lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de juliol, 2008

Dundee United 1 - Barça 5 (tres de Messi)

L'argentí Lionel Messi ha tornat a oferir un recital de futbol a Escòcia, el segon partit del FC Barcelona, contra el Dundee United, en què ha marcat un hat trick i n'ha sortit ovacionat després del 1-5 final. Messi, amb el braçalet de capità quan ha sortit a la segona part, ha tornat a brodar el millor futbol i de les seves botes han sortit les millors jugades, les passades més precises i per això ha arrencat els aplaudiments més enfervorits d'una afició escocesa que s'ho ha passat d'allò més bé i que s'ha entregat amb l'argentí. FOTOGALERIA SPORT: Les millors imatges del partit.

Corbera estrena el gran museu de la batalla de l'Ebre

El president José Montilla va inaugurar a Corbera d'Ebre ahir, el mateix dia que es complien els setanta anys de l'inici de la batalla de l'Ebre, el centre 115 Dies. Es tracta de l'espai central del projecte de museïtzació de la batalla de l'Ebre, on es pretén donar una visió global dels 115 dies de combat de la que va ser una de les batalles més cruentes de la Guerra Civil Espanyola. Montilla va destacar en el seu discurs que la recuperació de la memòria no és una qüestió «de dretes ni d'esquerres, sinó de contraposició entre democràcia i autoritarisme». Per la seua banda, el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, va aprofitar per fer un reconeixement «especial» a les persones que van deixar la seua vida defensant els valors de la democràcia. VilaWeb/ElPunt: «Recuperar la memòria és necessari perquè la guerra no torni mai més» Paisatge de l'Ebre

Avui he tornat
a la serra de Pàndols.
I a la cova he trobat
les sabates d'en Jaume.
Un forat a les soles
i una pinta de bales,
dins un plat enfangat,
tres cascots de metralla.
Des de l'any trenta-vuit
jo no havia tornat
a la serra de Pàndols.
I a la cova han quedat
les sabates d'en Jaume. (Josep Gual)

El fill de Líster, al Congrés de Móra d'Ebre

«Ens unien les idees i érem grans amics», així recordava Enrique Líster (Moscou, 1941) el seu pare, el tinent coronel que va estar al comandament de l'onzena divisió de l'Exèrcit Popular de la República. Enrique Líster fill participa aquests dies en el Congrés d'Història de la Batalla de l'Ebre, que se celebra a Móra d'Ebre, perquè és un tema que ha viscut de prop, no només per la informació i els records del seu pare sinó també per les vivències d'altres militars i excombatents amics del seu pare amb qui ha tractat tota la vida. Ell és historiador, viu a França i està especialitzat en l'exili espanyol a França i als països de l'Est, i la seua participació en la resistència francesa. Viquipèdia: Enrique Líster Forján

TV3 es tornarà a veure al País Valencià la setmana vinent

Les negociacions entre el govern català i el valencià per les emissions de TV3 al País Valencià haurien avançat molt en les darreres hores, fins al punt que es podria segellar un acord ben aviat. Els dos gabinets han acostat molt les posicions pel que fa a la reobertura dels repetidors que el govern valencià ha tancat recentment, cosa que permetria que la cadena pública catalana es tornés a veure en territori valencià. Si es concretés aquesta notícia, les emissions de TV3 es podrien reprendre a partir de la setmana entrant, posant fi així al conflicte entre els dos governs.

L'aerogenerador més alt, al Perelló

L'empresa Alstom Ecotècnia ha instal·lat al parc eòlic la Collada del Perelló l'aerogenerador més gran i potent de tot l'Estat i un dels majors d'Europa. L'Eco 100, com han batejat el molí de vent, té una alçària de 140 metres i una potència de 3 megawatts, el doble que els models que fins ara fabricava la companyia. El president de la Generalitat, José Montilla, va inaugurar ahir l'aerogenerador i va defensar l'energia eòlica. «Transformar el paisatge no vol dir destruir-lo», va dir el President. Alstom Ecotècnia té encarregats quaranta models més d'aquestes característiques, tres dels quals al Perelló.

VilaWeb/ElPunt: Montilla inaugura l'aerogenerador més alt i potent de tot l'Estat al Perelló

El finançament escalfa la Diada

La diada nacional de l’Onze de Setembre pot acabar agafant aquest any un caràcter eminentment reivindicatiu amb la petició d’un finançament per a Catalunya just i equitatiu com a marc de fons. Esquerra va enviar ahir a la tarda una carta a la resta de partits catalans, patronals, sindicats i entitats de la societat civil per emplaçar-los a fer una gran manifestació unitària en el marc de la Diada. A més del PSC, CiU, ICV i PP de Catalunya, rebran l’escrit Pimec, Foment, Cecot, UGT, Comissions Obreres, USTEC, USOC, Òmnium, l’Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià, entre d’altres.

