lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 d’octubre, 2009

Portabella: "Persones de la trajectòria de Carod cal tractar-les de manera adequada"

Assegura que sempre ha donat suport als presidents d'ERC i que Puigcercós busca "la composició que afavorirà el seu resultat" Jordi Portabella ERC 091009 RAC1

El líder d'ERC a Barcelona, Jordi Portabella, ha assegurat aquest divendres sobre la decisió del president d'Esquerra, Joan Puigcercós, de no comptar amb Josep-Lluís Carod-Rovira, que "persones que han destacat per la seva trajectòria, cal tractar-les de manera adequada". Al mateix temps, però, ha remarcat que Puigcercós va guanyar el Congrés d'ERC i que el que busca ara és "una composició que afavoreixi el seu resultat".

Per Portabella, la forma en què Puigcercós va comunicar a Carod que prescindia d'ell, no va ser del tot adequada. En una entrevista a RAC1, el líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona ha assegurat, responent a la pregunta de si està d'acord amb la decisió de Puigcercós, que "sempre he donat suport als presidents perquè és la millor manera de tirar endavant" el partit.

Decidim.cat denuncia pressions de l’Estat als ajuntaments que han votat mocions sobiranistes

Decidim.cat ha denunciat aquest divendres un "excés de zel" de l'Estat espanyol en relació amb els ajuntaments que han donat suport a les consultes sobiranistes. La plataforma independentista desqualifica els requeriments de legalitat que l'administració central reclama com a condició de validesa dels acords adoptats.

Decidim.cat ha fet públic un comunicat que es fa ressò dels "requeriments que l’Estat espanyol ha realitzat a diversos ajuntaments que han aprovat mocions a favor de les consultes populars sobre la independència de Catalunya". Segons la plataforma, el control afecta a moviment d’alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores, i assegura que els acords de ple adoptats amb el text de la moció que promouen s’adapten "estrictament a la legalitat".

Decidim.cat insta l’Estat espanyol a vetllar per altres prioritats municipals com, per exemple, la millora del finançament dels ens locals. "No té sentit que l’Estat no abordi problemàtiques de primera necessitat en l’àmbit local com la delicada situació de les hisendes municipals i en canvi s’apressi a coaccionar els acords democràtics que els ajuntaments adopten a les sessions plenàries".

Davant de les mesures que està adoptant el govern espanyol en relació a aquesta qüestió, Decidim.cat exhorta a tots els ens locals a "aprovar mocions a favor de les consultes sobre la independència de Catalunya i a obviar qualsevol intent de posar la por al cos per part dels aparells de l’Estat". Alhora, informa que ja són més de vuitanta els ens locals (ajuntaments i consells comarcals ) que ja han aprovat la moció.

El Consell Comarcal del Baix Ebre aprova una moció en defensa de les consultes independentistes

El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat avui una moció, presentada per CiU i Esquerra, de suport a la celebració de consultes independentistes i al dret del poble català a decidir lliurement el seu futur 'sense traves ni limitacions de cap mena'. El Consell ha animat a actuar 'amb llibertat i en complicitat amb la societat civil tots els ajuntament dels Països Catalans que es plantegin de fer una consulta' similar a la d'Arenys.

A més, ha exigit al govern espanyol que respecti el dret dels municipis catalans que considerin convenients de fer les consultes. La moció ha prosperat malgrat els vots en contra del PSC i de l'únic conseller independent.

CC Baix Ebre: El Consell Comarcal del Baix Ebre aprova una moció que defensa el dret del poble català a decidir lliurement el seu futur

Gabriel Pena: 'Per estendre les consultes no cal que ningú abanderi res'

L'alcalde de Seròs (Segrià), Gabriel Pena, el primer que va interessar-se per seguir l'exemple de la consulta sobre la independència de Catalunya d'Arenys de Munt viu amb preocupació el trencament del diàleg en l'organització de les noves consultes. 'Desconfio dels partits i de les plataformes', explica a directe!cat alhora que demana a uns i altres 'alçada de mires' i que deixin als pobles fer les consultes 'a la seva manera'. Retreu a les plataformes sobiranistes que 'no coneixen res del món municipal' i alerta que 'tot se'n pot anar en orris' si no es té en compte que 'Catalunya no s'acaba a Barcelona' i que per estendre les consultes 'no cal que ningú abanderi res'.

L'Ajuntament de Calella se suma a les consultes independentistes

L'Ajuntament de Calella (Maresme) va votar ahir una moció de suport a les consultes independentistes.D'aquesta manera se sumava als catorze municipis de la mateixa comarca que ja han aprovat una moció similar. A més, Tiana (Maresme), que ja va aprovar una moció similar al setembre, preveu d'aprovar-ne una altra al ple vinent per a donar suport a la plataforma Tiana Decideix, encarregada d'organitzar la consulta independentista del 13 de desembre.

A Calella, Esquerra, que forma part del consistori, i CiU, que és a l'oposició, van votar a favor de la moció, que va tenir els vots contraris del PSC i del PP. L'única regidora que no va intervenir-hi fou la independent de la llista socialista, Loida Serrano, que es va absentar del ple durant el debat per no haver de votar.

