lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de maig, 2008

Jóvens de les Terres de l'Ebre tapien la delegació del govern a les Terres de l'Ebre

L'aigua no està en venda Un centenar d'activistes convocats per Jóvens de les Terres de l'Ebres'han concentrat avui al vespre davant de la seu de la delegació del govern a les Terres de l'Ebre de Tortosa per denunciar que no ha servit per defensar el territori. L'han clausurada literalment aixecant-hi un mur a la porta perquè, segons han dit, no necessiten cap sucursal per sentir de més a prop allò que decideixin a la Generalitat i no se senten representats per una institució que consideren 'una despesa innecessària'. En un manifest que s'ha llegit després de clausurar la delegació, un portaveu de Jóvens ha dit que la delegació no havia servit per plantar cara als transvasaments ni s'hi havia oposat de manera ferma. També ha denunciat la passivitat per aturar els projectes especulatius a les Terres de l'Ebre, que no s'hagin evitat els 'continus accidents nuclears', i que s'hagi permès la construcció de masses generadors eòlics d'electricitat. L'oposicio al transvasament arriba a Barcelona

A l'acte reivindicatiu també s'ha parlat de diverses activitats que estan preparant contra el transvasament de l'Ebre, com la manifestació prevista pel 18 de maig a Amposta o l'acte que es farà divendres que ve al Casinet d'Hostafrancs de Barcelona amb la participació de Manolo Tomàs, Pep Riera, la plataforma Prou Sal (Sallent), la plataforma Gent del Ter, la federació Ecologistes de Catalunya i Jóvens de les Terres de l'Ebre. De fet, a Barcelona mateix s'està gestant una Plataforma Metropolitana Contra els Transvasaments formada per diversos col·lectius i entitats de la ciutat i que també prepara mobilitzacions. Jóvens de l'Ebre: tanquem la Delegació del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre

Nota de premsa de Joves de les Terres de l’Ebre

VilaWeb/ElPunt: Els Jóvens de l'Ebre tapien la delegació del govern a Tortosa

Milers de persones es manifesten a Arrasate contra l'empresonament de l'alcaldessa

Arrasate 030508 CATr Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a la tarda pels carrers d'Arrasate, a Gipúscoa, per protestar per l'empresonament de l'alcaldessa, Inocencia Galparsoro, d'Acció Nacionalista Basca, ordenat dimecres pel jutge de l'Audiencia Nacional Baltasar Garzón sota l'acusació de col·laboració amb ETA.

Agents de la Guàrdia Civil han fet controls al peatge de l'autopista d'accés a la població un estona abans de l'inici de la protesta. Segons han indicat testimonis presencials a Europa Press, els agents de l'institut armat han aturat a, com a mínim, dos autobusos i un turisme, i han fet diverses identificacions.

A l'edifici de l'Ajuntament d'Arrasate, abans que s'iniciés la marxa, havien estat col·locades dues pancartes amb els lemes escrits en euskera: "PSOE-PNB el que no heu aconseguit amb les mocions... per la força? Llibertat per a Inocencia" i 'No ens callareu, Inocencia el poble està amb tu'. La marxa s'ha iniciat a dos quarts de sis de la tarda, amb la plaça plena de gom a gom de ciutadanes que portaven ikurriñes i banderes de Navarra, i ha transcorregut sense cap incident. Per evitar tensions, la presència policial ha estat molt discreta. L'Ertzaintza gairebé no hi era –almenys visiblement– i la protesta ha estat regulada, pel que fa al trànsit dels carrers, per la policia municipal, de la qual Galparsoro, com a alcaldessa, n'és la màxima responsable actualment.

Entre els congregats, hi havia dirigents de l'esquerra abertzale com Itziar Aizpurua (històrica dirigent de Batasuna), Asier Birumbrales (Moviment pro Amnistia), Miren Legorburu (regidor d'ANB a Hondarribia), Nekane Erauskin (parlamentària d'EHAK), Iñaki Errazkin (alcalde d'Azpeitia d'ANB), i Xabier Zubizarreta (exalcalde d'Arrasate que va abandonar el càrrec per una moció de censura).

Hores abans de la manifestació, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha puntualitzat que l'autorització o la prohibició de la marxa depenien del govern basc, que no ha intentat impedir-la, però ha advertit que l'Audiència Nacional "es pronunciarà si els jutges consideren que és il·legal".

20 anys dels Gegants Treball i Cultura

L'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya celebra el 20è aniversari dels gegants en Treball i na Cultura a Miravet.

Programa d'actes

A les 5 de la tarda,

Plantada de Gegants i Capgrossos, amb les poblacions que han estat “Ciutat Gegantera de Catalunya”, “Trobada Nacional de Capgrossos de Catalunya” i colles representants de les diferents comarques.

A 2/4 de les 6 de la tarda,

Recepció de l’Alcalde de Miravet a l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament.

A 2/4 de 7 de la tarda,

Passejada pels carrers de Miravet, fins a la Plaça de l’Arenal.

