lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 d’abril, 2010

Puigcercós diu que Espanya està "espantada"

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha assegurat aquest diumenge des de Lleida que Espanya està "espantada" respecte Catalunya i ha afegit que una possible renovació dels membres del Tribunal Constitucional seria una "anècdota". Segons Puigcercós, una renovació de l'òrgan jurídic només comportaria una dilatació del procés estatutari i per això s'ha mostrat partidari una vegada més de trencar amb aquest sistema i apostar fermament pel dret a decidir.

Segons el president d'Esquerra, els mateixos membres del Constitucional d'ara o uns de nou diran el mateix, és a dir, que el que vol una part de la societat catalana, tant els que van votar sí a l'Estatut com els que no, no cap a la Constitució espanyola. En aquest sentit, Puigcercós ha assenyalat respecte als possibles contactes entre PSOE i PP de renovar els membres del TC, que només és una 'tàctica dilatòria' perquè en aquests moments 'Espanya està espantada'.

Puigcercós ha afegit que amb el procés de les consultes independentistes, des d'Espanya han vist com hi ha un sector de la societat catalana que es mobilitza i que "decideix que ja n'hi ha prou" apostant per un estat propi. Així mateix, també ha recordat tot el rebombori que van ocasionar els editorials dels diaris catalans a favor de l'Estatut.

Per Puigcercós, en aquests moments PSOE i PP "estan guanyant temps perquè no saben que fer", ja que tots "volen retallar i esmicolar", en referència a l'Estatut. En aquest sentit, el líder d'ERC ha dit que no es tracta d'un problema d'articles sinó de dignitat i de deixar clar que "qui mana són ells sense cap tipus de diàleg possible". directe.cat: ERC insta PSC, CiU i ICV a impulsar una reforma 'en profunditat' del TC espanyol o sumar-se a l'independentisme

Saura titlla d'"escàndol internacional" la persecució a Garzón

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, ha titllat d'"escàndol internacional" i d'"insult" a les víctimes del franquisme la persecució judicial que pateix el jutge Baltasar Garzón.

Saura, que ha participat avui en un homenatge en memòria de les víctimes republicanes afusellades al Camp de la Bota, amb la inauguració d'un plafó explicatiu dels crims del franquisme, ha fet una crida a participar en l'acte convocat dimarts a la UB en suport de Garzón. Per a Saura, "és indigne d'un país democràtic que els defensors de les víctimes de la dictadura s'hagin de veure perseguits per la justícia", cosa que demostra que queden "rèmores de la dictadura".

L'acte d'homenatge del Fòrum per la Memòria al cementiri valencià aplega més de mil persones

El Fòrum per la Memòria del País Valencià i tretze entitats més han fet aquest migdia una concentració a la porta principal del Cementiri General de València per recordar les víctimes franquistes i reclamar la retirada del monòlit que l'Ajuntament de València va instal·lar damunt una fossa comuna republicana. Per al Fòrum, aquest monument dedicat a 'tots els qui varen donar la vida per l'Espanya que creien millor' suposa un greuge per als caiguts en el franquisme.

El Fòrum per la Memòria del País Valencià reclama la retirada del monòlit i la conservació de l'espai de la fossa comuna per tal que en un futur sigui possible exhumar-la. A més, la presidenta del Fòrum, Empar Salvador, insta el govern espanyol a assumir la responsabilitat d'investigar els crims del franquisme i a no remetre aquesta responsabilitat als familiars dels represaliats i les associacions. El monument dedicat al bàndol franquista es va instal·lar el passat 23 de març enmig d'una forta polèmica generada per la confrontació entre l'ajuntament de València i entitats a favor de la recuperació de la memòria històrica. Col·locat a la secció setena dreta del cementiri valencià, el monument pesa cinc tones i té una inscripció en què recorda 'tots els qui varen donar la vida per l'Espanya que creien millor'. Per al Fòrum, aquesta inscripció suposa equiparar combatents que encara no han estat identificats amb els franquistes, i per això reclamen que s'aterri. De fet, juntament amb familiars de víctimes enterrades al fossar, varen interposar un recurs, però aquest fou denegat. Els afectats recorden que en qualsevol altre estat aquest monòlit suposaria fer apologia del feixisme, i posen d'exemple Alemanya, on seria impensable que un ens públic fes una condecoració d'aquesta mena.