lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 de febrer, 2008

Memòria històrica !!!

23-F, mai més.

Viquipèdia: Cop d'estat del 23 de febrer de 1981

Roc Llop: La costa de Riago.

Costa de Riago, amunt,
trescava, trescava.
Amb un feix de llenya al coll,
suava, suava.
Un per un els esglaons,
comptava, comptava.

El compte ja n'he perdut,
que la fatiga em guanyava.
Abans que arribés al foc,
la llenya ja m'escalfava.

El pare, vora del riu,
barbets i anguiles pescava.
La mare, a l'altre costat,
la roba dels rics rentava.

Amb la llenya que jo hi duc,
l'àvia el foc espavilava.
Jugant, jugant al carrer,
el cansament se'm passava.

Costa de Riago amunt, ...
un món d'infància passava.
Costa de Riago, amunt,
la de la vida muntava.
També el compte n'he perdut,
de pujada i davallada.

Pel noi que em porta el record,
l'home que ara sóc, canviava ! (Roc Llop)

Avui, dissabte, en el marc de la "II Fira literària Joan Cid i Mulet. La literatura a l’exili", a Jesús, s'ha fet la presentació del programa previst per commemorar el centenari del naixement del poeta miravetà Roc Llop.

Els parlaments han anat a càrrec de David Serrano ,professor de la UOC i especialista en literatura dels camps de concentració nazis i Josep Mª Sàez, regidor de cultura de Miravet.

També s'han presentat el bloc del Centenari Roc Llop i la pàgina web rocllop.cat

Viquipèdia: Roc Llop i Convalia

Míting d'Esquerra a Miravet

Al Casal Municipal s'ha celebrat el míting d'Esquerra amb la presència de Pere Muñoz, candidat al Senat en representació de les Terres de l'Ebre. 35 Propostes d'ERC Ha començat l'acte Bernat Pellissa, l'alcalde de Rasquera, poble germà, que ha fet un repàs de les mancances en infraestructures de les Terres de l'Ebre, però també dels guanys dels nostres pobles, gestionats amb polítiques d'esquerres. Sens dubte al sud de la comarca de la Ribera d'Ebre hi trobem tres poblacions on la petjada d'ERC està molt arrelada, on, amb paraules de Pere Muñoz, elecció rera elecció treunen majories, són Miravet, Benissanet i Rasquera, amb alcaldes joves i ajuntaments amb trets ben característics. Pere Muñoz, al seu torn, ha recordat les recents paraules d'en Carod-Rovira que va denunciar durant l'acte d'inici de campanya a Tarragona que a "Espanya fa 300 anys que s'estan pixant damunt nostre i ens volen fer creure que plou, doncs hem de dir prou!". "Que no ens prenguin el pèl, som un poble madur que es rebel·la amb dignitat". El candidat per les Terres de l'Ebre també s'ha referit a la independència de Kosovo i s'ha preguntat "de què té por Espanya?". Pere considera en aquest sentit que "al retardar el reconeixement del nou Estat el govern espanyol està fent un ridícul internacional". D'altra banda ha lamentat que "els dos grans partits espanyols posin la integritat territorial de l'Estat per sobre dels principis democràtics". Ha demanat que no tinguin majoria absoluta cap dels dos partits grans perquè "el que se sembla més al PP amb majoria, no és res més que un PSOE amb majoria". Finalment, Pere Muñoz ha reivindicat, de nou, el no al transvasament de l'Ebre, el no a l'excès de camps de golf i urbanitzacions que volen fer a l'Aragó, i ha assegurat que ERC és la millor opció per a parar-li els peus al PP de Rajoy i Aznar. "El PSOE no serveix per a frenar-lo, perquè està horroritzat davant el PP, pateix el 'síndrome Bono', i això provoca que encara que els seus dirigents diguin que són d'esquerres i progressistes, en realitat estan segrestats ideològicament pel PP".

Les darreres paraules han fet esclatar els aplaudiments dels assistents, i se'ns ha obsequiat amb un pica-pica de fruits secs i mistela del país. Per això volem la independència !!!

La reducció del cabal de l'Ebre deixa al descobert grans bancs d'algues

Contemplar ahir al matí el pas del riu a l'altura de Móra d'Ebre era una experiència desoladora. Després de molts anys, els veïns podien veure sense dificultats el fons del llit fluvial de punta a punta, l'Ebre era transparent. La força de l'aigua era mínima i les plantes aquàtiques, temps enrere submergides dins el riu, emergien amb força. La situació es repetia a la zona de l'embarcador de Garcia, a Benissanet i també al pas de barca de Miravet. I és que durant tot el dia el dia els cabals del riu detectats a les estacions automàtiques que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) té a Ascó i a Tortosa van oscil·lar entre un màxim de 113m3/segon i un mínim de 94,75m3/segon. Les dues estacions van obtenir ahir els registres més baixos de tot el mes de febrer. La disminució és conseqüència de la decisió presa la setmana passada per la CHE de reduir el cabal del tram català de l'Ebre fins als 100m3/segon, xifra que l'actual pla de conca estableix com a cabal mediambiental però que, tanmateix, ahir no és va assolir durant moltes hores a l'altura de Tortosa. Lo pitjor del cas és que no es preveuen canvis a curt termini. La setmana passada l'embassament de Mequinensa es trobava al 48,5% de la seva capacitat, el nivell més baix d'ençà la seva construcció als anys 60. Ahir a la tarda, l'embassament més gran de la conca de l'Ebre se situava en un 45,13% de la seva capacitat.

Amb un cabal similar a l'actual i l'arribada de les bones temperatures poden proliferar les plantes aquàtiques i, amb aquestes, la plaga de la mosca negra.

Carod-Rovira considera Girona i Lleida com la Gàl·lia d'Astèrix per no tenir representació del PP

Les demarcacions de Girona i Lleida són com 'la Gàl·lia d'Astèrix'. Així defineix el vicepresident del Govern, Josep lluís Carod-Rovira, a les dues províncies, conjuntament amb Guipúscoa, pel fet de què no hagin tingut cap diputat del PP al Congrés durant aquest mandat. Així ho ha expressat el mandatari en la conferència política que ha fet a Puigcerdà aquest divendres a la nit. El polític ha explicat també que demana un vot d'un 'nacionalisme responsable' per poder revalidar els vuit diputats aconseguits fa quatre anys. En aquest aspecte, el president d'ERC ha confiat poder obtenir el segon diputat a Girona i d'aquesta manera demostrar que la demarcació es 'resisteix a l'entrada del PP a les Corts espanyoles en aquesta demarcació'.