lo carrer del riu

lo carrer del riu

24 d’abril, 2008

El Govern d'Aragó no accepta "en cap cas" que es puguin comprar drets d'aigua a regants de l'Ebre per a una altra conca

aigua 250408 CATr El Govern d'Aragó no accepta "en cap cas" que es puguin comprar drets d'aigua a regants o altres concessionaris de drets de la conca de l'Ebre perquè siguin aprofitats fora de la conca.

En un breu comunicat fet públic a última hora d'aquesta tarda, l'Executiu aragonès indica que "no ho accepta en cap cas i per tant s'oposa que es puguin comprar drets d'aigua a regants o altres concessionaris de drets de la conca de l'Ebre perquè després siguin aprofitats fora de la citada conca".

Amb aquesta declaració, el Govern aragonès respon a la nova proposta que estudia la Generalitat de Catalunya de comprar drets d'aigua a pagesos d'altres comunitats autònomes.

Baltasar, desesperat, veu com li tomben totes les idees per un costat i per l'altre.

La Generalitat estudia comprar els drets d'aigua de regants d'altres comunitats autònomes

Els regants catalans s'han negat a cedir els seus drets d'aigua per "equilibrar" el cabal de l'Ebre després de la prolongació del transvasament fins a Barcelona La negativa dels regants catalans a cedir els seus drets d'aigua per "equilibrar" el cabal de l'Ebre després de la prolongació del transvasament fins a Barcelona ha portat a la Generalitat a estudiar la possibilitat de comprar aquests drets a pagesos d'altres comunitats autònomes.

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha informat que demà tindrà lloc una reunió a Saragossa per abordar aquest assumpte, a la qual assistiran representants del Govern espanyol, del departament de Medi Ambient i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i de la Federació Nacional de Comunitats de Regants.

La voluntat de la Generalitat és adquirir drets d'aigua a regants de tota la conca de l'Ebre per valor d'uns trenta hectòmetres cúbics, que és la quantia aproximada que es transportarà des de Tarragona fins a Barcelona a través d'una conducció d'uns seixanta quilòmetres que connectarà els sistemes Aigües Ter-Llobregat (ATLL) i Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT).

Comprar drets d'aigua significa oferir una compensació econòmica als pagesos perquè deixin de regar, de manera que els recursos que estalviïn permetin "equilibrar" el cabal de l'Ebre després de les obres d'interconnexió de conques. Aigua d'altres comunitats autònomes

Fins ara, la Generalitat havia mantingut contactes amb diferents comunitats de regants de la part catalana de l'Ebre, encara que la momentània negativa d'aquests a cedir els seus drets ha portat a l'administració catalana a buscar possibles compradors en altres comunitats autònomes.

"Els drets d'ús de l'aigua no tenen per què sortir de la part catalana de l'Ebre, poden venir de regants de tota la conca", ha afirmat el conseller, que ha destacat que ampliar aquest ventall de possibilitats "dóna un marge més ampli de negociació" per arribar a acords.

12 milions per l'aigua de Tarragona

La Generalitat té previst comprar al Consorci d'Aigües de Tarragona uns trenta hectòmetres cúbics d'aigua que no consumeix i transportar-los mitjançant aquesta nova canonada fins a l'àrea de Barcelona, on, si no plou el suficient, es podrien produir talls en el proveïment domèstic a mitjans d'octubre.

En total, doncs, es compraran uns 30 milions de metres cúbics d'aigua a un preu d'uns 40 o 45 cèntims d'euro, fet que significa que adquirir l'aigua al CAT costarà, aproximadament, entre dotze i catorze milions d'euros, segons ha indicat Francesc Baltasar.

Carod-Rovira afirma que Benach 'és la persona adequada per presidir la nova ERC, responsable, oberta i amb més futur'

El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha afirmat aquest dijous que Ernest Benach 'és la persona adequada per presidir la nova Esquerra, l'ERC responsable, moderna, oberta i amb més futur'. Clar i taxatiu. Carod-Rovira ha anunciat que votarà a favor de Benach com a futur president del partit a la votació que se celebrarà el 7 de juny. En aquest sentit ha dit que l'actual president del Parlament té la seva 'confiança personal i política'. El també vicepresident del Govern ha fet aquestes reflexions al seu bloc.

