lo carrer del riu

lo carrer del riu

24 de desembre, 2008

BON NADAL !!!

...i nasqué com un altre home qualsevol...

El govern apel·la a Macià

“Que mai no es pugui dir que havíem fracassat col·lectivament per no saber-nos entendre”. Aquestes paraules del primer president de la Generalitat contemporània, Francesc Macià, adreçades als polítics catalans en el context de les complexes relacions del seu govern amb el de la República espanyola per l’Estatut del 1932, han servit avui a l’actual president, José Montilla, per reivindicar “unitat” política i “cohesió de la societat catalana” davant la negociació amb el govern espanyol pel nou sistema de finançament de la Generalitat.

Montilla no ha esmentat el procés de negociació pel finançament que ara hi ha en dansa, però el seu discurs només es podia interpretar en aquesta clau, ja que ha remarcat que les velles paraules de l’Avi suposen “una reflexió que manté avui tot el sentit”. Per la seva part, el vicepresident republicà ha afirmat que d'en Macià “prenen cos com mai” dues línies del sentiment col·lectiu de Catalunya: “La recuperació de les llibertats nacionals i la justícia social”. I desmentint els qui anteposen el nacionalisme de Macià al seu esquerranisme, ha afirmat: “Ni Macià era només un catalanista independentista, ni Companys només un home d’esquerres”. Carod ha remarcat que el fundador d’Estat Català i d’ERC va entendre “la defensa del país sempre unida a conquestes socials i democràtiques”.

Al seu torn, el president d’ICV ha remarcat que “rememorar Macià suposa recuperar la memòria de la lluita per les llibertats nacionals i els drets socials”, ja que “no hi pot haver progrés social sense progrés nacional”.

Avui: Macià, l’heroi insurrecte

Puigcercós crida el Govern a encapçalar un clam unitari català si no hi ha acord el 31 de desembre

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha instat el govern català a encapçalar una resposta unitària de la societat catalana en cas que el 31 de desembre, o al voltant d'aquesta data, no hi hagi acord amb el govern espanyol sobre el nou model de finançament.

"Si el 31 no hi ha un acord visible, entrem en una nova dimensió", ha assegurat, i ha reclamat una "proposta seriosa" per part del govern, els partits, les patronals, les cambres de comerç i els sindicats, per dir "ja n'hi ha prou".

Puigcercós no veu a prop un possible acord i ha alertat que ERC no acceptarà un acord de bases, ja que ho considera "fum". Per axiò, ha cridat a "plantar-se" si l'acord no és bo i seguir negociant, encara que la resta de territoris de l'Estat acceptin la proposta de Solbes i Rodríguez Zapatero.

eldebat.cat: Puigcercós crida el Govern a liderar un clam unitari si l'any acaba sense acord

Les JERC reparteixen adhesius amb la frase ‘Mori el Borbó!’

Aprofitant que aquesta nit el rei emet el seu particular missatge de Nadal, els joves d’ERC de Barcelona repartiran durant tot el dia 25.000 adhesius amb la frase que ha suscitat més polèmica les últimes setmanes, el Visca la república, mori el Borbó! que el diputat republicà Joan Tardà va exclamar en un acte amb les JERC el dia de la Constitució. Es tracta d’una mena d’acció de solidaritat amb el diputat, que ha rebut les crítiques de la majoria de la classe política espanyola i de determinats mitjans de comunicació.

A més de la frase, els adhesius s’il·lustren amb una foto de Felip V de cap per avall i la sentència Prou imposicions, avancem cap a la independència. Els joves tenen intenció de posar en marxa a partir de l’any que ve una campanya “antimonàrquica” i censuren que el rei tingui avui quota de pantalla i que, en canvi, s’hagi “criminalitzat” Tardà per haver exclamat la frase.

El cant de la Sibil·la tornarà a sonar avui a tot el país

El Cant de la Sibil·la, un anunci de la fi del món, tornarà a sonar aquesta nit en força poblacions del nostre país, com cada nit de Nadal. És el drama més antic que hom coneix, car sabem que ja es cantava a Ripoll el segle X. Sembla que deriva de les homilies nadalenques que volien convèncer els descreguts del retorn de Crist. Fins al segle XIII es cantava en llatí però de mica en mica es va anar adaptant al català, a l'occità i al francès.

El cant es podrà sentir a moltes esglésies de Mallorca, en particular al santuari de Lluc. També a la catedral de Santa Maria del Mar de Barcelona i a l'Alguer. Aquests últims anys el Cant de la Sibil·la s'ha recuperat també a Ontinyent, on es representa cada 22 de desembre a l'església de l'Assumpció de Santa Maria.