lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de juny, 2008

L'ajuntament de Barcelona restituirà les quatre columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc

Ho farà al seu emplaçament original, en comptes de fer-ho en un lateral com volien PSC i ICV Ajuntament de Barcelona 270608 CATr El ple de l'ajuntament de Barcelona ha decidit que restituirà les quatre columnes jòniques que Josep Puig i Cadafalch va erigir a Montjuïc el 1919 representant les quatre barres i que la dictadura de Primo de Rivera va fer enderrocar el 1928. Ho farà al seu emplaçament originari, al passeig de Maria Cristina després de la font màgica, en comptes de fer-ho en un lateral, com volia el govern. La Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans fa anys que en reclamava la restitució. Jordi Portabella 270608 CATr El grup municipal d'ERC ho ha proposat avui al ple municipal, essent aprovat per tots els grups. Les columnes, de vint metres d'alt i dos de diàmetre, seran visibles frontalment des de sota l'escalinata de Montjuïc. El batlle de Barcelona, Jordi Hereu, ha dit que estava content pel consens que s'havia aconseguit, per bé que el primer tinent d'alcalde, Carles Martí, ha reconegut que el canvi d'ubicació és degut a la petició que havia fet ERC al bipartit. L'entitat promotora havia criticat que si les columnes es restituïen en un lateral de la font, 'quedarien sense visibilitat, amagant el seu significat de monument a les quatre barres de la nació catalana, raó per la qual el dictador Primo de Rivera les va fer enderrocar.'

La petició comptava també amb el suport de la junta del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya; el president de l'Ateneu Barcelonès, Oriol Bohigas; el president del Ciemen, Aureli Argemí, i el director de la revista Sàpiens, Jordi Creus, entre d'altres. elDebat.cat: Barcelona recuperarà les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc

Baltasar anuncia que aquest juliol es posarà en marxa la Taula Nacional de l'Aigua per planificar els recursos hídrics a llarg termini

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha assegurat aquest divendres a Lleida que en les pròximes setmanes es constituirà la Taula Nacional de l'Aigua que rellevarà la Taula Nacional de la Sequera impulsada pel Govern davant la manca d'aigua que tenia el país fa uns mesos. Un cop superades les previsions més extremes de manca d'aigua per les pluges dels darrers mesos, el conseller ha afirmat que cal deixar de pensar en el present i, per aquest motiu, aposta per la constitució de la Taula Nacional de la l'Aigua que, amb la participació de tots els agents implicats, s'encarregarà de planificar el futur en matèria hídrica a Catalunya pels pròxims anys.

-I tots pensàvem que ja estava de vacances !!!

Puigcercós veu possible un Govern català d'ERC, PSC i CiU si es "complica" la relació amb l'Estat

Puigcercós 270608 CATr El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha opinat aquest divendres que és "molt real" la possibilitat d'un Govern català "d'unitat" amb ERC, PSC i CiU si "es complica" la relació de Catalunya amb l'Estat per un model de finançament no satisfactori o davant d'una sentència del Tribunal Constitucional (TC) adversa a l'Estatut. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha comentat que "la línia de tensió" no està en el Govern regional, sinó entre PSC i PSOE. "El que no pot ser és que la dinàmica interna del PSOE pugui acabar afectant l'executiu", ha advertit. Després de reunir-se ahir amb el president de la Generalitat, José Montilla, per plantejar-li les "línies vermelles" que ERC no està disposada a travessar, aquest divendres ha assegurat que no li agrada l'opció de sortir de l'executiu: "Posem línies vermelles precisament per reforçar i defensar la nostra posició".

"Més que abandonar l'executiu cal preveure un nou escenari", ha indicat, ja que "si de tres grups parlamentaris que sumen els vots per tenir majoria en faltés un, també s'haurà de pensar una majoria alternativa", com seria un acord ERC-CiU, o PSC-CiU o una opció d'"unitat" ERC-PSC-CiU. "És un escenari, ha argumentat, que no cal descartar si la cosa es complica" amb el finançament i la sentència del TC sobre l'Estatut, perquè "un Govern d'unitat davant de l'actitud que està tenint el Govern espanyol no és gens descartable, sinó més aviat una possibilitat molt real". Per aquesta raó, s'ha mostrat a l'expectativa de l'"actitud" dels altres partits.

