lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 de maig, 2009

Junqueras diu que la censura de la xiulada a l'himne evidencia el pes de la crosta espanyolista

El candidat d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha dit que la censura de TVE de la xiulada a l'himne espanyol, abans de l'inici de la final de la Copa del Rei a València, evidencia que 'la crosta espanyolista és la que més pesa i que està beneïda pel PP de l'època d'Alfredo Urdaci i, ara, pels socialistes'. Junqueras ha explicat que la censura de la xiulada de tot un camp en contra de l'himne espanyol 'sembla un exercici propi d'èpoques predemocràtiques'. En aquest sentit, el candidat d'ERC a les eleccions europees ha afegit que 'es mereix la nostra repulsa'. Junqueras ha fet aquestes declaracions a la Universitat de Vic on ha participat en una xerrada organitzada per les JERC.

Oriol Junqueras al debat sobre Europa del programa 59 segons de TVEc

Nou incident a la central d'Ascó II

El titular de la central nuclear Ascó II (Ribera d'Ebre) ha informat aquest dimarts al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) de l'activació del sistema d'aïllament de la ventilació de la sala de control, a causa d'un senyal 'no real' d'alta concentració de gasos tòxics. Aquest senyal es va produir per un error en el control de l'alimentació elèctrica a les òptiques d'un dels dos analitzadors de detecció de gasos tòxics. Tot i que el CSN ha classificat el succés com a nivell 0 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES), ja que no ha suposat cap risc, es tracta d'un nou incident en la mateixa setmana que la central ha rebut la sanció més gran de la història per les fuites de 2008.

El govern català no participarà en les ajudes directes a la compra de vehicles fins que no hi hagi finançament

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha acusat avui el govern espanyol de "morós" i ha assegurat que la Generalitat no complementarà les ajudes a la compra d'automòbils impulsades per l'executiu central fins que Catalunya disposi d'un finançament just.

En una roda de premsa a Barcelona, Huguet ha criticat durament la "forma" en què el govern espanyol ha anunciat aquests incentius, sense consultar-ho prèviament amb les comunitats autònomes, malgrat que són les que haurien d'aportar una quarta part dels 2.000 euros d'ajudes directes als compradors. 500 euros els aportarà l'Estat i 1.000 més els fabricants.

"Estudiarem tots els possibles suports amb el marge que tenim, però no podem fer frivolitats, treure conills de barrets ni improvitzar", ha dit el conseller.

La CUP de Barcelona organitza dissabte el seu primer acte públic

La CUP de Barcelona es va posant en marxa de mica en mica. Organitza dissabte la jornada Pel dret a la ciutat, en el que serà el seu primer acte públic després de mesos i mesos de debat i organització interns. Però la formació deixa clar que no es tracta de la seva presentació formal en societat, sinó que es tractarà d'un primer acte per teixir complicitats amb els moviments socials barcelonins, associacions de veïns i grups antiglobalitzadors ja existents. La presentació tindrà lloc més endavant, en una data encara per concretar.

Amb aquestes jornades, la CUP barcelonina 'pretén obrir un espai per a conèixer en què consisteix el dret a la ciutat des de diferents perspectives. Tanmateix no oblidem el terreny pràctic, i centrem la segona part de la jornada en diferents experiències municipalistes. Així la CUP Barcelona fa un pas més en la feina de formació i coneixement de la ciutat, tasca que sempre hem considerat necessària i imprescindible'.

Primers efectes interns al PP per l'anunci dels nens emmanillats: l'històric Josep Curto deixa el partit

L'històric dirigent del Partit Popular de Catalunya Josep Curto ha anunciat avui que s'ha donat de baixa com a militant, motivat, entre d'altres aspectes, pel polèmic anunci dels nens emmanillats. 'No estic d’acord amb la cúpula del partit, ni amb les decisions que pren respecte Catalunya. I ahir a la tarda vaig decidir que havia arribat l’hora de formalitzar la meva baixa', ha explicat. Qui va ser secretari general del partit durant l'etapa de Vidal-Quadras com a president, ara ha revelat que 'fa 5 anys que no voto el PP, perquè no m’identifico en res amb el meu partit. No hi ha dia que no pensés a donar-me de baixa'.

Isabel-Clara Simó: Croada contra el català

George Steiner, el crític més prestigiós del món, parla de llengües i diu que és una "pèrdua, veritablement irreparable, la disminució de possibilitats de l'home, quan mor una llengua", perquè s'acaba "la configuració d'un possible futur". "Es tanca definitivament una finestra". I això, assegura, val tant per a les llengües més petites, amb molt pocs parlants, com per a les enormes. "La veritable catàstrofe de Babel -continua- no és l'escampadissa de llengües: és la reducció de la parla humana a un grapat d'idiomes planetaris, multinacionals", que ho són per la "megalomania militar o tecnocràtica" o pels "imperatius de la cobdícia comercial". Ho dedico a tots aquells que odien el català, que fan esforços perquè deixem de parlar-lo, a aquells que creuen que el català va contra la llibertat (què passa amb la llibertat de nosaltres, els catalans?) i que ara han muntat una campanya perquè els produeix una rancúnia insuportable que a l'escola catalana es parli català, quan s'hauria de parlar la llengua d'ells, que volen que sigui la nostra i no toleren que nosaltres ho discutim. Ho dedico també a tots aquells que admiren Steiner però creuen, en el fons del seu cor o en la superfície dels seus llavis, que el català és una llengua inferior, i la cultura catalana, una de segona. I ho dedico als qui salven la crisi econòmica tot ensorrant els catalans. El discurs del president espanyol Zapatero és, com deia ahir El confidencial econòmic d'aquest diari, un brindis al sol, un malbaratament que provocarà un dèficit públic, cosa que sens dubte voldrà dir augment dels impostos. I ho dedico als qui consideren que perquè vagi bé Espanya ha d'anar malament Catalunya. Imbècils.