a casa nostra amb un despertar d'alegria i sorpreses... I en un temps que sembla més buit que mai de sentit comú, d'ordre internacional, d'humanitat i drets humans, en uns "minuts de la basura" eterns, Obama calla, i els governants que parlen finalment, com Rodríguez Zapatero, fan retòrica buida i diuen "amic" a l'Estat assassí. Les Borses de tot el món pujen i no pot haver-hi més humiliació per als pobles àrabs de tot el món que no poder fer gran cosa per ajudar a un poble germà atrapat sota les bombes més modernes que dibuixen arbres de Nadal i raïms de cap d'any en un cel de plom i mort.

Que ningú s'atreveixi a fer-nos-en còmplices! (Àngels Martínez i Castells)

ERC reclama que la Generalitat esmeni a la totalitat la proposta de Solbes

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha anunciat aquest dilluns que farà arribar al Govern una contraproposta en finançament a la feta pel ministre d'Economia espanyol, Pedro Solbes, que serà una esmena a la totalitat a la proposta del govern espanyol. Puigcercós ha declarat que la negociació s'ha de fer 'a partir de l'Estatut i no del model Solbes, ja que presenta confusions i no queden clars els models d'anivellament ni l'ordinalitat'. 'El model Solbes té perversions i confusions', ha insistit. Així mateix, ha demanat a CiU tranquil·litat i lleialtat i ha manifestat que no descarta incloure la federació nacionalista a la Comissió Mixta Estat-Generalitat.

VilaWeb/ElPunt: Esquerra vol que el govern esmeni a la totalitat la proposta de Solbes

Més de la meitat dels espanyols, convençuts que el nou finançament equival a “més diners per a Catalunya”

Portem, permanentment penjada, la "llufa" Xavier Graset 050109 Finançament CATr Ni més diners per a totes les comunitats autònomes, ni més solidaritat entre elles. Un 52,3% dels espanyols creu que les negociacions encetades per José Luís Rodríguez Zapatero i José Montilla sobre la reforma del finançament autonòmic redundaran bàsicament en més diners per a Catalunya. Un convenciment que ascendeix fins un 72,9% en els votants del PP, però que també impera entre les files del PSOE (38,7%) i entre les d’Izquierda Unida (49,2%). Així ho revela una enquesta realitzada entre el 22 i el 26 de desembre.

Escòcia declara el 2009 Any de la Tornada a Casa

Vol atraure turistes de la diàspora escocesa, més de cent milions escampats pel món El govern escocès ha declarat el 2009 Any de la Tornada a Casa per atraure turistes de la diàspora escocesa, més de cent milions, segons les estimacions que fa. Durant tot l'any hi haurà centenars d'activitats per a posar en relleu les principals contribucions escoceses a la història, des de la poesia del poeta Robert Burns al whisky. 'Serà una meravellosa celebració de tot allò que és escocès', ha dit el cap de govern, Alex Salmond. L'acte central de l'any serà el 25 de gener, coincidint amb el 250è aniversari del naixement de Burns. Com que va ser l'autor del conegut poema Auld Lang Syne, durant tot l'any se'n faran recitacions i cantades, per exemple al festival Celtic Connections. Durant l'any hom recordarà que Escòcia ha estat el bressol d'importants pensadors, com el filòsof David Hume (1711-1776) i l'economista Adam Smith (1723-1790), i que el país és la 'llar del golf', perquè n'hi ha més de cinc-cents camps de categoria.