lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 d’abril, 2010

Ridao: 'la voluntat del poble català no cap en el marc constitucional actual'

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha explicat aquest dilluns que veu amb escepticisme l'opció que el Govern de Catalunya demani la recusació d'algun dels membres del Tribunal Constitucional espanyol, i en el cas que efectivament se sol·liciti una recusació el seu partit no s'hi oposaria però aniria una mica més lluny i reclamaria la reforma de la llei que regula el TC. Ridao ha reiterat també que, sigui quina sigui la sentència, el que està clar és que 'la voluntat del poble català no cap en el marc constitucional actual' i ha demanat als partits catalans que expliquin quines són les seves estratègies per superar una via, l'autonomista, que considera fracassada. Ridao ha conclòs que 'el problema no és el TC sinó Espanya'.

Els catalans atrapats a Londres qualifiquen de 'deplorable' l'actitud del consolat espanyol

Els catalans d'entre el centenar llarg de ciutadans de l'Estat atrapats a Londres per culpa del tancament de l'espai aeri han criticat l'actitud 'deplorable' de l'ambaixada i el consolat espanyols al Regne Unit. De moment han organitzat pel seu compte autobusos per tornar cap a casa, i asseguren que els responsables del consolat els han dit que 'era el seu problema' que no tinguessin els diners per pagar els hotels i les despeses derivades del caos aeri. Nacho, un dels afectats, ha criticat que les autoritats espanyoles 'no es fan càrrec de res' i ha reclamat que almenys podrien haver gestionat el lloguer d'un ferri o d'un bus o encarregar-se de recollir els diners entre els ciutadans atrapats.

La PDE denúncia que la bassa del canal Xerta Sénia no està justificada

Una cinquantena de persones van participar ahir al migdia en una protesta organitzada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) per denunciar la bassa del canal Xerta Sénia, construïda dins d'un espai protegit com és el Parc Natural dels Ports. «Quan algú es vol fer una caseta o alguna altra obra de menys impacte, et posen moltes pegues, per això no comprenem aquesta infraestructura», va explicar la portaveu de la PDE Susanna Abella. És per això que la PDE va denunciar el «poc rigor» de Medi Ambient en aquest assumpte. En la protesta, també hi van participar membres d'Unió de Pagesos, que tampoc comprenen aquesta situació. A més, tant la PDE com Unió de Pagesos asseguren que no hi ha regants previstos per al canal Xerta Sénia. «És una infraestructura molt lligada al transvasament del riu Ebre cap a València», va denunciar Abella. La portaveu va recordar que el parc es va manifestar en contra d'aquesta bassa.

El Priorat treballa per ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO en la tipologia de paisatge cultural agrari

Després de dos anys de treball intern i recollint informació acadèmica sobre el territori, la comarca del Priorat optarà a ser declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO en la tipologia de paisatge cultural agrari. Segons ha explicat la coordinadora de l'Associació Prioritat, Roser Vernet, l'objectiu és fer arribar 'el més aviat possible' aquest projecte a la Generalitat i rebre el seu suport institucional perquè la candidatura pugui ser presentada al ministeri de Cultura. Vernet ha destacat com a punts forts del projecte de la comarca el haver donat continuïtat a una economia basada en el sector agrari i vinícola i haver superat la dicotomia entre tradició i invocació trobant un equilibri. Roser Vernet ha destacat també el haver pogut mantenir la diversitat i identitat pròpia del territori en una comarca amb una 'extensió molt petita'.Vernet ha recordat que la idea va sorgir ja fa quatre anys i el que 'ara es presenta' és el primer document que argumenta l'excepcionalitat' de la comarca d'acord amb els criteris establerts prèviament per la UNESCO. Aquest primer document que es presenta compta amb el suport del Consell Comarcal del Priorat i de les denominacions vitivinícoles i l'Associació d'oleïcultors, la Unió de Pagesos, el sector turístic de la comarca, entre altres institucions i entitats. Vernet ha detallat que el paisatge del Priorat és essencialment un paisatge cultural profundament marcat pel seu passat agrari que continua sent present i que espera ser futur. Així mateix i segons els redactors del document, aquest fet i les característiques singulars de la identitat prioratina en tots els àmbits, confereix al seu paisatge cultural agrari un 'valor universal' perquè posa de manifest i il·lustra de manera excepcional uns valors i una manera de viure i d'entendre el món que ha estat la pròpia del món mediterrani de terra endins. L'acte de presentació del document es durà a terme aquest dilluns al vespre a Falset i està previst que hi assisteixi Sal·lustià Àlvarez, president de Prioritat i de la DOQ Priorat ; Jaume Domènech, vocal de Prioritat i president de la DO Montsant ; Ricard Masip, vicepresident de Prioritat i president de l'Associació d'Oleïcultors del Priorat; Joan Carles Garcia, vicepresident del Consell Comarcal del Priorat.

Congrés Internacional IV Centenari de l'Expulsió dels Moriscos

El castell de Miravet va ser l'escenari ahir de la clausura del Congrés Internacional IV Centenari de l'Expulsió dels Moriscos. Aquest congrés va reunir, a la Ribera d'Ebre durant tres dies, els majors experts mundials en aquest tema, i va servir per reivindicar la història d'aquesta minoria. Durant el congrés, també es va fer un primer balanç del que han suposat les activitats científiques sobre els moriscos que han tingut lloc en els darrers dos anys. La conclusió principal és que encara hi ha molts temes i aspectes a investigar i que els estudis fets fins ara s'han de replantejar per oferir noves perspectives.

El Punt: Reivindiquen la història dels moriscos en el quart centenari de la seua expulsió

Lo rogle de Josep M.: 400 anys