lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 d’agost, 2009

Joan Puigcercós fa pinya amb Carod i s'apunta a la manifestació preventiva d'avís al TC

El president d'ERC, Joan Puigcercós, no descarta una manifestació abans que el Tribunal Constitucional (TC) es pronunciï sobre l'Estatut, i considera "hipòcrita" que el vicepresident tercer del govern espanyol, Manuel Chaves, qualifiqui d'intolerable aquesta proposta com a mètode per pressionar el tribunal.

En declaracions als mitjans a les festes de Gràcia, Puigcercós ha indicat que el que va proposar ahir el també republicà Josep-Lluís Carod-Rovira, vicepresident del govern català, és que ara cal pressionar perquè els magistrats del TC siguin conscients de la importància d'aquesta sentència. "El que no es pot fer és esperar a veure què passa", ha dit.

Després d'haver-li preguntat concretament per la celebració d'una manifestació abans de conèixer la sentència, ha indicat que és una opció que es pot portar a terme en qualsevol moment. "Jo no diré que no", ha assenyalat Puigcercós, que sí que ha reclamat que els primers promotors d'aquesta concentració, l'entitat Òmnium Cultural, siguin els que es pronunciïn i convoquin la societat civil i política.

Pel que fa a les paraules de Chaves, Puigcercós ha estat clar: "Em sembla que Chaves fa un joc hipòcrita, perquè sap perfectament que amb algunes sentències, PSOE i PP han jugat aquesta carta de pressionar els membres del TC".

De fet, ha recordat al socialista i també als populars que els magistrats han estat escollits pels dos partits. "No juguem aquí a la independència", ha demanat Puigcercós, que també s'ha referit a les crítiques que ha rebut Carod per part d'associacions de jutges. Als magistrats els ha instat a dirigir les seves crítiques al PP, que és qui "està condicionant des de fa mesos la decisió" del TC.

En canvi, ha dit que té la sensació que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, "no es preocupa gaire" per la qüestió, malgrat el compromís que va adquirir amb PSC, CiU i ICV-EUiA.

Els jutges veuen "impresentables" les paraules de Carod i critiquen el TC per no donar la sentència

Dues de les principals associacions de jutges consideren "impresentables" les paraules del vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira, de fer una manifestació contra el Tribunal Constitucional (TC). A més, critiquen l'alt tribunal certa falta de diligència per no haver donat encara la sentència sobre l'Estatut. Per la seva banda, Carod ha remarcat de nou aquest dimarts que la proposta de fer la marxa abans de conèixer la resolució del TC la va fer a títol personal i ha recordat que "els governs no convoquen manifestacions, això ho fa la societat civil". A més ha reivindicat un altre cop el dret "democràtic, irrenunciable, bàsic i legítim" de la societat catalana a manifestar-se a favor d'un Estatut ja ratificat, amb la perspectiva de la sentència del Tribunal Constitucional (TC). El portaveu de l'associació de jutges Francisco de Vitoria, Marcelino Sexmero, ha qualificat d'"impresentables" les declaracions de Carod ja que "no és acceptable" cap tipus de pressió contra un òrgan de justícia perquè "afecta la independència del TC". "Els polítics han de dedicar-se a fer govern i oposició", ha subratllat. Per la seva banda, el portaveu de l'Associació Professional de la Magistratura (APM), Antonio García, considera d'una "irresponsabilitat institucional insuperable" la intenció d'ERC de pressionar els magistrats del TC.

Vicent Sanchis: Tothom pressiona

El govern espanyol s'afegeix a les crítiques del PP contra la manifestació

... i així, cada dia, fins a l'11 de setembre!!! El govern espanyol, a través del vicepresident tercer, Manuel Chaves, s'ha sumat aquest dimarts a les crítiques llançades pel PP contra la manifestació. El també ministre de Política Territorial ha assegurat, com també va dir ahir la vicesecretària d'organització del PP, Ana Mato, que convocar una marxa abans que es conegui la sentència del Constitucional és una manera "intolerable" de "pressionar" l'alt tribunal.

Chaves considera que la proposta de Josep-Lluís Carod-Rovira d'organitzar una manifestació contra el TC abans que es conegui la sentència sobre l'Estatut no és adequadra. "És una forma de pressió cap un tribunal que és la cúpula del nostre sistema constitucional", ha afegit.

Chaves ha dit que "respectarà sempre la decisió del tribunal" però també ha comentat que espera que la sentència declari la constitucionalitat d'un Estatut aprovat pel parlament català i majoritàriament al Congrés.

Chaves ha recordat que altres estatuts, com l'andalús, té normes molt similars a les recollides en el català i ha estimat que la sentència serà "transcendental", ja que establirà de quina manera es poden interpretar els estatuts d'autonomia en relació amb la pròpia Constitució.

