lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 de maig, 2009

Indústria sanciona Ascó I amb 15,4 milions d'euros, la multa més alta

El càstig es deu a l'alliberament de partícules radioactives que es va detectar entre el 2007 i el 2008 Ascó 110509 RAC1

El ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç ha imposat avui a la central nuclear d'Ascó I (Tarragona) sancions per un valor total de 15,4 milions d'euros.

Aquesta xifra total es deu a la suma de les multes per quatre infraccions greus i dues més lleus, que són conseqüència de l'alliberament de partícules radioactives que es van detectar entre 2007 i 2008, encara que no es van notificar fins a l'abril de l'any passat.

Es tracta de la penalització més alta imposada fins ara a una central nuclear de l'Estat (el segon import més alt, d'1,6 milions d'euros, el va abonar Vandellós II el 2006).

VilaWeb: Ascó I, sancionada amb més de 15 milions d'euros, la multa més alta de la història

directe.cat: La nuclear d'Ascó rep la sanció més gran de la història per les fuites del 2008

Greenpeace considera 'insuficient' la sanció a Ascó El responsable de la campanya d'energia de Greenpeace, Carlos Bravo, ha considerat la sanció de 15,4 MEUR del Ministeri d'Indústria a la central nuclear d'Asco d''insuficient' ja que es tracta d'una xifra mínima en comparació als beneficis que obté la central. En relació això, Bravo, en declaracions a l'ACN, ha qualificat la multa 'com una forma de passar pàgina a un problema de gran magnitud que inclou un escàndol mediambiental i social'. El membre de l'organització ha previst que la sanció 'no servirà perquè Ascó deixi de llançar materials radioactius al medi ambient'. 'Tant sols servirà perquè, un cop més, Indústria es renti la cara', ha sentenciat Bravo.

Carlos Bravo també s'ha referit a la quantitat de material radioactiu a partir del qual s'ha basat la sanció i ha acusat el Ministeri d'Indústria d'amagar les dades reals. Segons Bravo, Indústria va començar a comptabilitzar un cop Greenpeace va fer la denúncia, sense tenir en compte que 'durant tots els mesos anteriors la central ja llençava material radioactiu'. El responsable de la campanya d'energia de l'entitat ecologista ha dit que 'd'aquesta manera no es pot saber quin impacte han tingut les radiacions en el medi ambient i en les persones perquè es tracta de dades imparcials.

Capdevila anuncia que el Govern emprendrà accions legals contra l'anunci dels nens emmanillats del PP

El govern de la Generalitat estudia emprendre accions legals contra el Partit Popular de Catalunya (PPC) per l'ús denigrant de dos menors, que apareixen emmanillats i amb els ulls tapats, en un anunci aparegut ahir a la premsa contrari a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC). Així ho ha anunciat la consellera d'Acció Social i Ciutadania, la republicana Carme Capdevila, que també ha instat la Fiscalia de Menors a actuar i ha assegurat que en demanaria la retirada immediata. La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha assegurat que l'anunci acompleix amb la legalitat.

Simó demana al Govern que emprengui accions legals contra el PP pel seu anunci sobre la LEC

Anna Simó 110509 CATr

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha afirmat aquest matí que espera que el Govern emprengui accions legals contra el PP per l'anunci que van publicar aquest diumenge a La Vanguardia en contra de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) en què apareixen un nen i una dona amb els ulls tapats i emmanillats. Simó considera que és una actuació 'lamentable' i un 'pamflet infumable'. Per la seva part, el viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, l'ha qualificat d''indecent' i ha recordat que els populars van denunciar l'espot de les seleccions esportives catalanes, que es va haver de retirar, perquè hi apareixien nens 'sense emmanillar', ha concretat.

ERC creu que amb l'ofensiva contra la LEC el PP demostra que 'cada cop està més fora de joc del mapa polític català'

El portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, ha valorat aquest diumenge l'anunci del PP de portar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) al consell consultiu i possiblement al Tribunal Constitucional (TC). Segons el portaveu, 'el PP amb iniciatives com aquesta queda cada cop més fora de joc del mapa polític català'. Així mateix, ha afirmat que la LEC 'blinda jurídicament el model d'immersió lingüística de l'escola catalana, un model d'èxit a Catalunya en els darrers 25 anys, i això exalta les passions d'aquells que, com el PP, en són contraris'. Per aquest motiu, Llorente ha demanat a CiU que 'no faci cap acostament a un partit que no respecta la voluntat del Parlament de Catalunya'.

La pastilla de l'endemà es podrà comprar a les farmàcies sense recepta mèdica

Rosa Ros 120509 CATr

El ministeri de Sanitat autoritzarà, d'aquí a tres mesos, la venda de píndoles anticonceptives de l'endemà sense recepta mèdica. Les podrà comprar a la farmàcia qualsevol persona, de qualsevol edat i sense la necessitat de cap autorització dels pares. El preu que tindran aquests fàrmacs serà de 20 Euros. Tot i així, la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, ha assenyalat que aquesta mesura vol "evitar els embarassos no desitjats". Tot i aquestes facilitats que afegeix ara el govern de Zapatero, la titular de Sanitat ha afirmat que no vol que el consum d'aquests fàrmacs sigui "un mètode anticonceptiu més". Jiménez ha recordat que vol que sigui només per a "casos d'emergència" i també que no es tracta d'un "mètode avortiu", perquè no funciona "quan ja hi ha implantació a l'úter".