lo carrer del riu

lo carrer del riu

29 de març, 2009

Més val sols...

El catedràtic d’Economia Jacint Ros Hombravella defensa en un llibre la viabilitat econòmica de la independència. Assegura que Catalunya ja estaria preparada per ser un estat el 2014.

Ha fet números i surten els comptes. Si demà mateix Catalunya fos un estat independent, la seva economia no només resistiria la separació de l’Estat espanyol, sinó que després d’un període d’adaptació es desenvoluparia encara més. Així ho assegura el catedràtic d’Economia de la UB i la UAB Jacint Ros Hombravella, autor del llibre Més val sols... La viabilitat econòmica de la independència de Catalunya (Dèria editors, 2009).

Sense perdre de vista que un procés d’independència estaria condicionat a la viabilitat política, el marc jurídic i constitucional, la posició de la Unió Europea i el suport intern, aquest economista vinculat a ERC apel·la a la butxaca i al benestar dels catalans: “el catalanisme identitari està molt bé, però ens hem de preguntar si també en sortiríem ben parats des del punt de vista del nostre benestar. I la resposta és, clarament, sí”. Ros Hombravella fa anys que estudia si l’estructura econòmica del país seria prou sòlida per volar pel seu compte, però no ha estat fins ara que ha cregut necessari plasmar sobre el paper els arguments.

En el marc d’un estat dins la UE, Ros Hombravella sosté que “Catalunya ja estaria preparada per iniciar ara un procés d’independència, que s’hauria de materialitzar en un termini de cinc anys, el 2014”. I assegura que “hi ha disponibilitat per part d’ERC, una part de CiU i una part d’ICV”. I com funcionaria l’economia l’endemà de la independència? L’autor explica que “es produirien alguns costos d’ajustament, perquè hi hauria una reacció espanyola brutal de boicot als nostres productes que ens obligaria a potenciar encara més les exportacions a d’altres països. Però demà mateix ens en sortiríem sense ells”. Per part de Catalunya, amb l’Estat espanyol es mantindrien les relacions comercials privades com amb qualsevol altre país de la UE.

Jacint Ros Hombravella: “Els espanyols farien boicot comercial a un estat català, però demà mateix ens en sortiríem sense ells” (Avui)

La versió espanyola d'Euronews suprimeix informació sobre les motivacions de Zapatero en la retirada de Kosovo

La ministra de Defensa, Carme Chacón, va visitar ahir dissabte el secretari general de l'OTAN, Jaap de Hoop Scheffer, per intentar calmar els ànims després de la polèmica per la decisió de l'Estat espanyol de retirar les tropes de Kosovo. De la trobada a Brussel·les n'informa Euronews, el consorci de televisions estatals europees, entre les quals hi ha TVE.

La versió anglesa, francesa i portuguesa de la informació presenta les conclusions de la conversa que van mantenir Chacón i Hoop Scheffer i explica que "Madrid, que intenta contenir els nacionalismes a Catalunya i al País Basc, rebutja reconèixer Kosovo com una nació sobirana, i no considera que les seves tropes hagin de tenir un paper en l'ajuda al restabliment de les institucions allà". El text també apunta que, precisament, la independència de Kosovo ha estat un dels detonants de la retirada de les tropes espanyoles.

Però en la informació en espanyol s'ha suprimit aquest paràgraf i no es fa cap referència a les motivacions internes de la retirada de les tropes espanyoles per part de l'executiu de Zapatero. Tampoc no se'n parla en les informacions en italià i en alemany.

Vicent Sanchís: Catalunya és com Kosovo?

Deumil.cat presenta el film oficial de la manifestació

Deumil.cat ha presentat el vídeo de la manifestació, un curt de divuit minuts de durada fet per Pere Fiter i Pol Vives. El vídeo recull el testimoni de nombroses persones de les què van participar en la manifestació del passat set de març. El vídeo se suma als nombrosos reportatges que s'han publicat sobre la manifestació.
Deu Mil a Brussel•les per l’Autodeterminació

Salvador Cot: Catalogne, Catalonia, Catalogna

L'Espagne voit, quant à elle, sa souveraineté contestée au pays Basque et en Catalogne". Així explicava la televisió pública francesa (France 2) als seus espectadors la raó per la qual la ministra Carme Chacón havia anunciat la retirada unilateral de les tropes espanyoles de la República de Kosovo, sense avís previ i al marge de l'opinió de la resta del món occidental.

I així de clar ho ha difós tota la premsa internacional, sense excepció. "The Spanish government, which is trying to rein in secessionist movements in Catalonia and the Basque country", deia l'International Herald Tribune , en una crònica de la seva corresponsal a Madrid. ANSA, l'agència pública italiana, interpretava la decisió d'una forma sorprenentment idèntica: "Le spinte indipendentiste interne, nei Paesi Baschi o in Catalogna, rendono ad alto rischio la questione della autodeterminazione in Spagna". La Nit 230309 COMr

Res, només agrair a José Luis Rodríguez Zapatero i Carme Chacón l'esforç d'internacionalització de la causa catalana, fins i tot a costa del propi ridícul. Potser sí que si guanyaven ells, guanyava Catalunya.

Salvador Cot: Missió humanitària a Catalunya

Puigcercós demana lleialtat als crítics d'ERC per no distorsionar el debat del finançament

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha exhortat avui els sectors crítics del seu partit a mantenir-se lleials amb la direcció en un moment clau com l’actual, en què es negocia el nou model de finançament. Esquerra Independentista, encapçalats pel diputat Uriel Bertran, recull firmes per a aconseguir que es convoqui un referèndum intern que decideixi la postura del partit sobre el model de finançament.

En clau interna, Puigcercós ha dit que tenia la sensació que al partit ‘no tothom pedaleja al mateix ritme ni en la mateixa direcció. Hi ha qui té d’altres prioritats i en lloc de donar suport i pedalejar en la mateixa direcció, utilitza aquests debats per erosionar l'actual direcció. Ho dic, em pesa i em cou’.

En clau externa, també ha instat els partits catalans a 'tancar files' quan es convoqui el Consell de Política, Fiscal i Financera (CPFF) si no hi ha un 'canvi radical' en el model de finançament. Considera que Catalunya 's'ha de plantar', entenent que hi ha el risc que es quedi fora de l'acord. És un risc que creu que s'ha d'assumir 'perquè la bilateralitat no te la donen, te la guanyes'. 'Hem de dir prou, no acceptarem ni un mil·límetre de rebaixa. Tenim pressa, però més pressa té Zapatero', ha dit.

Joan Puigcercós: "La debilitat de Zapatero pot ajudar Catalunya amb el finançament" (elPeriódico)

El cirerer en flor

Vine a l’ombra, amor, que jo t’espero;
que tinc el cor aquí ben ple de gel.
Vine a l’ombra, vine, amor, que jo t’espero;
que tinc ja el cirerer en flor a dins del cos. (Extremoduro)

SHINKANSEN A LA PETJA: Resum del primer hanami ebrenc a Paüls