lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de novembre, 2009

Neix la Coordinadora Intercomarcal de les consultes de la Catalunya Central

La població de Sallent ha acollit aquest dissabte la trobada de municipis de les Comarques Centrals que organitzen consultes per la independència. Divuit municipis del Bages, Berguedà i Solsonès han assistit a l'assemblea en la qual s'ha impulsat la coordinadora que agruparà les consultes de la Catalunya Central. Els organitzadors han remarcat que 'encara falta gent perquè s'hi sumi' i han fet una crida a tots els pobles a participar en la coordinadora. Les plataformes organitzadores s’han reafirmat en la voluntat de 'tirar endavant les consultes, malgrat els impediments dels ajuntaments i de l'Estat', segons ha afirmat Pep Peraire, portaveu de la consulta manresana. Segons els responsables de la nova coordinadora, els 'ajuntaments cada dia tenen més por' i augmenten les negacions a cedir locals municipals i infraestructures.

La CUP farà campanya pel 'sí' a les consultes

La Candidatura d'Unitat Popular s'ha compromès fermament amb les consultes populars que es faran aquests mesos vinents, especialment el dia 13 de desembre, de manera que siguin un primer pas per a aconseguir la independència de tota la nació catalana conjunta. Els membres del consell polític de la CUP ho van anunciar ahir des del Castell de la Geltrú, alhora que es van comprometre a fer campanya pel 'sí' a tot arreu on es faci la consulta.

Els portaveus de la CUP van voler reconèixer l'esforç i la bona feina de molta gent que treballa des dels pobles per fer possible la consulta i, en conseqüència, una acció de ruptura amb la legalitat. Recorden que 'les consultes populars són una mostra de la capacitat del nostre poble de mobilitzar-se i d'organitzar-se en defensa d'aquest dret bàsic que se'ns nega, que és el dret democràtic de decidir lliurement el nostre futur nacional: el dret d'autodeterminació'.

CUP.cat: La CUP anuncia que farà campanya pel SI a la independència dels Països Catalans

Puigcercós respon a Herrera que no es tracta de "governar per governar"

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha contestat aquest diumenge al matí a les paraules del líder d'Iniciativa, Joan Herrera, on manifestava el seu desig de reeditar un nou tripartit dient que l'important són els continguts dels programes electorals i els objectius del partit de cara a la nova legislatura i no pas el 'governar per governar'. Puigcercós ha dit que, des d'un principi, Esquerra deixarà clares les seves condicions en el cas que arribi la necessitat de pactar però que no es fa un favor a la política si es prioritza la voluntat d'estar al Govern. Joan Puigcercós ha recordat que els objectius d'ERC es centren en aconseguir una economia més competitiva i una societat més cohesionada.

Avui: Herrera reivindica més tripartit en ser proclamat candidat d'ICV

El Tribunal Constitucional es carrega el terme nació de l'Estatut

El Tribunal Constitucional exclourà el terme nació del preàmbul de l'Estatut, afirma aquest diumenge el diari El País, llevat que hi hagi canvis de darrera hora. Sembla que en aquest punt els magistrats ja s'han posat d'acord i han tancat el debat. També més de 40 articles també serien eliminats o reinterpretats.

Segons El País, el Constitucional podria admetre la bilateralitat de l'article 3, però no se sap encara si passaran el tall els articles referents als drets històrics i els símbols nacionals, atès que alguns dels magistrats entenen que es podria interpretar com un dret a la nacionalitat. L'obligatorietat de conèixer el català per part de tota la ciutadania continua sent un aspecte molt discutit.

La contrapartida vindria pel manteniment d'una gran part de les noves competències, creant un Estatut de tercera generació, el més avançat pel que fa a competències i el model a seguir per la resta de comunitats. El País: El término "nación" se cae del Estatuto

VilaWeb: Montilla demana respecte per l'esperit obert amb què es va votar la constitució

Anna Pagans: 'El PSC té prou entitat per tenir grup propi a Madrid'

Continuen les veus dissonants dins el PSC respecte a la necessitat d'un grup propi al Congrés dels Diputats. Si aquest dissabte era el coordinador de diputats i senadors del PSC, Francesc Vallès, qui assegurava que no hi ha hagut mai la necessitat de grup propi per votar diferent del PSOE, avui és l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, qui defensa el grup propi a Madrid, ja que, al seu parer, el PSC té 'prou entitat' i és prou diferent de la resta de filials estatals com per tenir un grup propi. Pagans, que és independent, ha defensat la feina de la 'immensa majoria' d'alcaldes i regidors davant de la corrupció. Pagans argumenta que ja hi ha lleis, com la d'urbanisme, que són 'bastant garantistes' i ha demanat que les noves mesures que s'implantin per combatre aquesta xacra no impliquin un alentiment de la dinàmica dels municipis.

Francesc Vallès: 'No hem tingut mai la necessitat de votar diferent del PSOE al Congrés'

El coordinador dels diputats i senadors del PSC a Madrid, Francesc Vallès, ha assegurat que, ara per ara, la seva formació no precisa d'un grup propi al Congrés dels Diputats perquè 'no hem tingut mai la necessitat de votar diferent del PSOE'. Amb aquesta resposta, Vallès oblida aquells moments on els vots del PSC haguessin defensat a Catalunya contra les ingerències Estatals, com en la votació de la moció d'ERC per permetre parlar català al Congrés del març passat, que el PSC va tombar votant al costat del PSOE. En aquest sentit, Vallès considera que el català només s'ha de poder parlar al Senat, ja que 's'entén que l'ús de les llengües cooficials ha de ser a la cambra que representa els territoris'. Segons el diputat del PSC, el debat per parlar català al Congrés 'no està sobre la taula'.

La NASA busca 'marcianos'

Des que va començar a explorar Mart, la dècada del 1960, la NASA n'ha acumulat centenars de milers d'imatges. I els científics que hi treballen s'han adonat que no tenen prou temps ni capacitat d'analitzar-les totes. L'agència espacial nord-americana hi ha reflexionat i n'ha tret una conclusió: cal l'ajuda dels internautes. Be a Martian és un portal del servidor de la NASA en què els usuaris poden jugar amb milers d'imatges del planeta vermell.

L'agència considera que barrejar entreteniment i anàlisi de dades reals pot portar a descobriments interessants de Mart i, alhora, generar futures vocacions científiques entre els usuaris més joves.

Homenatge pòstum a Steve Irwin

El 4 de setembre de 2006, el director del Zoo d'Austràlia i presentador del programa The Crocodile Hunter (El Caçador de Cocodrils), Steve Irwin, va perdre la vida per una picada d'escurçana mentre filmava un documental a l'estat de Queensland (Austràlia). Tot i els tres anys passats, Irwin encara és molt recordat i això explica, per exemple, que el Dr. John Stanisic, del Museu de Queensland, hagi decidit de posar el seu nom, 'Crikey steveirwini', a una nova espècie de caragols. El Dr. Stanisic defineix el 'Crikey steveirwini', descobert a la regió muntanyenca australiana, prop de Cairns, dient que és un caragol bastant colorista, amb tons groguencs, carabassa, xocolata i caqui.