Els vots en contra de CiU impedeixen aprovar una moció sobiranista a Alpicat

El ple municipal d'Alpicat (Segrià) va rebutjar ahir una moció per donar suport a les consultes sobre la independència de Catalunya presentada per la regidora d'ERC, Cristina Rodríguez, amb els vots en contra de CiU. En concret, el resultat de la votació va ser de dos vots a favor d'ICV, un d'ERC, dues abstencions del PSC, sis en contra de CiU i un en contra del PP.

Mitjançant un comunicat, la regidora d'ERC del municipi lamenta que no prosperi la moció de suport a una consulta sobre la independència i afegeix que "l'exemple d'Alpicat és una nova mostra de la incoherència de CiU sobre les seves idees sobiranistes".

Laporta participarà en la marxa de torxes d'ERC en record de Companys

El president del FC Barcelona, Joan Laporta, participarà el pròxim 15 d'octubre en la tradicional marxa de torxes que cada any organitza ERC en aquesta data, en record de l'expresident de la Generalitat republicana Lluís Companys.

Concretament, i segons ha explicat el president del grup d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, en unes declaracions a RAC1, Laporta ha confirmat la seva presència en aquesta marxa de torxes, que se celebra sempre de matinada al castell de Montjuïc, el mateix lloc on Companys va ser afusellat pel règim franquista.

La marxa de torxes commemorarà aquest any el 69 aniversari de l'execució del president Companys i l'acte s'inicia cada any quan militants d'ERC i d'altres ciutadans es congreguen a les sis del matí a les portes del castell i, amb les torxes enceses a la mà, es desplacen fins al Fossar de la Pedrera, que és el lloc exacte on es va produir l'afusellament.

El Palau Sant Jordi acollirà un homenatge als represaliats pel franquisme

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà, el proper dimecres 14 d’octubre, el concert-homenatge 'Poètiques de resistència. Somnis de Llibertat', dedicat a les víctimes de la repressió franquista. L’acte, gratuït i organitzat pel Memorial Democràtic, vol recordar alguns dels poemes i cançons que van esdevenir lemes i himnes de la lluita antifranquista. Actors com Lluís Homar o Marcè Sampietro recitaran alguns dels poemes més recordats d'aquell període, mentre que Joan Manuel Serrat i Quico Pi de la Serra posaran la nota musical. Finalment serà l'Orfeó Català qui clourà l'acte interpretant cançons emblemàtiques de la lluita antifranquista com Què volen aquesta gent o Al Vent.

Barack Obama, premi Nobel de la Pau 2009

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha estat escollit premi Nobel de la Pau 2009 pels "seus esforços extraordinaris per reforçar la diplomàcia internacional i la cooperació entre els pobles", segons ha anunciat el comitè Nobel noruec, que també ha destacat la seva visió d'un món sense armes nuclears. És la primera vegada que s'atorga un Nobel de la Pau a un president dels EUA en actiu, després que en el 2002 li va ser atorgat al ja expresident Jimmy Carter, per la seva feina com a mediador.

El president dels EUA ha creat, segons el comitè del Nobel, "un clima nou per a la política internacional. Gràcies als seus esforços, la diplomàcia multilateral ha recuperat la seva posició central i ha retornat a les Nacions Unides i a d'altres institucions internacionals el seu paper protagonista".

"La visió d'un món sense armes nuclears ha estimulat el desarmament i les negociacions per al control d'armament. Gràcies a la iniciativa d'Obama, Estats Units està desenvolupant un paper més constructiu per fer front als reptes del canvi climàtic que afronta el món", ha afegit l'entitat.

Nou d'Octubre al País Valencià

Muixeranga d'Algemesí

Avui se celebra la Diada del País Valencià. Com cada 9 d'octubre es commemora la conquesta de la ciutat de València per part del rei Jaume I, el mateix dia de l'any 1238. Són diverses les activitats que estan preparades arreu del Paí Valencià, en un context on, bona part de la classe política es veu immersa en el cas de corrupció Gürtel. La comissió Nou d'Octubre convocat una manifestació a les sis de la tarda a la plaça Sant Agustí de València on es llegirà el manifest que reclama un nou model econòmic i social per fer front a la crisi, a més de l'habitual defensa de la llengua i cultura. VilaWeb: Milers de manifestants recorren València amb motiu del Nou d'Octubre

Miravet: Festes d'octubre

A l'octubre, els veïns de Miravet engalanen els carrers per honorar la patrona, la Mare de Déu de Gràcia, i celebrar festes. Els actes més tradicionals tindran lloc el dissabte, amb la processó i el ball de la Beneita, on es reparteixen coques i vi. De la resta de programa en destaquen les propostes per a la canalla, el concert i ball de festa major de diumenge o l'actuació de la Banda de l'Escola de Música de Miravet, dilluns. Aquest mateix dia es clouran les festes amb un espectacle de balls de saló i la dansa del ventre.