lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de novembre, 2009

La majoria de catalans defensa un referèndum sobre la independència, segons un sondatge de La Vanguardia

Si ho diu La Vanguardia...!!! La majoria dels catalans, un 53%, es declara favorable a la convocatòria d'una consulta sobre la independència, segons un sondatge que publica avui La Vanguardia, segons el qual la impressió general al país és que l'independentisme va creixent. El sondatge indica que si demà es convoqués el referèndum, el sí obtindria un 35% dels vots; el no, un 46%; hi hauria un 7% d'indecisos; un 3% de vots en blanc i una abstenció de només el 8%.

Els resultats d'aquest sondatge es fan públics en un moment en què desenes de municipis del Principat es preparen per celebrar consultes sobre la independència el 13 de desembre vinent, aprofitant l'embranzida de la consulta d'Arenys de Munt del 13 de setembre.

Coincidint amb aquella consulta, La Vanguardia mateix feia una estimació sobre les possibilitats que el sí s'imposés en un eventual referèndum al Principat i arribava a la conclusió que obtindria un 40% dels sufragis, confirmant-se una tendència a l'alça d'aquests últims anys. Segons els últims sondatges del CIS i del Centre d'Estudis d'Opinió, el 20% dels catalans donen suport a la independència, però si es convoqués un referèndum aquest suport es duplicaria.

directe.cat: La majoria de catalans vol un referèndum d'autodeterminació

La repressió franquista a Manresa narrada per les víctimes

El col·lectiu manresà Memoria.cat ha presentat la web 'La repressió franquista a Manresa en la veu de les víctimes', un projecte que recupera la veu d'una quarantena de testimonis de la repressió franquista a través de vídeos i documents, fruit d'un extens treball de recerca historiogràfica fet per quatre historiadors. 'Hem treballat per recuperar els noms, el patiment i la lluita de totes aquestes persones i per contribuir al seu reconeixement moral', diuen els autors.

A la web s'hi poden veure vint-i-tres entrevistes a manresans que van viure en primera persona tota mena de penalitats i greuges a les presons i camps de concentració franquistes, com ara la manca de menjar, les malalties, les tortures, els desenganys, etc. Testimonis cruents d'antics militants polítics, sindicalistes, anarquistes… captius en un període que abraça la postguerra i els inicis de la transició, car fins i tot hi ha el testimoni d'un represaliat de l'any 1976. 'Volem deixar constància que la repressió va durar fins al final', explica l'historiador Joaquim Aloy.

L'esquerra independentista basca fa públic el seu debat a la web

L'esquerra independentista basca fa mesos que discuteix sobre el seu futur i que albira una etapa en què ETA no tingui el protagonisme que té ara. Després de l'empresonament d'Arnaldo Otegi i d'una part de la cúpula abertzale s'ha publicat íntegre a la web el document de debat. Sota el títol 'Clarificant la fase política i l'estratègia', proposa un 'procés democràtic' per al País Basc i de portar-lo a terme 'sense gens de violència ni d'ingerència externa'.

L'esquerra independentista també hi fa autocrítica de la seva posició durant anys envers les institucions i ara aposta decididament per entrar-hi, perquè 'és la presència en les institucions la que agita la societat'. També assegura que, a diferència d'això que passava fins ara, en el procés negociador no ha de ser ETA qui decideixi com es fa sinó la taula dels agents polítics bascos.

'Clarificant la fase política i l'estratègia'

Greenpeace desplega pancartes a la Sagrada Família per a demanar que salvin el clima

Activistes de Greenpeace han desplegat avui una pancarta de sis-cents metres quadrats a les grues de la Sagrada Família amb el missatge 'World leaders make the climate call' i dues més a les grues laterals del temple en què es poden llegir 'Save the climate-Salveu el clima'. Ho han fet el dia que comença a Barcelona la sessió extraordinària prèvia a la cimera de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, que ha de renovar el Protocol de Kyoto.

La responsable de la campanya Canvi Climàtic i Energia de Greenpeace, Raquel Montón, ha assegurat que el que fa falta per salvar el clima és la 'voluntat política' dels líders mundials, enlloc d''intentar tancar les negociacions amb un tracte de mínims'. 'Zapatero ha d'acabar amb el doble joc mantingut fins ara: diu una cosa i fa el contrari', ha afegit.

Aquesta protesta forma part d'una campanya l'objectiu de la qual és aconseguir que el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, defensi a Copenhaguen un acord ambiciós, just i vinculant per a salvar el clima.

Johan Cruyff accepta ser el seleccionador català de futbol

L'exentrenador holandès del FC Barcelona Johan Cruyff serà el proper seleccionador català de futbol, en substitució de Pere Gratacós, després d'arribar a un acord en ferm amb la Federació Catalana de Futbol (FCF). Segons informa Catalunya Informació, Cruyff ha acceptat l'acord que li va presentar a finals de setembre la Federació que presideix Jordi Casals, de manera que l'holandès ja dirigirà el combinat català en el partit d'aquest nadal, si finalment s'acorda jugar amb una selecció rellevant a nivell mundial. L'acord de Cruyff amb la FCF estableix que Cruyff no cobrarà i que a canvi la Federació col·laborarà amb la seva Fundació. Segons els responsables de la Federació, el fitxatge de Cruyff ha de servir per internacionalitzar la causa de la selecció catalana i augmentar el ressò internacional dels partits del combinat.

Johan Cruyff, considerat per la FIFA com el millor jugador europeu de la història, manté una bona relació amb el país i va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2003 tot i negar-se reiteradament a parlar català al·legant que no l'ha après perquè 'cal ser més internacional'. Avui: La Plataforma per la Llengua demana a Cruyff un esforç per parlar català

Mor José Luis López Vázquez

L'actor José Luis López Vázquez ha mort a Madrid als 87 anys. Protagonista de films com Novio a la vista, El pisito, Atraco a les tres i Plácido, va començar la seva carrera artística al Teatro Español Universitario el 1951.

José Luis López Vázquez va néixer a Madrid el 1922 i va fer les seves primeres aparicions al cine com a figurant.

Després d'aquestes col·laboracions, el seu debut com a actor va ser al Teatre María Guerrero de Madrid el 1946 en substitució de l'actor Fèlix Navarro, en l'obra El anticuario, i va formar part de les companyies de Conchita Montes i Albert Closas.

Viquipèdia: José Luis López Vázquez