Acte commemoratiu dels 20 anys d’En Treball i Na Cultura

Mostra de balls de les colles representants de les comarques.

Estrena dels nous vestits dels Gegantons de l’ACGC

Estrena del nou ball dels Gegantons, “Peuets de Gegant”, compost per Paco Lavega d’Ulldecona.

Parlaments de benvinguda.

Sopar popular per les colles.

A les 10 de la nit, al Castell de Miravet,

Macro-representació “HISTÒRIA GEGANT DE CATALUNYA”, a càrrec de la companyia “Gog i Magog”.

Espectacle de música, balls, foc, color, … amb tot d’imatgeria festiva d’arreu de Catalunya (gegants, bestiari, capgrossos, …)

En acabar:

Baixada nocturna en torxes del Castell al poble, encapçalada pels Gegantons, Capgrossos i en Treball i Na Cultura. Així com també totes les colles participants a l’espectacle.

Durant el recorregut, com a fet excepcional, en Treball i na Cultura podran ser portats per tots els geganters que vulguin agafar-los.

A les 12 de la nit, a la Plaça de l’Arenal,

Totes les “Ciutat Geganteres” obriran la nit de revetlla amb la interpretació conjunta del “Ball Nou”.

Fi de festa sorpresa i “Ball d’Aniversari” d’En Treball i Na Cultura.

Ball folk amb "Marcel Casellas i “La Principal de La Nit"

Llista de colles inscrites PER MOLTS ANYS TREBALL I CULTURA

Miravet ha estat una festa que mai oblidarà el món geganter !!!. Gràcies als miler de geganters que vareu participar, als visitants i a tot el poble de Miravet.

Junts hem aconseguit una fita històrica !!

GRÀCIES.

Els Jóvens en Defensa de l'Ebre boicotegen l'estand d'Agricultura a la fira de Tortosa

Jotes per la defensa de l'Ebre Els Jóvens en Defensa de l'Ebre van protagonitzar ahir a la tarda una acció llampec a Expoebre, que va consistir en l'ocupació de l'estand que el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) té a la fira multisectorial de Tortosa. Els activistes de la branca juvenil de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) van desplegar-hi una pancarta i alguns van encadenar-se a l'estand, al qual van canviar el cartell pel de «Gestió Mercantil dels Recursos Naturals SA». La protesta tenia l'objectiu de denunciar que Agricultura promou més regadius a Catalunya mentre s'agreuja la situació de sequera i s'aprova la interconnexió de xarxes. A més, era una prèvia de l'acció que Jóvens en Defensa de l'Ebre pensa fer avui a la seu de la Generalitat a Tortosa.

VilaWeb/ElPunt: Els Jóvens en Defensa de l'Ebre ocupen l'estand d'Agricultura a la fira de Tortosa

La Plataforma en Defensa de la Terra Alta dóna suport a la manifestació d'Amposta

La Plataforma en Defensa de la Terra Alta i l'Associació en Defensa de la Terra i el Vent de Tots, de la Fatarella, han anunciat en un comunicat conjunt que donen suport a la manifestació que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha convocat pel 18 de maig a Amposta, per protestar contra el transvasament de l'Ebre a Barcelona. De fet, aquest serà un dels punts de què es tractarà el dia abans, 17 de maig, en una assemblea general de les associacions i entitats ciutadanes de la Terra Alta, que tindrà lloc al Palau del Castelló de Gandesa (antiga presó). També s'hi analitzarà la situació de la comarca davant dels projectes que l'afecten des del punt de vista social, mediambiental, de salut o desenvolupament econòmic, i donaran suport a l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan després del sondeig popular contra la instal·lació del parc eòlic dels Pesells. A més, demanaran responsabilitats per la fuita radioactiva d'Ascó i s'explicarà la situació dels expropiats per la construcció de la línia d'alta tensió d'evacuació dels parcs eòlics. En aquest sentit, s'informarà dels convenis signats entre ajuntaments i promotores, i es decidiran les accions per defensar un altre model per a la Terra Alta.

El Tribunal Constitucional qüestiona la disposició que obliga a invertir a Catalunya

En les deliberacions actuals, s’ha posat de manifest una confluència de posicions entre l’esmena a la totalitat que representa el recurs del PP i l’argumentació presentada per l’advocat de l’Estat, més moderada. La conclusió és una evident retallada del text que va ser aprovat en el seu moment per les Corts i que va rebre després el vistiplau dels catalans en referèndum.

Inversions

El Tribunal Constitucional qüestiona l’emblemàtica disposició addicional tercera de l’Estatut, que obliga l’Estat a invertir durant un període de set anys a Catalunya l’equivalent al PIB català en relació amb l’espanyol. La majoria de membres de l’alt tribunal s’estan decantant per considerar només indicatiu aquest apartat, en les deliberacions fetes fins ara sobre el recurs del PP a l’Estatut, segons han informat a l’AVUI fonts jurídiques. Argumenten que l’Estatut no pot obligar l’Estat en la seva política.