El ministre espanyol també ha dit que no té cap dada sobre la data en la qual es coneixerà la decisió del Constitucional entorn de l'Estatut i ha comentat que suposa que "aquesta serà una dada que tingui, molt en secret, el tribunal".

Jordi Ausàs rebutja manifestar-se en contra de la sentència abans que es dicti

Jordi Ausàs ERC 180809 CATr

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs (ERC), ha rebutjat aquest dimarts manifestar-se en contra de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) abans que aquesta es produeixi. "No ens hem de posar la bena abans de la ferida", ha dit.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Ausàs ha matisat la proposta feta ahir pel seu company de partit i vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, que va advocar ahir per fer una manifestació per defensar l'Estatut abans de la decisió del TC, i ha considerat que una bona data per convocar-la seria l'11 de setembre.

Ausàs ha defensat que els ciutadans puguin sortir al carrer, fins i tot l'11 de setembre, i defensin l'Estatut, però ha afegit: "No ens podem posicionar en contra d'una sentència que encara no ha vist la llum".

Si finalment la sentència retalla el text, ha defensat una resposta "unitària, forta", una manifestació possiblement, ha dit, però també una reacció "política i institucional". Segons la seva opinió, aquesta decisió del tribunal demostrarà que el "sostre autonòmic ha arribat a la seva fi".

Carles Móra: 'Hem d'evitar que Arenys de Munt se senti intimidat'

Carles Móra 180809 CATr

L'Ajuntament d'Arenys de Munt segueix demanant al govern que la manifestació convocada per la Falange el 13 de setembre, el mateix dia de la celebració d'una consulta sobre l'autodeterminació, es faci un altre dia per evitar que hi hagi moments de tensió o possibles aldarulls. 'Hem d'evitar que el poble se senti intimidat per un grup de gent'.

Malgrat la petició de l'ajuntament, el departament d'Interior manté el permís. El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ho ha justificat, dient que 'en democràcia tothom té dret de manifestar-se'. Carles Móra hi està d'acord, però pensa que la manifestació dels falangistes s'hauria de fer un altre dia, perquè pels volts de l'Onze de Setembre Arenys de Munt sempre es vesteix de festa, amb activitats que duren tres dies i que inclouen enguany aquesta consulta popular. Falange va convocar la manifestació el mateix dia de la consulta precisament per mostrar-hi rebuig. Però això fa que hi hagi gent que se senti intimidada i que aquell dia fins i tot tingui por de sortir al carrer, segons que explica el batlle. Cal dir que Falange ja fa setmanes que protesta i reparteix pamflets contra la consulta a Arenys de Munt.

De fet, quan hi ha una convocatòria electoral les manifestacions són prohibides, precisament perquè no pugui alterar-ne el funcionament. En aquest cas, el batlle creu que la manifestació de Falange alteraria el desenvolupament de la consulta.

El govern garanteix que el 2009 Catalunya superarà la mitjana de recursos per càpita

Malgrat que el nou model de finançament no precisa enlloc en quina posició quedaran els territoris després de contribuir a la solidaritat i de repartir els diferents fons especials, l’executiu català dóna per fet que tancarà el 2009 per sobre de la mitjana espanyola de recursos per càpita. Així ho ha assegurat el secretari general d’Economia i Finances, Martí Carnicer, aquest dimarts a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), on ha recordat que les previsions que va fer el govern en el moment de negociar el model a Madrid segueixen sent vàlides per a aquest any.

“Som conscients que la recaptació d’impostos el 2009 serà menor que el 2007, però això no vol dir que els guanys del model nou en relació a l’antic no es mantinguin. Estan tancats i pactats amb l’Estat, perquè no depenen de l’evolució fiscal de Catalunya sinó que corresponen a paràmetres al marge de la conjuntura econòmica. Per tant, donem per fet que en situarem per sobre de la mitjana espanyola en recursos per càpita tal com vam preveure en tancar l’acord”.

Carnicer respon així a l'estudi de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (FEDEA), una entitat privada que té com a patrons La Caixa, Abertis, Ferrovial, Repsol, Caja Madrid, Acciona, Iberdrola i el Banc Sabadell, entre d’altres, i que manté que Catalunya no sobrepassarà el 99,1%, per sota de la mitjana, en l'índex de recursos per càpita.

Els pobles de la mancomunitat del Sénia tenen 4.080 oliveres mil·lenàries

El biòleg Romà Senar ja ha completat l'inventari de les oliveres mil·lenàries o monumentals que hi ha als 18 pobles de la mancomunitat del Sénia. Hi ha 4.080 arbres de més de 3,5 metres de perímetre de tronc, sobretot a Ulldecona, Canet i la Jana. Però l'olivera més grossa, amb 10.20 metres de perímetre, és a Traiguera.