lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 d’abril, 2010

Puigcercós fixa el referèndum d'independència com 'el primer dels compromisos' d'Esquerra

El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha reiterat aquest diumenge al diari AVUI que el referèndum d'independència serà 'el primer dels seus compromisos' després de les eleccions. Pel líder d'ERC ara toca 'fer un pas més' per assolir 'una Catalunya independent'. Respecte a les paraules de José Montilla a Pinós, el republicà considera que el primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) 'no ens ha explicat res'. En la seva intervenció, Montilla reivindicava el seu compromís personal i polític amb Catalunya i demanava confiança per tornar a ser president. 'Ens ha dit els seus sentiments i això és legítim' ha dit el líder d'ERC 'es considera català, catalanista, espanyol i europeu' ha afegit. 'No n'hi ha prou de dir això, hem de dir quina Catalunya volem' ha sentenciat el republicà.

Joan Puigcercós: Un referèndum per superar l’autonomisme (Avui)

Laporta creu que “ens estan matant” i que l’única solució és “un Estat propi”

El president del FC Barcelona i possible candidat a les properes eleccions al Parlament, Joan Laporta, té una opinió molt clara sobre la situació política actual a Catalunya: “Ens estan matant”. Així ho ha dit aquest diumenge a la nit al programa de RAC1 ‘Tu diràs’, precisant-hi que només hi ha una solució per evitar aquesta “mort” de Catalunya, “un Estat propi”, perquè “només així pots tenir poder”.

La Coordinadora Nacional demana al Parlament una consulta vinculant

La coordinadora nacional per la consulta sobre la independència acompanyada de les comissions organitzadores locals ha aprovat per unanimitat presentar una iniciativa popular perquè el Parlament de Catalunya convoqui un referèndum vinculant. Els impulsors de les consultes sobiranistes es basen en un dictamen jurídic que demostra que Catalunya disposa del marc legal necessari per celebrar un referèndum oficial a partir de la llei de consultes aprovada pel Parlament el passat 10 de març, i recollint 220.000 signatures, però sempre amb l'autorització prèvia de l'Estat. El responsable de la coordinadora, Uriel Bertran, explica que 'ara ja tenim una estratègia a seguir després de les consultes populars'.

L'Elèctrica Dharma, Alfred Bosch i Joel Joan dónen el tret de sortida a les consultes del 25A

L’Auditori-Palau de Congressos de Girona acull avui a migdia l'acte nacional d’inici de campanya de les consultes populars sobre la independència del 25 d’abril, que es preveu multitudinari. Comptarà amb la presència de l'actor Joel Joan, l'escriptor Alfred Bosch, l'eurodiputat flamenc Jan Jambon (N-VA) i la la Companyia Elèctrica Dharma. Diversos portaveus d'algunes comissions organitzadores d'arreu del país també intervindran a l'acte amb un breu parlament.

Un homenatge amb molta història

Cançons catalanes tan tradicionals com En Joan petit, Marrameu torra castanyes o Iupi, ia! van ressonar ahir a l'espai històric del castell de Móra d'Ebre. El cantant per a públic infantil Toni Giménez va ser l'encarregat d'homenatjar el seu amic Xesco Boix, pedagog i pioner de l'animació infantil a Catalunya. Les tonades infantils de Boix, que ja fa 25 anys que va morir, perduren, i el seu material és encara una eina de treball per a mestres i educadors. Per això, tots els nens i nenes que ahir no es van voler perdre aquest espectacle no van dubtar a l'hora de cantar el balla-balla d'en Joan petit o de fer el compte enrere en la cançó de les cinc ampolles a dalt de la paret, com també ho van fer els seus pares i avis.

L'espectacle d'ahir forma part de la Mostra d'Espectacles de Memòria que ha iniciat el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe), i l'objectiu del qual és difondre aquests espais a través de propostes artístiques. Un objectiu ben assolit, ahir, ja que alguns xiquets i xiquetes van aprofitar l'ocasió per explorar aquest espai històric amb les cançons de fons, i molts veïns de Móra hi van acudir tot fent un passeig pels voltants. La d'ahir va ser la primera activitat celebrada al castell de Móra d'Ebre, i el pròxim espectacle d'aquesta mostra serà a Vilalba dels Arcs, al Centre d'Interpretació Soldats a les Trinxeres, el dia 17 d'abril, en què es representarà l'obra de teatre Alícia ja no viu aquí.