lo carrer del riu

lo carrer del riu

07 de juny, 2010

Ferran Requejo proposa un decàleg per dur Catalunya a la independència

El catedràtic de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra i membre de la Junta Electoral Central espanyola entre 2004 i 2008, Ferran Requejo, publica avui a La Vanguardia un decàleg de recomanacions al moviment independentista català per a alliberar el país del marc legal espanyol. A "Hacia la independencia", considera que 'l'Estat autonòmic espanyol constitueix un flagrant fracàs en termes de pluralisme' i apunta que 'la independència esdevé un objectiu cada cop més plausible'.

'En el cas espanyol, tot apunta que ja s'han sobrepassat els temps en què es creia possible d'arribar a acords que acomodessin constitucionalment els diversos col·lectius nacionals que conviuen a l'Estat', considera. Requejo dóna cinc consells al moviment independentista: aconseguir 'una majoria social a favor de la independència'; elaborar 'un projecte transversal basat en els valors, dades empíriques i projecció de futur'; aconseguir 'un pacte entre les forces polítiques catalanes i de la societat civil favorables a la independència'; disposar d''un lideratge clar del procés que sigui identificable en termes sòlids i creïbles', i organitzar un referèndum que 'la legalitat espanyola no permetrà', motiu pel qual 'no s'haurà d'organitzar a través d'aquesta legalitat, sinó malgrat aquesta, comptant amb complicitats i observadors internacionals.'

A banda d'aquestes cinc recomanacions, també assenyala cinc punts que el moviment independentista 'hauria de mirar d'evitar': 'L'independentisme emotiu de reacció'; 'l'independentisme adolescent'; 'el minifundisme organitzatiu'; 'l'independentisme amb adjectius' i 'que el Parlament implementi iniciatives populars de referèndums immediats que no comptin amb la necessària complicitat dels partits catalanistes ni amb garanties d'èxit electoral'.

ERC contraresta l'oferta d'entesa demanant a CiU si cobra de Florentino i les Koplowitz

Més pressió després de l'oferta del cap de setmana. El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha precisat aquest dilluns que el seu partit vol millorar relacions amb CiU però que abans la coalició d'Artur Mas ha d'estar lliure d'"hipoteques". Per això ha advertit que ha d'aclarir no tan sols el cas Palau, sinó també si ha rebut diners de Florentino Pérez, a través d'ACS, i de les germanes Koplowitz, informa Europa Press.

"Quan algú rep diners de Florentino Pérez i de les germanes Koplowitz , no cal ser un Einstein per suposar que hi ha una contraprestació", ha apuntat Ridao. El secretari general i diputat d'ERC al Congrés ha afegit que "CiU sempre actua a Madrid com a gestor administratiu de certs interessos". I ha recordat el vot de CiU al Congrés a favor de la coneguda com a esmena Florentino per reduir el blindatge de les societats anònimes per poder controlar Iberdrola. "I saben qui està en el consell d'ACS?, doncs Miquel Roca Junyent [exsecretari general de CiU], francament estem una mica cansats de tot això", ha afegit Ridao. Al secretari general d'Esquerra no li agradaria que, si el seu partit pacta algun dia amb Mas, "els acords quedessin condicionats al pagament de certes hipoteques contretes en el passat per CDC o UDC".

Ciutadans pel Canvi reclama el compromís de redactar la llei electoral la pròxima legislatura

La comissió promotora de la ILP per una llei electoral a Catalunya, impulsada per Ciutadans pel Canvi (CpC), ha emplaçat aquest dilluns els partits polítics a aprovar a fer el debat sobre l'esmena a la totalitat de la seva iniciativa abans que acabi la legislatura.

Els partits ja van fer un intent fallit aquesta legislatura per pactar una llei electoral, i CpC vol que la legislatura acabi almenys amb un nou compromís per desencallar el projecte després de les eleccions. A través d'una comissió promotora, aquesta associació –que forma part del mateix grup parlamentari que el PSC-, va impulsar una ILP que aposta per una nova llei electoral i que ha recollit 90.000 signatures.

Després que la ponència parlamentària acabés sense acord, aquest dilluns la presidenta de CpC, Carme Valls, ha emplaçat els partits a utilitzar aquesta ILP per adquirir un nou compromís en aquesta matèria. Valls ha proposat als grups parlamentaris que facin el debat a totalitat de la ILP abans del final de la legislatura, de manera que quan comenci el proper període de quatre anys ja s'hagi de crear la ponència obligatòriament.

