lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 de setembre, 2009

ERC proposa una reforma del Constitucional espanyol perquè no pugui pronunciar-se sobre els estatuts

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha presentat aquest divendres una proposició de llei al Congrés dels Diputats per modificar la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional espanyol (TC) i impedir que en un futur el tribunal pugui pronunciar-se sobre estatuts d'autonomia com el català. La proposta, però, no tindria efectes retroactius i, per tant, no afectaria als actuals recursos contra el text estatutari. La proposta dels republicans també reclama que els membres del tribunal en funcions siguin cessats al cap de sis mesos si els seus substituts no són designats, o impedir que es pugui recusar un magistrat per la publicació d'estudis de caràcter acadèmic, com el cas del magistrat Pablo Pérez Tremps.

Avui: ERC proposa reformar el TC perquè no pugui pronunciar-se sobre els estatuts

Lleida diu 'no' a la consulta sobre la independència

El ple municipal de l'Ajuntament de Lleida ha rebutjat aquest divendres donar suport institucional a les possibles consultes populars municipals sobre la independència que s'organitzin a la ciutat, i a la iniciativa en general que s'està estenent a diversos punts de Catalunya.

Els grups del PSC, el Partit Popular i el regidor no adscrit Ismael Zapater han votat en contra d'una moció presentada per ERC, que ha rebut el suport de Convergència i Unió i Iniciativa per Catalunya-Verds. L'equip de govern socialista ha dit que no comparteix "ni la forma, ni el fons, ni l'esperit de la moció, perquè les consultes d'aquest tipus no són de competència municipal".

VilaWeb: Molts ajuntaments se sumen a les consultes sobre la independència de Catalunya

directe.cat: L''efecte contagi' d'Arenys de Munt, més que confirmat

Avui: El PSC a Montblanc i Vilobí d'Onyar, amb la consulta

Carretero: 'Si traiem menys de deu diputats haurem fracassat'

S'ha acabat la dicotomia nacionalista d'ERC i CiU al Parlament de Catalunya. En les properes eleccions Reagrupament.cat presentarà candidatura, i el seu líder, Joan Carretero, ha assegurat que esperen aconseguir més de 10 diputats, perquè sinó 'haurem fracassat'. El líder independentista també ha explicat que si no tenen majoria absoluta no entraran al Govern. Carretero ha explicat que l’objectiu del seu moviment és unir 'tots els grups, grupúscles i grupets de l’independentisme' per 'anar més lluny'. Pel que fa als possibles suports puntuals després de les eleccions, Carretero ha avançat que farà el possible perquè el tripartit 'no es repeteixi', ja que 'desnacionalitza el nostre país'.

Joan Carretero: "Si traiem menys de deu diputats, haurem fracassat"(Avui)

El jutge desestima cridar ara a declarar Millet i Montull sobre l'actuació al Palau

El titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, Juli Solaz, ha desestimat la petició de la Fiscalia perquè cridi a declarar els dos principals implicats en el cas de desviament de fons del Palau de la Música, Fèlix Millet i Jordi Montull.

Segons el fiscal portaveu, Pedro Ariche, la Fiscalia ha rebut aquest divendres la resposta del jutge, que desestima la compareixença dels dos implicats "fins que no tingui coneixement de la totalitat dels fets imputables".

El fiscal havia reclamat al jutge que cités els implicats per poder sol·licitar algun tipus de mesura cautelar com, per exemple, el seu ingrés a presó preventiva, el pagament d'una fiança o la seva presència cada cert nombre de dies al jutjat o a comissaria. El fiscal portaveu ha insistit que "els fets imputables en la querella són suficients perquè es prengui declaració als implicats".

LaVanguardia: El juez desestima llamar a declarar a Fèlix Millet y Jordi Montull

elPeriodico: Millet o com figurar i cobrar

Avui: Millet té prop de 40 propietats a Barcelona, el Vallès i Menorca

La Comissió Europea alerta als immigrants que si no aprenen català 'no s'integraran' a Catalunya

El comissari europeu de Multilingüisme, Leonard Orban, ha declarat aquest divendres a Brussel·les en motiu de la celebració del Dia Europeu de les Llengües que aprendre la llengua pròpia del país d'acollida és imprescindible perquè es produeixi la integració total dels immigrants que arriben a la Unió Europea. Orban ha recordat que la integració lingüística ha de ser una prioritat per tots els immigrants, 'no només pels nens', tot just després de fer públiques les dades d'Eurostat que revelen que el 46,6% dels adults espanyols només parlen castellà. L'estat espanyol figura entre els tres països de la Unió Europea amb una proporció més gran d'adults d'entre 25 i 64 anys que no parlen cap llengua estrangera. Per contra, Orban ha lloat de nou el model lingüístic català.

Yahoo! elimina el portal català, que va rebre subvencions importants per a obrir-lo

La pàgina principal de Yahoo! ha estat redissenyada a la majoria de països i se n'ha suprimit la versió catalana. La multinacional nord-americana ho ha justificat tot dient que hi havia un nombre escàs d'usuaris que hi accedien i que calia prioritzar els mercats (l'espanyol, en aquest cas). Yahoo!, tanmateix continua tenint a Barcelona una oficina de vendes i un laboratori d'investigació. Ara la pàgina ct.yahoo.com readreça a m.es.yahoo.com.

Segons fonts de Yahoo!, és possible de llegir les notícies en català, però des de la pàgina espanyola. A més a més, cal personalitzar la pàgina d'entrada per registrar-hi els canvis.

La Generalitat de Catalunya, el govern d'Andorra (20%), la Coorporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) i l'empresa Nominàlia van pagar sis-cents mil euros, el 2001, a Yahoo perquè obrís la pàgina en català, que es va estrenar el 2002.

La nova pàgina de Yahoo!, que elimina el català, s'ha implantat als Estats Units i als estats espanyol, francès i britànic. Però a països com Itàlia i Alemanya, encara s'hi manté la pàgina antiga.

Un any més, 'Torna en Serrallonga' a Sant Hilari Sacalm

Tot és a punt a Sant Hilari Sacalm (la Selva) per a celebrar la festa Torna en Serrallonga, que durarà fins diumenge. Bandolers de molts indrets tenen, tots aquests dies, una cita indefugible. Una conferència sobre 'Bruixes i bandolers' a càrrec d'Antoni Pladevall, i una cercavila inauguren avui la programació, que inclou un espectacle de titelles, la IX Trobada de Cantadors, un mercat barroc, balls tradicionals populars i molts actes més. La festa es va idear amb el propòsit de contribuir a recuperar la cultura popular lligada a la història i al bandolerisme barroc, partint de la figura de Joan Sala i Ferrer, més conegut per Serrallonga. Però, com expliquen a la web els organitzadors, 'en realitat no es commemora la figura d'en Serrallonga, sinó, la llegenda que s'ha forjat al voltant seu. La seva figura va inspirar cançons, versos i moltes coses més, com ara el Ball d'en Serrallonga. El Ball d'en Serrallonga es dansa des de fa segles i hem recuperat el Ball i us el volem mostrar.'

L'estudiós de Serrallonga i blocaire de VilaWeb Ramon Verdaguer explica algunes de les anècdotes i vivències del bandoler que l'han fet passar a la història: el paper de la Margarida o la importància del crit 'visca la terra, muira el mal govern'.