lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 d’agost, 2008

Adjudiquen el cementiri de residus nuclears d'Ascó per dotze milions d'euros

Seguretat Nuclear 270808 CATr La inoportuna publicació al BOE d'ahir de l'anunci d'adjudicació del projecte del magatzem temporal individual (MTI) de combustible irradiat ha reobert la polèmica sobre els residus d'alta activitat radioactiva i la vida útil de les centrals quaranta-vuit hores després que l'incendi de Vandellòs II hagi tornat a qüestionar la fiabilitat de la indústria atòmica. La caixa dels trons ja es va destapar quan, a l'abril, l'empresa estatal de residus, Enresa, va posar en concurs les bases del projecte. L'anunci va coincidir llavors amb un altre incident, el de la fuita de partícules radioactives d'Ascó I. L'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) i la Coordinadora Anticementiri de Residus Nuclears (CANC) van reiterar ahir la seva oposició al projecte per motius diversos. VilaWeb/ElPunt: L'adjudicació del magatzem nuclear d'Ascó reobre el debat sobre els residus

El govern es desentén del pacte de Saura amb De la Vega pel finançament

Res no s'ha mogut en la negociació del finançament d'ençà que el 9 d'agost el govern espanyol va incomplir el mandat estatutari de tenir-ne acordat el nou model. És la conclusió de la primera reunió després del parèntesi estival de l'executiu català, que va desautoritzar l'acord subscrit del president d'ICV, Joan Saura, i la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, perquè abans de tres mesos hi hagi un pacte sobre el sistema. És un acord «de partit» que no hauria d'haver fet el també conseller d'Interior, segons li van retreure el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, i consellers d'ERC, que li van recriminar que hagi confós els papers a ICV i la Generalitat. El govern continua esperant una altra proposta de finançament de l'Estat.

VilaWeb/ElPunt: El govern desautoritza Saura i es desentén de l'acord de finançament amb De la Vega

VilaWeb/ElPunt: CiU demanarà al govern que retiri Saura del desplegament de l'estatut

Cent vint tones de tomàquets a Bunyol

Com cada últim dimecres d'agost, Bunyol (Foia de Bunyol) ha celebrat avui la seva festa més coneguda: la Tomatina, de renom internacional.

Hi han acudit uns quaranta mil participants, que han tirat cent vint tones de tomàquet. A les onze, un coet ha anunciat el començament de la batalla, que ha durat una hora. Perquè tot anés sobre rodes, els participants han hagut de tenir presents algunes normes com, per exemple, la d’aixafar els tomàquets abans de tirar-los.

Un segon coet ha anunciat el final de la batalla de tomàquets a les dotze. Els milers de quilos de tomàquets provenen de Xilxes (Plana Baixa), on es cultiven expressament per a la festa d'avui. A la Tomatina, no solament hi participen veïns de Bunyol i de les viles del voltant, sinó també gent de força llocs d'Europa i, fins i tot, dels EUA i del Japó.

La festa va néixer l'any 1945. Una cercavila de gegants va acabar amb una baralla i els tomàquets d'una botiga d’allà a prop van servir d’arma de defensa. Viquipèdia: La Tomatina de Bunyol

Catalunya hauria guanyat 9 medalles

Els esportistes catalans que han competit als Jocs Olímpics de Pequín han participat en la consecució de 9 de les 18 medalles que ha sumat la delegació española, un balanç que la secretària general de l’Esport, Anna Pruna, qualifica de "notable alt" gràcies al "gran potencial del nostre esport d’elit". L’esport català va ser la tercera part de la representació estatal a Pequín i un cop finalitzada la competició, els esportistes catalans han participat en la consecució de 9 de les 18 medalles totals aconseguides per Espanya.

Segons Anna Pruna, "el pes de l’esport català als Jocs ha estat superior als d’Atenes. Per tant, és evident que hi ha una línia ascendent pel que fa als resultats dels nostres esportistes d’elit, que ja s’ha anat demostrant durant tota la temporada en Mundials i Europeus, i s’ha accentuat en aquests Jocs". Pel que fa a l’actuació dels catalans, un de cada tres s’ha penjat una medalla, mentre que un 70% dels representants catalans a Pequín s’han classificat entre els vuit primers en alguna prova. I quant als diplomes olímpics, un 30% van ser per a esportistes de Catalunya (12/36). Concretament, van ser 34 els representants catalans en rebre un diploma (un 44% del total).