A més, el president d'ERC ha acusat el PSOE i el Govern de ser "el primer que està incomplint la legalitat", "pel regateig permanent" per aplicar l'Estatut. Per Puigcercós, una sentència del TC adversa a l'Estatut "acabaria minant l'acord" de Catalunya amb l'Estat, i ha advertit el Govern que la situació serà "inadmissible" si pretén "aprofitar" el TC per retallar l'Estatut. En aquest cas, PSC i CiU "hauran de donar una explicació i fer un pas endavant", després d'haver estat els principals defensors de l'Estatut que ERC va rebutjar.

La consulta d'Ibarretxe va endavant

Parlament Basc 270608 CATr El Parlament Basc ha aprovat el projecte de llei per convocar una consulta al País Basc gràcies a un vot d'EHAK (Partit Comunista de les Terres Basques), que, com estava previst, ha trencat la igualtat entre els partidaris i els detractors de la proposta realitzada pel lehendakari, Juan José Ibarretxe.

El vot a favor de la parlamentària d'EHAK ha trencat la igualtat a 33 del tripartit (PNB-EA-EB) més Aralar, d'una banda, i del PSE-EE i el PP, per l'altra, en contra. Així, el resultat final ha sigut de 34 a favor, 33 en contra i 7 abstencions.

La llei de convocatòria i regulació d'una consulta popular, aprovada avui, preveu que el lehendakari, convoqui el dia 15 de setembre la consulta que preveu celebrar el 25 d'octubre.

El document preveu una campanya similar a la dels comicis al Parlament basc i les subvencions pels diferents partits de cara a la celebració de la consulta, segons els escons que tinguin. El departament d'Hisenda habilitarà els crèdits necessaris per al seu desenvolupament.

La llei afirma que, en no tractar-se d'una consulta per via de referèndum, en qualsevol de les seves modalitats, ni ser jurídicament vinculant, "aquest procés consultiu no necessita, per tant, la prèvia autorització de l'Estat per a la seva convocatòria". Per això, Ibarretxe defensa la seva legalitat i que "té plena validesa política i social".

Oriol Junqueras: Un llarg descens a l'horror

El 27 de juny del 1905 (14 de juny del calendari julià), els mariners del cuirassat Potemkin, atracat al port d'Odessa, es revolten perquè se'ls obliga a menjar una carn en descomposició. Una situació que s'afegeix a un llarg seguit de vexacions per part de les jerarquies militars. L'esclat transcendeix l'anècdota. La població civil se solidaritza amb els soldats amotinats. Exigeixen la millora de les condicions de vida, la fi de l'encariment dels aliments i més llibertat. La revolta s'estén a molts punts de Rússia, però Nicolau II no està disposat a fer cap concessió. L'okhrana (la policia tsarista) esclafa la protesta amb un bany de sang; la mateixa resposta que havia donat el diumenge 22 de gener del mateix any a una concentració pacífica davant del Palau d'Hivern. Preludis de l'aleshores inimaginable revolució d'octubre del 1917.

El 1925, amb només 27 anys d'edat, Eisenstein plasmarà els fets en El cuirassat Potemkin, una de les obres mestres de la història del cinema. Rodada en tan sols 2 mesos, s'emmarca en l'expressionisme avantguardista dels anys vint.

I, de fet, els rostres desencaixats per l'horror i pel dolor són els grans protagonistes de la pel·lícula. En concret, esdevé immortal l'escena d'una mare que, en rebre l'impacte d'una bala, deixa anar el cotxet on porta un nadó. I les imatges del cotxet, que salta d'esglaó en esglaó per les escales del port, s'alternen amb les passes dels soldats, que disparen sense misericòrdia sobre la població.

I, precisament, segons aquest director: "Aquest film m'ha obligat a pensar de nou en el paper del primer pla (...), capaç de despertar en l'espectador la consciència i el sentiment del que és general (...) tot reconstruint el conjunt tan sols amb la representació d'una part".