El 12 de gener del 1988 tant el PSOE com el PP –en aquells temps Aliança Popular– signaven l’Acord per a la normalització i pacificació d’Euskadi, més conegut com el Pacte d’Ajuria Enea.
Amb el PNB, EA, EE i CDS, socialistes i populars es comprometien a treballar junts per acabar amb el terrorisme (sic) i a desenvolupar l’Estatut de Gernika “en la seva plenitud, en conformitat amb els principis que el van inspirar i respectant-ne la singularitat”. Gairebé 20 anys després, l’Estat espanyol encara no ha transferit 37 de les competències previstes en el text estatutari . Text, per cert, aprovat el 18 de desembre del 1979.
El 28 de setembre el lehendakari Juan José Ibarretxe presentava el seu fulla de ruta per solucionar el conflicte basc. La proposta d’una consulta popular el 25 d’octubre del 2008 i d’un referèndum el segon semestre del 2010.
La resposta del govern espanyol? L’únic camí és l’Estat de dret i una Constitució que no permet consultar la ciutadania, com a mínim a la basca. José Luis Rodríguez Zapatero exigeix gran consens polític a Euskadi i acord amb l’Estat per reformar el text estatutari. Tot i que, segons la ministra d’Administracions Públiques, Elena Salgado, l’Estatut de Gernika “segueix sent el més vàlid”.
Però quin Estatut de Gernika? ¿L’aprovat el 1979 o el que camina coix des d’aquell dia perquè tant el PSOE com el PP s’han negat a complir-lo?