lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de juny, 2011

La indignació es manifesta: el moviment del 15M pren els carrers

Hi ha manifestacions convocades a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa sota el lema 'El carrer és nostre, no pagarem la seva crisi' El moviment del 15M ha convocat per aquest diumenge una cinquantena de ciutats de tot l'Estat. Les més importants són la de Barcelona, aquesta tarda, i Madrid, convocada per aquest matí. Les mobilitzacions de Catalunya porten el lema 'El carrer és nostre, no pagarem la seva crisi' amb l'objectiu de protestar contra les retallades i el moviment confia que la convocatòria sigui massiva i festiva i que no permeti que actuïn els violents. Es volen desmarcar del grup de violents i pretenen recuperar la seva imatge després dels aldarulls que es van produir dimecres passat a les portes del Parlament. A Barcelona, la marxa començarà a les cinc de la tarda a la plaça de Catalunya, des d'on continuarà cap a la plaça Urquinaona, baixarà per Via Laietana i està previst que acabi a Pla de Palau.

Crearan un museu al castell sobre l'orde del temple

El Museu d'Història de Catalunya, que gestiona el castell de Miravet, ha realitzat un projecte de museïtzació que preveu instal·lar-hi un centre d'interpretació de l'Orde del Temple a la Corona d'Aragó. L'anunci s'ha fet avui en el transcurs de la inauguració de les obres de restauració del castell, que ha presidit el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, que ha explicat que les inversions per a la recuperació del patrimoni català no s'aturaran tot i les dificultats que travessen els comptes de la Generalitat: “Tot s'haurà de fer a uns ritmes més lents però les coses importants s'han de continuar fent”. Les intervencions al castell de Miravet han consistit en la reparació i reforç de les muralles inferiors i de la torre del Tresor. També s'han realitzat les excavacions arqueològiques del refectori, que han permès entendre la manera en què els templers van construir la fortalesa sobre les construccions andalusines.

Toni Borrell, alcalde de Miravet, ha dit que s'hi pretenen potenciar les activitats lúdiques i culturals per tal d'afegir més valor al de monument històric: “Volem fer del castell un monument amb molta més vida: més concerts, més exposicions, fins i tot algunes pinzellades teatrals. Que la gent que ja l'hagi visitat pugui gaudir-lo també d'una altra manera”. Aquest 2011 hi ha prevista una inversió de 10.000 euros per remodelar la zona d'accés i 3.500 euros per a la reparació dels problemes d'humitat de la teulada de recepció.

Des de l'any 2004, el castell no ha parat d'incrementar el nombre de visitants, passant de 26.000 persones fa set anys a les més de 36.000 de l'any 2010. Un increment del 36'6% que l'ha consolidat com el tercer monument en nombre de visitants del país gestionat pel Museu d'Història de Catalunya després dels monestirs de Sant Pere de Rodes i de Santes Creus.

En els darrers quatre anys s'han portat a terme al castell de Miravet cinc actuacions i n'hi ha una de programada. “És un procés que encara no s'ha acabat”, explica Carles Brull, arquitecte que supervisa les intervencions al castell de Miravet des del 2007. S'estan fent actuacions per dues vies: per una banda, recerca arqueològica de l'evolució de la història del castell i, per l'altra, la seva recuperació i posada en valor. Les actuacions al refectori són les més recents: van començar el juny del 2010 i està previst que finalitzin aquest 2011. S'hi havien descobert restes arqueològiques importants on prèviament es volia construir el centre d'interpretació. Es van enderrocar les estructures interiors del menjador medieval i en el subsòl de la nau s'han documentat construccions del castell andalusí del segle XI. També van sortir tres pilars centrals, murs i estructures associades que explicaven la transformació del castell musulmà en fortificació templera.