lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 de febrer, 2008

La Comissió de la Dignitat reclama els 'papers' pendents basant-se en l'ordre judicial de fa dos anys

Dos anys després que arribessin els primers papers de Salamanca, continuen sense haver retornat els dos milions de documents pendents i també aquells set lligalls que van quedar retinguts en el primer retorn del 31 de gener del 2006. La Comissió de la Dignitat ho ha recordat aquest divendres, davant la delegació del govern, després de lliurar-hi una còpia de l'ordre de l'Audiència Nacional on es manava aquest retorn durant un període màxim de tres mesos.

Els portaveus de la Comissió han explicat que continuaran amb les seves reivindicacions i han anunciat que, si en un més no es resolen ambdues sol·licituds, faran arribar la seva petició a mans de l'Audiència Nacional perquè "obligui al govern espanyol a complir la llei". S'han mostrat confiats perquè "és la llei la que estableix un procediment per quan les administracions no compleixen les seves obligacions o les resolucions judicials". Segons ha explicat el coordinador de la plataforma, Toni Strubell, "han passat dos anys del primer retorn i ara era un bon moment per recordar a la societat civil i obrir unes diligències judicials per exigir allò que fa dos anys que no es compleix".

L'acte de protesta d'avui ha consistit en entregar al registre de la delegació una còpia de l'ordre de l'Audiència Nacional, on es manava el retorn dels documents i una còpia del requeriment judicial que denuncia la incapacitat del govern espanyol per fer complir una llei i les ordres dels tribunals.

La seva demanda feta aquest divendres també inclou la petició del retorn dels set lligalls que estan pendents, corresponents als números 150 fins al 156 i la carpeta 4 del lligall 266 de l'inventari que van ser retinguts en el lliurament del 31 de gener del 2006 i que encara estan pendents de retornar.

Socialistes i ERC no es posen d'acord sobre l'objectiu de la publicació de les balances fiscals

El candidat d'ERC per Barcelona a les eleccions generals, Joan Ridao, ha celebrat aquest divendres que el vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, hagi anunciat un grup de treball per publicar les balances fiscals. Ridao, però, ha replicat a Solbes que les balances fiscals s'han de publicar precisament per "centrar el debat de la negociació" del nou sistema de finançament, mentre que Solbes considera que aquestes no han de condicionar aquesta negociació.

Ridao, que ha fet aquestes declaracions després d'haver ofert una conferència a la Cambra de Comerç de Barcelona, ha fet servir l'expressió del "més val tard que mai'" per fer una valoració de l'anunci de Solbes, ja que s'ha hagut "d'esperar molts anys perquè un govern espanyol socialista es comprometi a fer pública la balança fiscal".

Tot i això, el candidat republicà per Barcelona ha remarcat que ara ERC voldrà "cobrar per avançat" i que tenen "penjat el cartellet d'aquí no es fia", dues expressions utilitzades per l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol aquesta setmana mateix, en un article publicat a La Vanguardia. Així, ha demanat la publicació de les balances fiscals "després de les eleccions i abans de la investidura de Zapatero", ja que "si no, no hi haurà acord". El termini que planteja Ridao serà difícil de respectar, si es té en compte que la vicepresidenta primera del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha advertit aquest divendres mateix que "encara hi ha problemes tècnics" per publicar els números. De la Vega ha dit que el govern del PSOE es compromet a publicar les balances "en la propera legislatura".