Les víctimes troben 'ridícula' la condemna als acusats pel cas Bhopal

Vint-i-sis anys més després de la tragèdia industrial més gran de la història, un jurat indi ha condemnat a dos anys de presó i a una multa de 8.900 euros per negligència els vuit acusats de l'empresa nord-americana Union Carbide, responsable del desastre químic que tingué lloc el 1984 a la ciutat índia de Bhopal, que causà vint mil morts i més de cent mil víctimes amb seqüeles greus. Les víctimes han qualificat la sentència de 'ridícula'.

'Lluitarem per la justícia fins al final; això no és justícia, aquesta compensació és ridícula', ha dit un activista i víctima del desastre, Rasheeda Bi. I un altre activista, Rachna Dhingra, ha dit que 'aquest càstig' no era 'exemplar' perquè no dissuadia les empreses de repetir un desastre igual: 'No hi ha motius per estar alegres'. Val a dir que la pena de dos anys de presó hagués pogut ser de molts més anys si el 1996 el Tribunal Suprem de l'Índia no hagués reduït el càrrec d''homicidi sense intenció d'assassinat' al de 'mort per negligència'.

La Generalitat demana a les dones que denunciïn qualsevol indici de violència masclista

La Generalitat ha demanat aquest dilluns a les dones que pateixen els primers indicis de violència masclista, com ara el maltractament verbal, l'intent d'aïllament, la submissió, l'erosió de la seva autoestima i el control d'horaris, de la manera de vestir i de les amistats, que diguin prou, que superin la por i que denunciïn la seva situació. És el missatge del departament d'Interior del govern català després dels dos assassinats de violència masclista que s'han produït en una setmana a Salt, al Gironès.

El govern vol potenciar la "detecció precoç" d'aquests casos, ja que les dues últimes víctimes, com passa en molts d'altres casos, no havien denunciat la seva situació. Des que va començar l'any, a Catalunya ja han mort cinc dones a mans dels seus companys o excompanys. La directora del programa de seguretat contra la violència masclista, Alba García, ha subratllat la importància que les dones que se sentin en situació de risc acudeixin a demanar informació i ajuda.

Concentracions a Morella i a Castelló per l'amença de tancament del repetidor de TV3

La concentració convocada a Morella contra el tancament del repetidor de TV3 a la comarca dels Ports ha atret més de 300 persones que s’han aplegat a la Plaça de l’Ajuntament. Avui s'acabava el termini que va donar el Consell al consistori perquè desconnectés el repetidor que hi ha al municipi. L'ordre va arribar per carta el 3 de juny i el batlle de Morella, Ximo Puig, considera que és 'insòlita, autoritària i incomprensible'. L'Ajuntament ha tancat aquesta tarda el repetidor.

L'acte, organitzat pel Centre d'Estudis dels Ports i el PSPV de Morella, ha estat secundat per una trentena d'associacions de la comarca i rodalia. Els assistents han guardat un minut de silenci pel que qualifiquen d''atemptat a la llibertat d'expressió' i han llegit manifests expressant 'repulsa' contra la decisió. Aquest dilluns expirava el termini donat per la Generalitat Valenciana per al tancament del repetidor de Morella, propietat del consistori, sota amenaça de multa d'entre 500.000 i un milió d'euros.

El Punt: L'Ajuntament de Morella desconnectarà el senyal de TV3 aquesta vesprada

Sagrada Família: “Pareu màquines”

Cop de gràcia al túnel del TGV per l’Eixample. El pèrit que ha triat l’Audiència Nacional per avaluar el risc de les obres ha aconsellat en una carta al jutge que instrueix el cas l’aturada immediata de les obres. Segons Manuel Melis, un enginyer de ferrocarrils i geotècnia amb molt de prestigi, que el traçat passai pel costat de la Sagrada Família és un risc innecessari. “El més important –assegura el tècnic en el text remès el 26 de maig– és analitzar si hi ha un traçat alternatiu al triat i estudiar detalladament els motius pels que no s’ha volgut fer”. Així, sol·licita “que es donin instruccions immediates a qui calgui de parar la màquina fins a nova ordre”.

Melis, considerat el pare del soterrament de la M-30 i l’ampliació del metro de Madrid, és possiblement el principal expert en túnels urbans que hi ha a tot l’Estat. La seva teoria és que “sota una ciutat el risc zero en un túnel és possible”. A partir d’aquesta idea, detalla amb vuit arguments per què cal aturar les obres immediatament i buscar un traçat alternatiu, que no passi per la Sagrada Família ni per sota de cap edifici d’habitatges.