lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de febrer, 2008

eMaragall versus Cañadell

Les escoles catalanes viuran dijous una jornada de vaga convocada pels sindicats de mestres. Diuen que el conseller eMaragall fa passos cap a la privatització de l'ensenyament públic i cap a una gestió dels centres autoritària. Així ho explica a CATinfo, Rosa Cañadell, portaveu de l'USTEC, el sindicat majoritari dels mestres. Per la seva banda, però, el mateix eMaragall ho ha negat en declaracions, també a CATinfo, i emplaça els sindicats a dialogar, des d'avui mateix, per intentar, com a mínim, ajornar l'aturada a les escoles i instituts de Catalunya. Els sindicats convocants exigeixen la retirada del document de bases de la futura llei de l'educació de Catalunya. La primera entrevista s'ha produït a les onze del matí, la segona, a les dotze. Passeu i escolteu !!! Rosa Cañadell 100208 CATinfo eMaragall 100208 CATinfo

L'esquerra abertzale convoca una vaga general a Euskadi

L'esquerra abertzale ha convocat una jornada de vaga general a Euskadi i Navarra per aquest dijous, 14 de febrer, en resposta als "atacs" patits els darrers dies, amb la suspensió judicial d'activitats d'ANB i EHAK, la prohibició de presentar-se a les eleccions del 9 de març i la càrrega policial d'aquest matí en la manifestació de protesta a Bilbao.

El membre de la mesa nacional de Batasuna Mikel Etxaburu -un dels pocs que queden en llibertat després de l'empresonament de Pernando Barrena i quan ja fa mesos que una vintena de directius són en centres penitenciaris- ha cridat a la vaga aquest diumenge a la tarda, hores després dels incidents. Etxaburu assegura que volen dir prou a "l'actual estat d'excepció" i reclamar el "dret a decidir".

Aquest diumenge al matí, els efectius de la Ertzaintza enviats al lloc de la concentració pel departament d'Interior basc per ordre del jutge Baltasar Garzón han carregat contra els milers independentistes reunits a Bilbao. Convocats per càrrecs electes d'Acció Nacionalista Basca (ANB) i desafiant la prohibició de l'Audiència Nacional, els manifestants s'han trobat a les dotze del migdia per protestar contra la suspensió d'activitats del partit.

En trobar-se encerclats per la policia, els manifestants han intentat trencar els tres cordons policials muntats per avançar cap a la Gran Via, com tenien previst. Molts dels concentrats han aconseguit trencar la barrera policial i els incidents s'han multiplicat. De les càrregues s'ha passat al llançament de pedres i l'Ertzaintza ha començat a disparar les temudes pilotes de goma. Alguns dels concentrats han creuat al mig del carrer contenidors d'escombraries i el centre de Bilbao ha estat l'escenari d'una batalla campal. D'altres manifestants han anat avançant amb crits que reclamaven la independència per a Euskadi.

Després de dues hores d'incidents, els manifestants s'ha anat dispersant. La policia ha detingut cinc persones i hi ha un agent ferit i desenes de manifestants contusionats pels cops de porra i les pilotes de goma. Segons el recompte de l'Ajuntament de Bilbao, s'han bolcat 315 contenidors i se n'han cremat onze.