El bloc d'en Carod: Ernest Benach, la política responsable

Ecologistes en Acció denuncia que ENRESA vol construir un magatzem de residus nuclears a Ascó

El grup Ecologistes en Acció ha informat de la intenció de l'Empresa Nacional de Residus Radioactius (ENRESA) de construir un magatzem temporal individual (MTI) per a les centrals nuclears d'Ascó I i II, davant el retard que segueix la construcció del magatzem temporal centralitzat (MTC), atès que el procés d'emplaçament voluntari del mateix no ha obtingut cap candidat en ferm. Els ecologistes consideren que la construcció d'aquest nou MTI servirà per 'garantir l'activitat d'aquestes centrals per uns quants anys més', quan aposten pel seu tancament i desmantellament, i han manifestat que seguiran de prop el procés administratiu i presentaran les al·legacions corresponents.

Puigcercós aposta per "guanyar la partida de la independència" en el seu llibre 'Generació.cat'

Joan Puigcercós 240408 CATr El secretari general d’ERC, Joan Puigcercós, exposa en el seu llibre 'Generació.cat' la seva aposta per ‘guanyar la partida de la independència’, com estableix el subtítol de l'obra. Editada per l'editorial 'L'Arquer', del grup Enciclopèdia Catalana, l'obra pretén que els lectors puguin conèixer el Puigcercós que s'amaga després del personatge públic del secretari general i ex conseller de Governació i Administracions Públiques. En el llibre, Puigcercós revela la seva estratègia a recórrer en els pròxims 20 anys perquè Catalunya arribi a la independència en el sí de la Unió Europea.

La seva recepta passa per assolir la ‘recerca de l'excel•lència’ en la societat catalana. En aquest sentit, proclama als lectors: ‘Si ets fuster, siguis el millor fuster, si ets estudiant surt a veure món, viatja; si ets jubilat, fes-te voluntari lingüístic, si ets polític, no robis... el millor que podem fer com societat és la recerca de l'excel•lència’. ‘Tinc una idea de Catalunya, una visió de país i això és el que vull plasmar aquí’, diu Puigcercós, qui reclama ‘donar l'embranzida necessària a la construcció d'uns Països Catalans units i lliures.

ICV exigeix que se suspengui la llicència a ANAV per explotar Ascó i Vandellòs

Ascó 240408 CATr El grup d'ICV al Congrés ha reclamat al Govern que suspengui la llicència d'explotació a l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), participada per Endesa i Iberdrola i propietària de les nuclears d'Ascó i Vandellòs, a Tarragona.

El diputat d'ICV-EUiA al Congrés, Joan Herrera, ha considerat avui en roda de premsa que l'alliberament de partícules radioactives al medi ambient a la central nuclear d'Ascó el passat 29 de novembre i la posterior gestió del succés demostren "la incompetència" del titular de la planta.

Herrera ha titllat de "potiners" els responsables de la planta atòmica i ha reclamat que s'elevi la gravetat de l'incident al nivell 3 (ara està al nivell 2) en l'escala internacional, ja que, ha apuntat, "s'ha produït una afectació a l'exterior" de les instal·lacions.

No hi ha contaminació radioactiva a l'aigua de l'Ebre (Afirmació políticament correcta)

El president del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), Daniel Pi, ha afirmat que les anàlisis efectuades a l'aigua de l'Ebre no han detectat cap anomalia arran de l'emissió de partícules radioactives a la nuclear d'Ascó.

Pi ha assegurat que els municipis tarragonins que beuen aigua de l'Ebre poden estar tranquils perquè després del succés nuclear es "van intensificar les anàlisis i no s'ha detectat res anormal".

El president del CAT ha recordat que la "contaminació és de material sòlid o pols" i que, per tant, "difícilment" es podria haver transportat per l'aigua.