Les darreres celebracions de l’Onze de Setembre havien tingut un caràcter entre festiu i reivindicatiu, i per trobar manifestacions més o menys unitàries cal remuntar-se a les convocatòries de la Plataforma pel Dret de Decidir del 18 de febrer del 2006 i de l’1 de desembre del 2007, que van comptar amb el suport de CiU, ERC i ICV-EUiA.

Esquerra planteja aquest any una convocatòria a l’estil de les que es van fer durant la Transició per evidenciar que el rebuig als criteris per al nou model de finançament plantejats pel vicepresident segon del govern central, Pedro Solbes, no és cap estratègia negociadora, sinó que és tota la societat catalana la que reclama un canvi de sistema. El secretari general dels republicans, Joan Ridao, va ser l’encarregat de llançar la proposta, que dóna contingut a la petició que el dia abans va fer el líder d’ERC, Joan Puigcercós, quan va demanar a Montilla que encapçalés al setembre un acte d’unitat i força.

ICV i ERC demanaran la compareixença de Zapatero si abans del 9 d'agost no es pacta el finançament

Iniciativa i ERC volen que José Luís Rodríguez Zapatero comparegui al congrés si el 9 d'agost el govern espanyol no concreta amb el català el nou model de finançament, la data fixada per l'estatut. L'anunci el féu ahir el diputat d'ICV al congrés, Joan Herrera, i ERC no trigà en sumar-se a la proposta. CiU anuncià ahir també que no rebutjaria la iniciativa dels dos socis del govern del PSC en cas que Zapatero incompleixi el text català.

El portaveu adjunt de CiU al Congrés espanyol, Josep Sánchez Llibre, apostà per una negociació 'sense límits' del nou finançament català basada en solucions reals més que en compareixences. Tot amb tot, digué que CiU no s'oposaria a la compareixença del president espanyol.

Sobre aquest possible incompliment també parlà ahir el conseller d'Economia, Antoni Castells. En declaracions a TV3, Castells digué: 'El PSC seguirà treballant per aconseguir el nou finançament, malgrat la manca de voluntat política del govern espanyol per complir l'estatut'.

La federació catalana de karate participa als campionats mundials a Cornellà

Al parc esportiu Llobregat, de Cornellà, s'hi fa aquest cap de setmana el sisè campionat mundial de karate i kobudo, on hi participen trenta-set seleccions de tot el món, entre elles, la federació catalana, que hi durà cinquanta esportistes. La modalitat de karate que s'hi fa és el hayashi-ha Shito Ryu Kai, una disciplina que fusiona el karate japonès i el tradicional d'Okinawa. Aquest és el primer any que el campionat es fa al país.

Anteriorment, s'ha fet a les ciutats d'Osaka, San Diego, Roma, Florida i Karlstad. Al campionat hi participaran 1.137 esportistes i es calcula que hi assisteixin més de tres mil aficionats. A més del hayashi-ha Shito Ryu Kai s'hi farà kobudo, una branca de la disciplina que empra un pal de gairebé dos metres i que serveix per mostrar la destresa en el maneig, que clourà el torneig. Paral·lelament a la competició esportiva, hi haurà dos seminaris de karate i kobudo i un curs d’arbitratge.

El mestre japonès Kaicho Murakami, president de l'organisme que integra totes les escoles i federacions que practiquen el hayashi-Ha Shito Ryu Kai, ha dit que el sector treballava perquè el karate esdevingui esport olímpic a les properes olimpíades del 2016, si aquestes se celebren a Tòquio.

Mick Jagger fa 65 anys

podrà sol·licitar oficialment a partir d'avui la pensió de 91 lliures setmanals establerta per l'Estat britànic Mick Jagger va anunciar el 1968 que se suïcidaria si als 40 anys continuava cantant Satisfaction, però pel camí ha oblidat la promesa. Avui en compleix 65, l'edat oficial de la jubilació a la Gran Bretanya, i mentre la premsa es pregunta amb sorna què farà el líder dels Rolling Stones amb el bonobús gratuït i els una mica menys de 500 euros de pensió que li corresponen, la seva encartonada cara segueix viatjant sobre un cos estranyament juvenil que no té la més mínima intenció d'aturar-se. "Faré més discos i més gires. No hi ha cap pla per fer el contrari. Hi haurà Stones per molts anys", proclama avui.

Pare de set fills, avi de tres néts i un amant prolífic --pels seus carnosos llavis han passat Carla Bruni, Marianne Faithfull, Carly Simon, Chrissie Shrimpton, Marsha Hunt, Anita Pallenberg, Bebe Buell, Luciana Morad, Bianca Jagger, Jerry Hall i, actualment, la model L'Wren Scott--, el cantant dels Stones combina la seva imatge com a rocker indòmit amb l'estil de vida d'un aristòcrata, ja que té mansions a França, Nova York, Los Angeles, Mustique i Long Island. Viquipèdia: Mick Jagger