lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 de desembre, 2009

López Tena acusa el PSC de boicotejar les consultes tal com els franquistes boicotejaven la democràcia

A cinc dies pel 13-D, Alfons López Tena ha fet un balanç positiu dels preparatius de les consultes que Osona Decideix organitza a 34 dels 51 pobles de la comarca. El jurista assegura que tot és a punt per celebrar les votacions amb normalitat, i per tant 'no hi pot haver-hi cap jugada per part de l'Estat espanyol o de la fiscalia que pugui impedir el lliure exercici de vot dels ciutadans'. En una entrevista a l'ACN, López Tena ha lamentat el paper de partits com el PSC o el PPC, que enlloc de participar han cridat al boicot. Pel jurista, aquesta actitud és idèntica a les dels franquistes boicotejant la democràcia durant la transició: 'el PSC ha oblidat la seva tradició i origen democràtic per actuar com en el seu moment actuaven els partidaris de la dictadura de Franco', assegura el coordinador d'Osona Decideix, qui ha recordat que la mà dels socialistes també era rere el manifest de les cases regionals espanyoles contra les consultes.

La independència es jugarà a la capital: es presenta Barcelona Decideix

Primer va ser Arenys de Munt el 13 de setembre, diumenge s'hi afegiran 161 municipis més i el febrer i l'abril vinent l'onada encara creixerà més, amb localitats com Sabadell, Girona i finalment, Barcelona. La capital catalana també decidirà la independència, i aquest dimecres es presentarà la coordinadora ciutadana encarregada de tirar endavant el projecte. Després de dos mesos de contactes i reunions, la plataforma Barcelona Decideix es presentarà a la una del migdia davant de la Sagrada Família, amb persones representatives dels diferents districtes i d'entitats i associacions de la ciutat. La consulta de Barcelona podria ser l'esglaó final fins a la independència, degut al pes decisiu de la seva població dins el total del Principat i a l'immens ressò internacional que tindria una consulta sobre la independència a la capital catalana. Segons els organitzadors, la presentació es farà davant de la Sagrada Família com a símbol que és de la ciutat i de catalanitat. Durant l'acte es donarà a conèixer la data prevista per celebrar el referèndum i es presentarà el lloc web de la consulta, Barcelonadecideix.cat, encara inactiu.

Joan Solà: "Catalunya viu humiliada des de fa segles"

El filòleg i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Joan Solà, ha defensat en un article a l'Avui el sí en les consultes sobiranistes del proper cap de setmana, atès que "fa tres segles que el meu país està sotmès per l'Estat espanyol, en tots els sentits, econòmic, cultural, lingüístic, polític. En diuen democràcia, però és una dictadura dels que encara tenen -després de tants anys!!- el control de tot el país, imposant una cosa tan simple com les majories".

Solà explica que "jo en tinc una altra, de pàtria, que ells no m'han reconegut mai i que sempre han intentat destruir-me-la; jo tinc una altra llengua i una altra literatura, que ells han maldat per esborrar-les del mapa, generació rere generació, violència que manté encara avui mig país en la ignorància d'aquesta llengua i d'aquesta literatura; jo no puc fer pràcticament res amb la meva llengua, ni tan sols dins el meu país, i em sento empegueït, després de trenta anys de "democràcia", senyors!!, quan travesso l'Ebre".

Joan Solà: Llibertat, dignitat (Avui)

Madrid és la gran beneficiada pel nou model de finançament

Un estudi de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada, de la qual formen part les principals entitats financeres, afirma que la Comunitat de Madrid serà la gran beneficiada del nou model de finançament. Concretament, el document de 81 pàgines assenyala que, sobre una mitjana equivalent a 100, Madrid pujarà 14,2 punts (passarà dels 95,5 punts que tenia el 2007 amb el model del PP pactat amb CiU a 109,7 punts amb el del PSOE consensuat amb el tripartit).

Les altres autonomies tindran un increment molt menor. L’estudi, elaborat el mes de novembre, confirma que Catalunya se situarà lleument per sobre la mitjana (102), tal com deia el govern català, però amb un creixement discret perquè calcula que amb l’anterior sistema aquest any estaria de manera semblant en uns 99,6 punts. De fet, la majoria d’autonomies s’ubicaran sobre la mitjana.

Alavedra i Prenafeta han sortit de la presó

Macià Alavedra i Lluís Prenafeta ja han sortit de Brians II després de dipositar la fiança d'1 milió d'euros que demanava el jutge de l'Audiència Nacional espanyola, Baltasar Garzón, i d'haver estat poc més d'un mes tancats a la presó. Els dos estaven a la garjola per la imputació del jutge amb relació al cas Pretòria de suposada corrupció urbanística, però ara Garzón els ha permès la llibertat sota fiança argumentant que ja no existeix risc que puguin destruir proves o obstaculitzar la investigació.

Les Garrigues vol limitar l'autorització de parcs eòlics per evitar una allau d'aquestes instal·lacions a la comarca

Fa poques setmanes persones i entitats cíviques de les Garrigues van constituir una coordinadora d'àmbit comarcal amb l'objectiu de regular i controlar la instal·lació de parcs eòlics a la zona davant la publicació per part de la Generalitat d'un decret que simplificarà els tràmits a les empreses promotores a l'hora d'instal·lar un parc eòlic i fixarà un mapa amb les zones de desenvolupament eòlic prioritari (ZDP) de Catalunya. Les Garrigues té actualment aprovats o en tramitació 14 nous parcs eòlics tot i que la coordinadora tem que l'aplicació del decret puguin fer proliferar aquest tipus d'instal·lacions a la comarca i per això reclama la necessitat de limitar-ne la instal·lació.

ICV retira el vet al pressupost de l'Estat a canvi d'inversions a l'Ebre

ICV-EUiA ha arribat a un principi d'acord amb el PSOE per retirar el seu vet al pressupost de l'Estat en el tràmit al Senat, a canvi del compromís del govern estatal de prioritzar inversions a les Terres de l'Ebre, especialment a la zona costanera, mitjançant la recuperació de platges i zones naturals; a més d'incrementar les partides destinades a la descontaminació del pantà de Flix. També han acordat introduir tres esmenes al pressupost, perquè el corredor mediterrani incorpori també l'eix ferroviari; una partida d'impuls a l'agricultura ecològica, i la recuperació d'una partida del 2009 per a la sensibilització sobre el canvi climàtic, la qual s'havia eliminat.