Transvasament

Es dóna el cas que aquesta disposició addicional ha estat fins ara el principal element de negociació respecte al nou Estatut en els contactes que ha mantingut el govern català amb el central, amb l’objectiu d’acordar inversions estatals per a Catalunya. Fins i tot se n’ha fet dependre el pagament de les obres del transvasament de l’Ebre, amb l’oposició en aquest cas de CiU i d’ERC. El redactat d’aquesta matèria és un dels que van acordar el president José Luis Rodríguez Zapatero i el líder convergent Artur Mas, en la reunió, d'amagatotis, que van mantenir a la Moncloa.

Som una nació ?

Un dels punts que queda tocat és la definició de Catalunya com a nació en el preàmbul. No serà suprimida, però la majoria de l’alt tribunal és partidària de treure-li tota capacitat interpretativa per a la resta de l’Estatut. Aquesta capacitat la tenia pel simple fet que la nació consta en el preàmbul, si bé sense la validesa jurídica que representaria formar part de l’articulat.

Finançament

També pot caure tot el que fa referència a la relació bilateral entre Catalunya i l’Estat, una qüestió de gran importància política perquè és la base per sustreure la Generalitat de l’anomenat cafè per a tothom. Aquesta distinció va ser precisament una de les que va justificar l’elaboració del nou Estatut, i en depenen matèries tan decisives com el caràcter bilateral de la negociació del finançament català, així com un tracte de tu a tu en les relacions polítiques fixat en una gran comissió Estat-Generalitat.

Justícia

També el TC preveu declarar nul el capítol de la justícia, respecte al qual el poder judicial expressa reserves. L’Associació Professional de la Magistratura, de signe conservador, és molt contundent en aquest aspecte, i un nombre significatiu de membres del Constitucional hi són sensibles.

Ús del català

Una situació encara més greu és la política lingüística, ja que es qüestiona el deure de conèixer el català, amb la implicació que això pot tenir per al model d’ensenyament.

Oriol Junqueras: Pagesos i demagogs

A les darreres dècades, molts polítics, economistes i opinadors han convertit la defensa de l’agricultura europea en quelcom políticament incorrecte. En aquesta campanya contra els nostres pagesos, aquests setciències universitaris s’han embolcallat sovint en una toga neoliberal. I, sovint, els pitjors enemics de les grans construccions teòriques són aquells que pretenen defensar-les; doncs, en realitat, acostumen a intentar dissimular la seva mediocritat individual sota el paraigua d’aquelles grans concepcions ideològiques. Així, de la mateixa manera que bona part del desprestigi del marxisme ha estat causat pels marxistes, el neoliberalisme ha esdevingut un camp de mines sembrades pels mateixos neoliberals.

En general, incapaços de gestionar les complexitats de la societat humana, els mediocres tan sols poden sentir-se còmodes en escenaris extremadament simplificats, on les reflexions abstractes i les dades concretes són substituïdes pel pitjor marketing emocional. Així, per exemple, moltes vegades hem sentit que els pagesos europeus són els culpables de la misèria del Tercer Món, atès que suposadament els productes agrícoles europeus impedeixen l’entrada dels productes procedents del països pobres. I, malauradament per a la causa de la veritat, aquest argument pot resultar versemblant i commovedor; però és quasi integrament fals.

En primer lloc, quan Europa substitueix la seva producció agrícola per productes procedents d’altres llocs del món, la major part dels beneficis no recauen en els pagesos dels països pobres, sinó en unes poques multinacionals que s’apropien (en règim d’oligopoli o fins i tot de monopsoni) dels excedents agrícoles en els països d’origen i que els distribueixen a Europa en les mateixes condicions oligopolístiques.

Hayek, Freedman i els altres pares intel·lectuals del neoliberalisme quedarien esgarrifats, si veiessin com els seus arguments en favor de la lliure competència són tergiversats impúdicament pels actuals neoliberals de pa sucat amb oli. Massa sovint les apel·lacions a la llibertat, a la solidaritat i a la caritat tan sols han servit per engreixar els comptes de resultats d’unes quantes empreses, que a més han escurat els recursos dels pagesos del Tercer Món (gràcies al control de les llavors, dels fertilitzants, de la maquinària, dels transport, de les assegurances…). D’altra banda, em sembla una mica sospitós que el desenvolupament del Tercer Món hagi de recaure tan sols sobre el sacrifici dels pagesos europeus. Potser, tots plegats sortiríem guanyant, si Europa es dediqués a la importació de polítics, economistes i periodistes. Doncs, probablement, aquells països s’alliberarien d’una colla d’incompetents; i, tot i així, és possible que nosaltres també hi sortíssim guanyant, tot substituint a molts dels nostres polítics, economistes i periodistes, que des de fa tant de temps s’entesten en ser tan incompetents com poden.

Espero que, si algú pensa que aquest article té un to demagògic, faci el favor de perdonar-me en nom de la meva voluntat didàctica a l’hora de denunciar l’oceà de demagògia en què des de fa tants anys intentem ofegar la nostra pagesia.